Showing posts with label Review. Show all posts
Showing posts with label Review. Show all posts

25 September 2016

Train To Busan


Sebelum cuti raya haji yang lepas, aku sempat pergi tengok filem Korea tajuk Train To Busan. Siapa yang masih belum tengok, aku syorkan pergilah tengok filem ni. Best sangat!
Filem ni punya thrill rasa lain macam. Rasa macam aku pun ada dalam train tu. Nampak je zombi duk kejar orang, terus semua pakat duk jerit LARI!!!

Filem ni nak cakap, jangan pentingkan diri sendiri. Itu mesej utama yang aku dapat daripada filem ni. Kalaulah orang-orang yang dalam koc tu cepat bukak pintu, mesti pakcik badan sado tu masih selamat.

Paling sedih bila part ending masa ayah budak tu kena gigit zombi jugak. Huaaaa!!!! Nangis juta lemon aku tengok part ni. Budak tu pandai sangat berlakon. Dia faham dan boleh agak apa akan terjadi dekat ayah dia lepas tu.





Tapi sepanjang aku tengok filem aku tertanya-tanya macam mana diorang semua ni boleh bertukar jadi zombi. Macam mana virus boleh tersebar? Mungkin persoalan ni akan terjawab dalam filem  'Seoul Station nanti. Filem 'Seoul Station' adalah filem anime yang juga prequel kepada filem Train To Busan. So, hopefully will be answered there.


18 August 2016

Suicide Squad

Off day yang lepas aku sempat pergi tengok filem suicide squad. Tak plan pun, sbb ramai member yang kata tak best sangat. Tapi waktu aku pergi hari tu, filem ni je yang ada time tu. so pilihla suicide squad. 

                      

Aku tak tau sangat cerita2 from DC. So aku tak tau filem ni pasal apa sebenarnya.

Bila dah tengok baru tau.. suicide squad ni ala2 team avengers la. Tapi versi DC. Geng geng yang join suicide squad semuanya ada kelebihan/ kekuatan masing masing. Tapi diorang ni selalu buat jahat sebelum ni menggunakan kekuatan diorang tu.

Org government cuba kumpulkan diorang ni dan tubuhkan suicide squad untuk bantu jaga keamanan konon la... haha.
Bagi aku filem ni macam tak teratur jalan ceritanya. Divergence. Ada sampai satu peringkat, aku konfius, diorang berlawan dgn siapa sebenarnya. Macam ramai sangat musuh. Lagi satu, gelap. Tak boleh ke diorang berlawan waktu siang? Hehe...

Apa yg best pasal suicide squad?

Aku dapat botol air satu. Haha.. melayang 25 ringgit sebab nak botol air comel ni.

16 August 2016

Descendants Of the Sun fever


It's been so long for me to have Kdrama fever. Remember this post?  Descendants of The Sun or DOTS as many fans said brings back kdrama fever in me. Believe it or not, i watched this drama 5-6 times already. And dont think it will stop at 6. lol. i'm sure i'll watch it again for n-th times. To be honest, the first reason why i started this drama because of its hype. The hype about this drama has started since last year. So, it's like the most anticipating drama for 2016. Comeback drama for JoongKi post army and comeback drama for Hye Gyo after her last drama 3 years ago. 

What i like about DOTS? 
  • Song-Song Couple! Tbh, i know Joongki from his Running Man days. I never watch his drama or film before. So, you can see that i'm not his fan before. But this drama turn me into Joongki's fan. Haha... Melting with his acting as Captain Yoo Si Jin. And the chemistry between Song-Song couple is amazing. 
  • Plot. Story about doctor and army is new. at least for me. Something fresh. no love triangle. No rich man poor woman. Beautiful scenes. Plus, they were not really focusing on love story, but there's multiple events that happened between characters and between team doctors and team soldiers. 
  • OSTs. Love the songs!! My favourites





Ok. Now

What i dont like about DOTS?


Unrealistic plot. Actually my biggest issue is on episode 14. Lol. i really was not satisfied with this episode. Ok. let me explain frame by frame.


See, Captain Yoo was on his mission. Unfortunately he got shot. Multiple gun-shot. My wild guess, he was wearing bullet proof. Because that's the only logical explanation that i can accept - referring to next scene at the hospital. Doctor Kang was totally shocked when she saw Yoo Si Jin came to hospital covered in blood.


