24 August 2016

Wordless Wednesday

credit: as tagged in pic

20 August 2016

Thank You Lee Chong Wei


Sad, but he is sadder
Regret, but he has more regret
Not once, not twice but thrice 
3 times you made to Olympics final
2008 - 2012 - 2016
Not many can do the same like him
But he did it. He made it to the final

3 silver Olympics medals from him.
Dear Lee Chong Wei, 
Really want you to win. For you. For Yourself
Know how much gold medal meant for you
What could be the last Olympics for you
Thank you for winning silver
We are going to miss you
You are our nation's pride 
We're so proud of you 
Thank you Lee Chong Wei 
Thank you.









Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari

Salah satu cara nak mulakan blogwalking adalah dengan menyertai giveaway.
Join satu giveaway, lihat senarai peserta giveaway, dan mulakan blogwalking dari blog ke blog yang turut menyertai giveaway yang sama. Itu salah satu cara yang selalu aku buat. Memandangkan aku ada masa sekarang ni untuk blogging. Why not mulakan balik aktiviti blogwalking ni.

So, jumpa satu giveaway yg terkini. From Jepun Mari.

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari


Syarat penyertaan senang je. So kawan-kawan blog, jom join giveaway by Jepun Mari. Tarikh akhir 23 September 2016. Masih ada masa lagi. 

Puding Roti Coklat

Ada kawan bawak pergi ofis puding roti yang dia buat. Terus datang mood nak buat puding roti jugak. Resepi dah lama simpan kt dalam phone. Tunggu datang mood je nak buat. hehe..

Resepi senang je. Lupa pulak nak ambil gambar step by step tadi. 

Bahan-bahan
-Roti (10 keping)
-Susu segar (500ml)
-Telur (2 biji)
-Esen vanilla (2 sudu besar)
-Madu (1 sudu besar)
-Mentega/ Marjerin (untuk sapu pada roti)
-Chocolate rice
-Chocolate chips

Cara-cara
- Potong roti jadi 4 keping. Nak potong 2 saja pun boleh. Ikut suka. 
-Sapu mentega/ marjerin di kedua-dua belah roti. Sapu marjerin depan belakang. 
-Susun elok-elok roti dalam bekas. sehingga penuh permukaan. kalau ada ruang kosong, selit-selitkan roti. (lapisan pertama)
- Taburkan chocolate rice. Nak letak banyak ke sikit. Ikut suka. (lapisan kedua)
-Susun lagi roti di atas chocolate rice tadi (lapisan ketiga)
-Tabur chocolate chips & chocolate rice lagi. (lapisan keempat)
- Masukkan susu segar, esen vanilla, telur, madu dalam bekas yang lain. Kacau sebati.
-Masukkan campuran susu tadi ke dalam bekas berisi roti. Biarkan dalam lebih kurang setengah jam.
-Bakar dalam microwave oven. (tak de oven, aku bedal je pakai microwave oven). Bakar lebih kurang dalam 20 minit. Tengok camne. Kalau rasa tak masak lagi, bakar la lagi. Pakai microwave je kan... kena main agak-agak. 

Puding roti yang ni tak perlu nak buat sos kastard dah. Sebab dah manis. Ada chocolate rice ngan chocolate chips kan. Makan panas boleh, nak makan time sejuk pun boleh. Kalau nak makan sejuk, dah lepas bakar, simpan dalam peti sejuk dahulu. Sedap. Tak sabar dah makan dah ni. ^_^




So close yet so far....

0120 hrs.

Tamat sudah perlawanan akhir  beregu lelaki di antara team Malaysia vs team China. 
Malaysia were so close to win our first ever Gold Medal. Berjuang hingga ke mata akhir penentuan. Namun team Malaysia tewas tipis di tangan China. 3 set. 16-21, 21-11, 23-21.






So close yet so far...

However,

Rio Olympic masih belum berakhir

Di tangan Dato' Lee Chong Wei kita letakkan harapan. 

Chong Wei, good luck! 



No matter what the result is, either we settle with 3 silvers in badminton or 2 silvers, 1 gold. We are proud of all of you!!! 


18 August 2016

Suicide Squad

Off day yang lepas aku sempat pergi tengok filem suicide squad. Tak plan pun, sbb ramai member yang kata tak best sangat. Tapi waktu aku pergi hari tu, filem ni je yang ada time tu. so pilihla suicide squad. 

                      

Aku tak tau sangat cerita2 from DC. So aku tak tau filem ni pasal apa sebenarnya.

Bila dah tengok baru tau.. suicide squad ni ala2 team avengers la. Tapi versi DC. Geng geng yang join suicide squad semuanya ada kelebihan/ kekuatan masing masing. Tapi diorang ni selalu buat jahat sebelum ni menggunakan kekuatan diorang tu.

