My DIY: Sushi Roll / Kimbap

sape suka makan sushi?? angkat tangan! kita geng!

Kali ni, cubaan untuk membuat sendiri kimbap atau pun juga dikenali sebagai sushi roll.

Jalan-jalan di aeon, ternampak satu kit untuk buat sendiri sushi roll ni. Dalam tu dah tersedia secara ringkas keperluan untuk buat kimbap. Apa lagi, angkut satu. sebab nak try DIY.

Bahan-bahan:

  • beras sushi
  • telur
  • isi ketam / sosej
  • timun jepun
  • cuka sushi
  • kepingan seaweed (nori)

1) Basuh beras. Tak perlu lama sangat. Ikut sukatan yang dah tertulis di paket beras tu. Terlebih terkurang nanti tak menjadi pulak sushi tu. 
2) Goreng telur. 2 biji telur cukup. Tak perlu banyak. Goreng elok-elok sampai jadi telur dadar yang menarik. Jangan sampai hangit. Kemudian potong panjang halus-halus. 
3) Rebus isi ketam. Tak nak pakai isi ketam, rebus sosej pun boleh. Ikut suka selera masing-masing. Potong halus jugak.
4) Back to beras tadi. Dah siap jadi nasi, kacau-kacau, letak cuka sket. Bagi ada rasa. Biarkan sejuk buat seketika. 
5) Keluarkan tikar. Jangan risau. Tikar ni memang dah tersedia dalam kit yang di beli di Aeon tadi. 
6) Letakkan seaweed atas tikar. Letakkan nasi tak perlu banyak. sedang-sedang aje. 
7) Tambah telur/ sosej/ isi ketam/ timun di atas nasi tadi. Ikut suka nak letak apa. 
8) Gulung dengan cermat. Basahkan sikit hujung seaweed tu kasi melekit sikit. 
9) Dah siap gulung. Boleh simpan dalam peti ais bagi sejuk sikit. Tak nak sejuk, boleh ambil pisau yang tajam, potong kecil kecil boleh terus makan. 





Comments

Popular posts from this blog

Drama Luth Mahfuz

Filem Trauma

My DIY: Ddakji