I dont know if the procedure she made correct or not, but i guess there's real doctors at site to monitor their medical scene. He was in cardiac arrest. After few minutes, his heartbeat returned, wake up, and first question is...



like..seriously dude.. you got shot! you should be in operation room and doctor should try to remove the bullets from your body. He got blood on his shirt. For sure he got gun shot somewhere right??? but no, he need to have showdown



This illogical/ unrealistic scenes is bugging me. Like.. i cant really enjoy this amazing episode because of this scenes. 


Dont make me started with episode 15&16. Lol. i wish they show more on how yoo si jin and seo dae yeong survived. after one year, they still in their uniform complete with wound/ injuries. However Song Hye Gyo is superb in ep 15. I cried watching her cried. She deserved award for her acting. Thumbs up!

This post is getting longer than i expect. I should end here. Sorry for the bipolar post. lol. I do love DOTS a lot! Just unsatisfied with few things. Even, while i was writing this post, i was watching DOTS again. haha... ^__^

23 May 2016

Movie: FAN

I watched it last month. but only today i got that mood to write in my bloggy. Heh. Planned to watch with my friend but end up watching it alone. Didn't matter. I enjoyed myself. No hal lah.
Ok stop rambling. Let's go straight to FAN.

After Dilwale, i was waiting for SRK's next movie. And this time, i really enjoy his acting. He played two characters, Gaurav and Aryan. As a superstar and an obsessive fan. He did great job. I feel like i can sympathize with both characters. However, I end up didn't root for neither Gaurav nor Aryan . Because, both have their faults and egos.

About the plot, the first chapter is all about Gaurav. A young man who has genuine wish to see his big idol. I do find it's quite creepy though... why? Cause Gaurav is looking exactly like younger Shah Rukh Khan. But there were moment that made me forgot that he is Shah Rukh Khan. He is just Gaurav. Damn CGI and makeup! lol.

look at that!!! shahrukh khan zaman muda!!

The second chapter is gearing towards Aryan. I do wish the director continue more with Gaurav story. Now Aryan the superstar takes the lead and leading the story. But i wish they slow down the chasing scenes. After 2 times, it got a lit bit repetitive...i was like.... are you guys not tired? and Aryan? stop acting like hero just ask your bodyguard to catch Gaurav. lol.

The ending is kind of heartbreaking. After it ended..i feel numb. kind of speechless. I have this tiny little hope that they'll have happy ending for both. but....that's not what i got. It's like...even till the end of that chasing and after they met, both still don't understand each other's point of view. Kinda sad. I feel sad for Gaurav but at the same time... i understand why Aryan did that.

The film reminds of my own obsession towards my favourite group, Bigbang. Even though i have passed that phase. (still love them just i no longer have time to spend on them) But i remember staying all night, didn't sleep (what is sleep...) just to watch Bigbang videos. The time that i should study or do my assignments but i end up wasting my time reading and chatting with my online friends about Bigbang. i appreciate the friendhip with them... still keep in touch with them through twitter but i wish i realize this sooner and spending my time wisely.

Moral of the story... be modest.      Enjoy the film!! ^__^

23 March 2016

Munafik

17 juta dalam tempoh 26 hari. Macam tak caye je, tak sampai setahun rekod polis evo dah dipecahkan. We will see which one will be the new winner. Munafik? Ola bola? Atau Boiboiboy?

Last week aku pergi tengok filem munafik. Serius seram giler. Balik lepas kerja terus pergi wayang. Ramai jugak la yang ada dalam hall tu.

Kagum dengan filem terbaru syamsul yusof ni. Semua perempuan pakai tudung dalam cerita ni. Bahasa arab pun lancar je. Doa doa yang diorang lafaz pun lancar. Aku maafkan lakonan syamsul yang agak kaku. Hehe... Sebab dia pun jarang berlakon. Nabila mantap.

Jalan cerita dia full of suspense. Banyak part yang aku tutup2 mata. Lol serius wehh..takut tengok. Terbang sana lompat sini. Flow story smooth je. Plot ok tak de caca marba. Bila dah nak hujung cerita, satu persatu dijelaskan hal sebenar.