Org government cuba kumpulkan diorang ni dan tubuhkan suicide squad untuk bantu jaga keamanan konon la... haha.
Bagi aku filem ni macam tak teratur jalan ceritanya. Divergence. Ada sampai satu peringkat, aku konfius, diorang berlawan dgn siapa sebenarnya. Macam ramai sangat musuh. Lagi satu, gelap. Tak boleh ke diorang berlawan waktu siang? Hehe...

Apa yg best pasal suicide squad?

Aku dapat botol air satu. Haha.. melayang 25 ringgit sebab nak botol air comel ni.

17 August 2016

Makaroni Bakar

Dulu-dulu waktu raya, mak aku selalu buat makaroni bakar. Makanan favourite aku time raya tu. Lepas mak aku stop buat makaroni bakar, aku dah tak makan dah. Susah nak jumpa.
So, raya tahun ni, aku nekad nak try buat sendiri. Hehe....
Aku google resepi. Sehari sebelum raya, aku beli bahan-bahan nak buat makaroni bakar.
Bahan-bahan yang aku guna tak banyak pun. Aku guna daging kisar, sosej, makaroni, lobak merah, lada benggala, telur, serbuk kari.  Itu je. Sebenarnya., nak letak banyak benda pun boleh. Ikut suka lah nak letak ayam ke, udang ke isi ketam ke...tapi aku malas nak beli bahan banyak-banyak.

Pagi raya. orang lain sibuk pergi beraya, aku duk kat dapur, duk buat makaroni bakar. Heh heh...
Aku ikut step by step macam yang aku google. Hasilnya


Lepas try makan sket.... rasa tawar. Haha... Aku bagitau kt ma/k aku. Mak aku tanya, "ada letak garam gula tak?" 
Allah..... lupa. Aku tak letak garam gula langsung. Hahaha.... Patutla rasa tawar je. 
Jadi nak modify pun tak boleh dah. Dah siap bakar. Apa yang aku buat. Aku ambil bekas. Aku letak siap-siap sos pencecah Ummi dalam bekas tu. Kiranya jadi macam base makaroni bakar ni. Lepas tu aku letak makarani bakar dalam bekas tu. Bagi dia meresap sos  tu. Sos pencecah Ummi ni rasa manis. So, leh la cover bagi rasa manis2 kat makaroni bakar ni. Haha. 

Cetaphil - the last one standing

mai aku kongsi satu cerita.

dulu, kulit muka aku termasuk dalam kategori normal, tak de masalah, tak de jerawat. 
pakailah barangan skincare jenama apa sekalipun, tak de kesan negatif langsung.
kesan positif pun tak de lah sangat. haha... pendek kata..senang lah nak jaga. cuma kena rajin cuci je. atleast yg three steps tu: cleanser, toner, moisturiser.  

sebelum ni aku pakai produk NanoWhite. bertahun jugak aku pakai. zaman belajar kt U dulu memang aku loyal dengan Nano je. Aku rasa okay je. Then, one day, aku pergi buat facial kt satu tempat ni. Staff kt situ suggest kat aku untuk tukar produk. Alasan yang dia bagi.

"Kulit muka kamu kering. Patut pakai yang boleh bagi lembapkan kulit. Kamu pakai Nano dah lama, tapi tak memberi kesan lembapan pada kulit pun. Jadi, kenapa masih guna yang sama. Cuba cari produk yang boleh bantu kurangkan masalah kering di kulit muka kamu ni." 

Sudahhhh.. memang la aku tau, kulit aku kering. Tapi tak terpikir la pulak pasal nak tukar produk lain. Tapi sedikit sebanyak, apa yang staff tu sebut terlekat dalam kepala aku. Memandangkan sebelum ni aku kalau pakai produk ape2 pun, tak de negative effect sangat. Jadi aku cuba try pakai produk baru kali ni. Without me realised that, it will change/ affect my skin forever. 

At first, ada kesan kulit menggelupas. Aku pergi klinik, doktor bagi aku krim sapu. During this time, aku try macam-macam produk/jenama. Mungkin silap aku, aku terlalu cepat untuk tukar produk. Rasa tak best aku tukar pakai yang lain. One day, kulit muka makin teruk. Sampai satu tahap, bengkak-bengkak kt pipi, kt dahi. Aku cuak jugak time tu. Dua klinik aku pergi. Dua-dua bagi ubat sapu je. What i need not only ubat from doctor, but i need to hear what they say, advise and recommendation from a doctor. Bila keadaan makn teruk, aku pergi kt klinik yang kawan aku cadangkan. And i'm glad i went there.

Doktor perempuan kt klinik tu sangat baik. Terkejut dia tengok muka aku teruk macam tu sekali. Dia hairan kenapa baru datang. Dia siap tolong google untuk aku, sakit kulit yang mungkin aku ada. Cuak aku dengar. Tiga kali aku pergi klinik ni sebab ada rawatan susulan, and dia nak tengok progress lepas aku makan ubat yang dia bagi. 1st pergi, dia bagi aku ubat makan. 2nd time pergi dia bagi aku ubat sapu. 3rd time pergi...since keadaan kulit macam tak berkurang. so dia suggest untuk pergi ke hospital jumpa pakar kulit terus. Ambik kauuu... siap kena jumpa pakar kulit. 

