05 September 2016

My experience with LAZADA

Sejak aku kenal ngan cik La yg satu ni. Aku dah jadi tersuka online shopping. Nampak tak. Ter ok! Tak sengaja. Niat asal aku kenal cik La sebab nak beli something untuk mak aku.

Psstt.. cik La yang aku maksudkan. ni ha...


1st item yang aku beli @ Lazada 


Alat untuk check blood pressure. Saje nak belikan untuk mak aku. Pernah survey kat kedai farmasi, boleh tahan mahal. Bila survey kat Lazada, tengok harga tak sampai seratus. Apa lagi... terus beli.

Aku suka shopping dekat Lazada sebab:
  •  Senang nak bayar. Banyak pilihan. Aku pakai cimb clicks je. 
  • Senang nak pilih barang. Macam-macam ada. Pakaian, alat kosmetik, barang elektrik, gadgets.. banyak lah. 
  • Senang dapat. Haha... yg ni antara sebab aku suka dengan lazada. Kadang-kadang tak sampai 2 hari lepas aku order, barang dah sampai dah depan rumah. Ada yang tak sampai 24 jam pun. Orang dah datang hantar barang. Betul-betul depan rumah dia hantar. Senang sangat. 
  • Senang dapat diskaun. Banyak promosi, dan voucher lazada bagi. Harga dah murah boleh dapat lagi murah sebab guna voucher lazada. 
Item paling mahal dan paling cepat aku dapat daripada Lazada.

Hisense 32" LED TV. Harga RM500++. Aku order petang Selasa. Pagi Rabu esoknya dah sampai depan rumah. Excited sangat time tu. Tak sangka cepat gila dia hantar. 

Alhamdulillah, so far dah 14 items aku beli di Lazada. Semua item yang aku terima dalam keadaan elok. Antara tips yang aku guna bila nak beli secara online ni, aku akan baca review terlebih dahulu. Pengalaman orang lain yang pernah beli item yang aku nak beli tadi. Kalau ramai yang berpuas hati, aku jadi lebih yakin nak beli. Kalau ada komen tak puas hati, memang aku cancel lah. Jadi biasanya, sebelum aku tekan order, memang aku baca betul-betul segala descriptions, details, review yang ditulis. Tak nak la nanti rasa menyesal pulak kan.

Psst.. ada voucher lagi tu. Jom Lazada!

24 August 2016

Wordless Wednesday

credit: as tagged in pic

20 August 2016

Thank You Lee Chong Wei


Sad, but he is sadder
Regret, but he has more regret
Not once, not twice but thrice 
3 times you made to Olympics final
2008 - 2012 - 2016
Not many can do the same like him
But he did it. He made it to the final

3 silver Olympics medals from him.
Dear Lee Chong Wei, 
Really want you to win. For you. For Yourself
Know how much gold medal meant for you
What could be the last Olympics for you
Thank you for winning silver
We are going to miss you
You are our nation's pride 
We're so proud of you 
Thank you Lee Chong Wei 
Thank you.









Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari

Salah satu cara nak mulakan blogwalking adalah dengan menyertai giveaway.
Join satu giveaway, lihat senarai peserta giveaway, dan mulakan blogwalking dari blog ke blog yang turut menyertai giveaway yang sama. Itu salah satu cara yang selalu aku buat. Memandangkan aku ada masa sekarang ni untuk blogging. Why not mulakan balik aktiviti blogwalking ni.

So, jumpa satu giveaway yg terkini. From Jepun Mari.

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari


Syarat penyertaan senang je. So kawan-kawan blog, jom join giveaway by Jepun Mari. Tarikh akhir 23 September 2016. Masih ada masa lagi. 

Puding Roti Coklat

Ada kawan bawak pergi ofis puding roti yang dia buat. Terus datang mood nak buat puding roti jugak. Resepi dah lama simpan kt dalam phone. Tunggu datang mood je nak buat. hehe..

Resepi senang je. Lupa pulak nak ambil gambar step by step tadi. 

Bahan-bahan
-Roti (10 keping)
-Susu segar (500ml)
-Telur (2 biji)
-Esen vanilla (2 sudu besar)
-Madu (1 sudu besar)
-Mentega/ Marjerin (untuk sapu pada roti)
-Chocolate rice
-Chocolate chips

Cara-cara
- Potong roti jadi 4 keping. Nak potong 2 saja pun boleh. Ikut suka. 
-Sapu mentega/ marjerin di kedua-dua belah roti. Sapu marjerin depan belakang. 
-Susun elok-elok roti dalam bekas. sehingga penuh permukaan. kalau ada ruang kosong, selit-selitkan roti. (lapisan pertama)
- Taburkan chocolate rice. Nak letak banyak ke sikit. Ikut suka. (lapisan kedua)
-Susun lagi roti di atas chocolate rice tadi (lapisan ketiga)
-Tabur chocolate chips & chocolate rice lagi. (lapisan keempat)
- Masukkan susu segar, esen vanilla, telur, madu dalam bekas yang lain. Kacau sebati.
-Masukkan campuran susu tadi ke dalam bekas berisi roti. Biarkan dalam lebih kurang setengah jam.
-Bakar dalam microwave oven. (tak de oven, aku bedal je pakai microwave oven). Bakar lebih kurang dalam 20 minit. Tengok camne. Kalau rasa tak masak lagi, bakar la lagi. Pakai microwave je kan... kena main agak-agak. 

Puding roti yang ni tak perlu nak buat sos kastard dah. Sebab dah manis. Ada chocolate rice ngan chocolate chips kan. Makan panas boleh, nak makan time sejuk pun boleh. Kalau nak makan sejuk, dah lepas bakar, simpan dalam peti sejuk dahulu. Sedap. Tak sabar dah makan dah ni. ^_^