Kenapa waktu syamsul dan anak dia pergi melawat kubur isteri dia, ada pakcik tu pandang pelik je. aku ingatkan pakcik tu jahat. Rupanya dia pelik tengok syamsul cakap sorang2. Huhu...sedih.

Seriau tengok waktu syamsul pergi gali kubur wife dia pastu ambil mayat wife dia bawa balik rumah tunjuk dekat anak dia. Serius yg tu hardcore. Lega sebab tu hanya mimpi semata mata.

Tapi aku tak brape faham dengan ayah nabila. Sihat pastu tetiba sakit. Atau mungkin sebab aku banyak tutup mata jadi ada part yang aku terlepas.

Siapa yang belum tengok filem munafik, pergilah tengok dan cuba ambil iktibar dari filem ni. Tahniah buat syamsul yusof. Semoga terus hasilkan karya macam ni.

17 February 2016

Ola Bola


Ola Bola.
Hari Khamis lepas aku sempat pergi menonton filem Ola Bola. Aku pakai tiket free yang Celcom bagi. Thanks Celcom. 

Sebelum ni ingatkan cerita Ola Bola ni memang berlatarkan masa zaman 80-an tu. Rupanya cerita ni jenis yang flashback. 

Wartawan Marianne buat cerita pasal team bola sepak Malaysia tahun 1980. Marianne pergi mencari Eric, salah seorang pemain bola sepak ketika itu untuk mengetahui kisah sebenar mereka. Eric pun berceritalah...dan cerita ni pun kembalilah ke era 80-an.

And yess.. cerita ni memang mengingatkan aku tentang filem Chak De India. Bezanya cuma jenis sukan. Ola Bola pasal bola sepak, Chak de India pasal hoki. Sepanjang tengok Ola Bola aku duk teringatkan scene2 yang ada dalam Chak de India. Bila part coach duk bagi semangat dalam bilik persalinan, aku teringat dekat scene Shahrukh Khan bagi ucapan berapi api dalam bilik persalinan dalam cerita Chak De India. Bukanla nak kata filem ni ada persamaan or copy paste cerita Chak De. Tapi sebab dua-dua filem pasal sukan kan... feel dia lebih kurang sama. 

Ada satu dialog dalam filem ni yang aku masih ingat..

"kita menang! yeahh..esok kita cuti!" 
hahaha.. tergelak aku bila boss dekat office tu cakap macam tu. Even sekarang pun kita masih amalkan budaya macam ni. Pantang menang acara sukan, mesti esoknya cuti. Menang sukan sea nak cuti, menang piala malaysia nak cuti, menang badminton nak cuti. Tak tahan tu... kalah pun masih nak minta cuti half day. lol. 
Oh Malaysiaku. Memang kaya dengan cuti. Orang lain yang main sukan, orang lain yang dapat cuti. 

Dengarnya filem ni dah capai 12 juta. Hebat! Astro Shaw memang padu. Three years in a row. The Journey, Polis Evo and now Ola Bola. 







25 December 2015

Dilwale time!!

Kalau ada sesape yang nak pegi tengok cerita Hindustan terbaru Shahrukh Khan ni, aku cadangkan pergi booking dulu, ataupun datang awal kt cinema. Sebabnye ya ampunnn.. asyik sold out je!

Semalam aku ngan member konon2nye nak main redah je lah. Pergi kt Setia City Mall pagi, nak tengok tayangan yang pukul 11.15 pagi punya. Bila sampai sana tengok orang beratur punya la panjang. Ingatkan diorang ni pakat nak tengok Star Wars.. bila sampai turn kami nak beli tiket kaunter. Orang kaunter cakap semua tiket dah habis. Paling latest yg pukul 12 tengah malam punya. Giler?! Semua tayangan yang pagi, tgh hari, dan petang sold out! Penangan Dilwale.

Anyway..tak nak mengalah. google tayangan kt tempat lain. Last2 gamble pergi Klang parade. Nasib baik ada. Tu pun seat yg dekat ngan screen dah.

