Showing posts with label Drama. Show all posts
Showing posts with label Drama. Show all posts

16 August 2016

Descendants Of the Sun fever


It's been so long for me to have Kdrama fever. Remember this post?  Descendants of The Sun or DOTS as many fans said brings back kdrama fever in me. Believe it or not, i watched this drama 5-6 times already. And dont think it will stop at 6. lol. i'm sure i'll watch it again for n-th times. To be honest, the first reason why i started this drama because of its hype. The hype about this drama has started since last year. So, it's like the most anticipating drama for 2016. Comeback drama for JoongKi post army and comeback drama for Hye Gyo after her last drama 3 years ago. 

What i like about DOTS? 
  • Song-Song Couple! Tbh, i know Joongki from his Running Man days. I never watch his drama or film before. So, you can see that i'm not his fan before. But this drama turn me into Joongki's fan. Haha... Melting with his acting as Captain Yoo Si Jin. And the chemistry between Song-Song couple is amazing. 
  • Plot. Story about doctor and army is new. at least for me. Something fresh. no love triangle. No rich man poor woman. Beautiful scenes. Plus, they were not really focusing on love story, but there's multiple events that happened between characters and between team doctors and team soldiers. 
  • OSTs. Love the songs!! My favourites





Ok. Now

What i dont like about DOTS?


Unrealistic plot. Actually my biggest issue is on episode 14. Lol. i really was not satisfied with this episode. Ok. let me explain frame by frame.


See, Captain Yoo was on his mission. Unfortunately he got shot. Multiple gun-shot. My wild guess, he was wearing bullet proof. Because that's the only logical explanation that i can accept - referring to next scene at the hospital. Doctor Kang was totally shocked when she saw Yoo Si Jin came to hospital covered in blood.


I dont know if the procedure she made correct or not, but i guess there's real doctors at site to monitor their medical scene. He was in cardiac arrest. After few minutes, his heartbeat returned, wake up, and first question is...



like..seriously dude.. you got shot! you should be in operation room and doctor should try to remove the bullets from your body. He got blood on his shirt. For sure he got gun shot somewhere right??? but no, he need to have showdown



This illogical/ unrealistic scenes is bugging me. Like.. i cant really enjoy this amazing episode because of this scenes. 


Dont make me started with episode 15&16. Lol. i wish they show more on how yoo si jin and seo dae yeong survived. after one year, they still in their uniform complete with wound/ injuries. However Song Hye Gyo is superb in ep 15. I cried watching her cried. She deserved award for her acting. Thumbs up!

This post is getting longer than i expect. I should end here. Sorry for the bipolar post. lol. I do love DOTS a lot! Just unsatisfied with few things. Even, while i was writing this post, i was watching DOTS again. haha... ^__^

11 July 2014

Kerana Terpaksa Aku Relakan

Sepanjang drama Kerana Terpaksa Aku Relakan disiarkan di TV3, lagu OST cerita ni selalu diulang dalam setiap babak drama ni. Mula mula rasa annoying gila... ala ala cerita Ombak Rindu. Tapi sebab dah nama pun OST. lagu tu je lah yang dia duk siar. Sepanjang tu jugaklah aku duk terpikir pikir siapalah yang nyanyi lagu ni. Selalu terlepas nak tengok credit di akhir drama nama penyanyi lagu ni. Suara dia aku tak kenal. Aku ingatkan penyanyi baru. Nak kata sedap sangat tu tak lah...sebab tak brape suka sangat masa mula2 drama ni start. Tapi kalau 60 minit setiap 1 episod duk ulang ulang je..terlekat gak la dalam kepala. Akhirnya terpaksa terima jugaklah suara dia macam tu. Curious gak nak tahu sape penyanyi nya. Tadi masa tengok cerita ni, mak aku bagitau rupanya si Wati tu yang nyanyikan. Terkejut aku. Wati, karakter antagonis dalam drama ni. Kakak tirinya si Indah tu. Boleh nyanyi rupanya dia ni. 