Next step aku. Hospital. Jumpa doktor pakar kulit. Doktor muda doktor yang aku jumpa kt hospital ni. Dia tengok jenis ubat yg doktor sebelum ni bagi untuk aku makan. Dia kata tak elok makan banyak2, nanti ada long term side effect. Ok. Aku memang dah stop makan pun. Kt hospital ni dia bagi aku ubat sapu. And macam biasa, after few weeks, ada rawatan susulan. Rasanya dua kali kot aku pergi. Luckily, ubat sapu yang hospital bagi berkesan untuk aku. Kulit muka aku dah kembali normal. Doktor pakar tu cakap, mungkin sebab produk muka yang aku pakai menyebabkan kulit muka aku jadi sensitif.

The thrill part of my story come when i try to use product on my face. Every time i try to use new product, either cleanser, toner, masker or even makeup, there will be side effect on my skin. Bengkak-bengkak, rasa panas, merah-merah, gatal-gatal dan kulit menggelupas. *sigh* sedih tau. Kadang aku kena makan ubat surut bengkak, or ubat tahan gatal from klinik untuk kulit aku jadi elok balik. Keadaan ni berulang setiap kali aku pakai any new product. Niat aku pakai sebab nak cari produk yang betul-betul sesuai dengan aku. Banyak jenama aku try. Mostly yang natural. Tapi banyak yang tak sesuai dengan aku. 

So, sekarang ni hanya jenama ni yang aku pakai untuk cleanser and moisturiser cream. 



Alhamdulillah, kulit muka aku tak beri masalah everytime aku pakai Cetaphil. So sekarang ni memang aku dah tak try jenama lain. 



More medals for Malaysia!


                                  


                                  

Tahniah team Malaysia. Jaminan pingat olympic kedua dan ketiga buat Malaysia di Rio Olympic 2016.

Mixed double and men double for final badminton in Rio Olympics 2016.


Moga Lee Chong Wei akan turut berjaya melangkah ke final. Harapnya kurang bebanan untuk chong wei dan dia boleh bermain dengan lebih baik kali ini. He should play for himself. This will be his last Olympic. I know he really really want this gold medal.
Come one Team Malaysia. Go for GOLD this time.


16 August 2016

Descendants Of the Sun fever


It's been so long for me to have Kdrama fever. Remember this post?  Descendants of The Sun or DOTS as many fans said brings back kdrama fever in me. Believe it or not, i watched this drama 5-6 times already. And dont think it will stop at 6. lol. i'm sure i'll watch it again for n-th times. To be honest, the first reason why i started this drama because of its hype. The hype about this drama has started since last year. So, it's like the most anticipating drama for 2016. Comeback drama for JoongKi post army and comeback drama for Hye Gyo after her last drama 3 years ago. 

What i like about DOTS? 
  • Song-Song Couple! Tbh, i know Joongki from his Running Man days. I never watch his drama or film before. So, you can see that i'm not his fan before. But this drama turn me into Joongki's fan. Haha... Melting with his acting as Captain Yoo Si Jin. And the chemistry between Song-Song couple is amazing. 
  • Plot. Story about doctor and army is new. at least for me. Something fresh. no love triangle. No rich man poor woman. Beautiful scenes. Plus, they were not really focusing on love story, but there's multiple events that happened between characters and between team doctors and team soldiers. 
  • OSTs. Love the songs!! My favourites





Ok. Now

What i dont like about DOTS?


Unrealistic plot. Actually my biggest issue is on episode 14. Lol. i really was not satisfied with this episode. Ok. let me explain frame by frame.


See, Captain Yoo was on his mission. Unfortunately he got shot. Multiple gun-shot. My wild guess, he was wearing bullet proof. Because that's the only logical explanation that i can accept - referring to next scene at the hospital. Doctor Kang was totally shocked when she saw Yoo Si Jin came to hospital covered in blood.


I dont know if the procedure she made correct or not, but i guess there's real doctors at site to monitor their medical scene. He was in cardiac arrest. After few minutes, his heartbeat returned, wake up, and first question is...



like..seriously dude.. you got shot! you should be in operation room and doctor should try to remove the bullets from your body. He got blood on his shirt. For sure he got gun shot somewhere right??? but no, he need to have showdown



This illogical/ unrealistic scenes is bugging me. Like.. i cant really enjoy this amazing episode because of this scenes. 


Dont make me started with episode 15&16. Lol. i wish they show more on how yoo si jin and seo dae yeong survived. after one year, they still in their uniform complete with wound/ injuries. However Song Hye Gyo is superb in ep 15. I cried watching her cried. She deserved award for her acting. Thumbs up!

This post is getting longer than i expect. I should end here. Sorry for the bipolar post. lol. I do love DOTS a lot! Just unsatisfied with few things. Even, while i was writing this post, i was watching DOTS again. haha... ^__^