Back to this drama...mati mati ingatkan tadi is dia punya episod akhir. Rupanya tak! Hari Isnin depan last episod. This is one of drama yg aku tengok sebab dah ada kt depan tv tiap2 petang..so tengok je lah.. Jadi ada banyak la episod yang aku terlepas. Dalam drama ni aku puji Izreen yang jadi Indah. Seriously, hidup sangat karakter dia. Nak nak kalau dia nak nangis. Terketar ketar suara Indah tahan nangis. Rasanya sebab dia berlakon waktu dia sendiri ada masalah rumah tangga in real life. Bukan senang kot. Nak kawal emosi. Mana nak pikir hal real life problem, pastu nak kena jiwai watak lagi. 

Si Razin pulak aku rasa macam nak bagi penampar je. Sengal. Sekejap nak dekat Indah, sekejap hilang. Pastu tetiba jadi hero ganti Fahin yg hilang terus dapat kahwin dengan Indah. Ehh.. kalau aku jadi Indah pun aku konfius. Second time jadi macam tu waktu hari perkahwinan. Sebelum ni, waktu dia nak kahwin dengan Saiful, Wati ganti dia jadi pengantin perempuan. Sekarang ni Razin pulak yang jadi pengganti bila Fahin takde. Tak ke kesian dekat Indah. Apa ingat Indah tak de perasaan ke? Ehhh... tetiba aku pulak yang emo bagi pihak Indah.

Anyway, tak sabar nak tengok episod akhir cerita ni. Cepat cepat la habis, nak tau macam mana ending dia. 

28 May 2014

Drama Luth Mahfuz

Ok. Baru selesai menonton drama Melayu di TV3; "Luth Mahfuz". What a sad drama!! I nangis OK! Dah lama tak tengok drama sebenarnya, dan bila duk tengok..macam ni... mengalir air mata la pulak..T__T

Pelakon utama drama ini adalah Siti Saleha dan Fizz Fairuz. Siti Saleha as Eyma menjadi isteri kepada Haziq lakonan Fizz Fairuz dan mereka mempunyai anak kecil bernama Aqish. Eyma telah berhenti kerja kerana ingin menjaga Aqish yang sakit. 

Nak dijadikan cerita, Haziq dah tak sayangkan Eyma (punya la cantik dan baik si Eyma ni ada hati nak cari pompuan lain, memang sengal laki macam Haziq ni), dan Haziq pun dah ada perempuan lain, Bella (Raja Ilya). Mereka dah berpakat nak berkahwin. Haziq bercadang nak ceraikan Eyma. Tapi Eyma bagi beberapa syarat kepada Haziq sebelum bersetuju untuk diceraikan. Untuk tempoh 40 hari, Haziq kena layan dengan penuh romantik si Eyma ni. Macam waktu awal perkahwinan mereka dulu. Sewaktu tempoh 40 hari tu juga, Haziq disuruh untuk mengikut sunnah sunnah nabi sebagai amalan hariannya. Macam-macam lah yg Eyma suruh Haziq buat dalam tempoh ni. Sembahyang tahajud, bersugi, pakai kasut dgn kaki kanan dulu, makan buah kurma dulu sebelum makan nasi, Teguk air sebanyak 3 kali sebelum menghabiskan minuman...ni antara amalan sunah yang Eyma nasihat Haziq buat. Yang bagusnya Haziq ni, dalam tak suka dan menyampah tu, dia tetap buat jugak apa yang Eyma suruh buat. Daripada terpaksa, lama-lama dia buat dengan suka rela. Bagus jugak drama ni, secara tak langsung menonjolkan amalan sunnah Nabi yang boleh dijadikan amalan seharian kita. It's a lesson for me too. Ada yang aku tak buat sebelum ni jadi bolehlah aku praktikkan selepas ni. 

Disebabkan Haziq mengikut nasihat Eyma itu, lama-lama dia pun berubah dengan sendirinya dan mula sedar akan kesilapan dan kelalaian dia selama ni. Akhirnya, dia berpisah dengan Bella dan kembali kepada keluarga. Tapi malangnya, dah terlambat. Eyma telah meninggal dunia terlebih dahulu akibat menderita sakit leukaemia yg dirahsiakan selama ni. Tapi sekurang-kurangnya Haziq dah sedar dan dapat menjaga Aqish dengan baik.   

Cerita ni sebenarnya ditayangkan sempena Maulidur Rasul yang lepas, tapi diulang tayang hari ini. Thanks TV3. I enjoy watching this. Bagus Siti Saleha berlakon. No wonder dia boleh menang Pelakon Wanita Popular ABPBH.