Sepanjang tengok movie ni asyik duk gelak je. Kelakar giler. Kalau aku boleh bagi review...
Cerita Dilwale ni tipikal Bollywood punya style. Ada aksi, komedi, nyanyi2 romantik, family... cukup rencah la. Jalan cerita yang macam tak logik sket. Bollywood la katakan. Dan aku rasa, kalau Shahrukh Khan dan Kajol tak berlakon dalam cerita ni, mesti aku tak ada keinginan nak tengok.

Aku awalnya bila tengok trailer rasa macam cerita ni tak best. Tapi disebabkan Shahrukh Khan + Kajol... aku tetap nak pegi tengok. Plus. Kajol lawa giler dalam cerita ni. Lawa sangat!

don't they look so good together? The chemistry between them is awesome!


 Lagi satu, aku nak tau jalan cerita ni macam mana. Sbb kat trailer tu ada aksi kereta, tembak menembak bagai... so aku tak expect cerita full 100% romantic. Lagu lagu pun biasa je. Ada satu yg best. Bukan lagu tapi video dia. Lawa sangat tempat2 yang dia pergi shooting untuk lagu tu. Sampai aku rasa macam betul ke diorng pergi shooting kt tempat tu. Rasa macam CGI je sumer. Tapi serious video dia lawa.




Tengok movie Dilwale ni tak yah nak pikir logik akal sangat. Plot cerita predictable tapi ada plot twist. Malas nak bagtau kt sini, nanti spoiler pulak. Sekadar untuk makan2 popcorn, gelak- gelak... boleh la. Movie Dilwale untuk hiburan semata mata. Pure entertainment.

27 September 2015

Polis Evo punya pasal...

                                                               Ini kisah semalam



                                                                    Ini kisah hari ini



Nampak tak persamaan 2 gambar di atas? yes... gara-gara polis evo ni best sangat. Aku pergi tengok dua kali movie ni. Tak pernah lagi dalam sejarah hidup aku, tengok filem melayu di panggung wayang..dua kali! tak pernah. Ini first time. Polis Evo punya pasal.

Serious lepas tengok Sabtu lepas, rasa tak puas. Rasa nak tengok lagi Inspektor Sani & Khai ni. Dah la aku terlepas scene Adli Hashim yang awal tu. Sebab tunggu turn nak beli popcorn punya pasal. Jadi aku memang kena tengok lagi. 

Anyway... aku rasa filem Polis Evo ni mengingatkan aku dengan cerita2 polis yang aku pernah tengok dulu macam Rush Hour dgn LA Heat.. Ada dua orang polis, sorang kelakar sorang serius. Lebih kurang la ngan watak Sani & Khai ni. Tu yang aku rasa macam best cerita Polis Evo ni. Filem ni ada ramuan yang sama dengan cerita2 polis yang aku suka tengok dulu. Lepas tu watak antigonis dia gile2 menjadi. Tak terlalu bising nak tunjuk dia punya ganas. Rilek2 je cakap. Tapi.. pergh..bapak jahat dia ni. Time dia duk siang ikan pun aku dah rasa seram. 

Lagi satu Polis Evo ni buat kat Terengganu. Aku suka ngatt! haha.. memang rasa fresh. Lawak Zizan jadi lagi hidup bila dia cakap Ganu. Nampak real dia berlakon. Aku memang anti ngan lakonan Zizan sebelum ni. Tapi yang ni aku kena puji. Dia kelakar dalam serius. Lawak dia tak over. Part sedih dia aku rasa. Dialog2 dia pun banyak yang best. Yang paling deep... 
"Kereta, kalau accident boleh beli baru, paru-paru nak beli kt mana?"- Inspektor Sani

Lagi satu Khai! Shaheizy Sam hebat jadi Inspektor Khai. Serius dia ada. Sinikal dia ada. "Bedak ada? Mai aku tolong tepekkan skali" Hahaha.. Dia punya permainan mata, pengucapan dialog dia sangat berkesan dan meyakinkan. Dan babak aksi dia..fuhh..dengan badan sado dia tu... memang bagi full thumbs up lah!! Scene Khai yang paling aku suka bila dia cerita dekat Sani pasal family dia lepas dinner di rumah Sani. Great acting kt situ. Subplot juga menarik untuk dikembangkan. Serious... kalau tuan pengarah nak buat prequel mengenai kisah family Khai ni pun boleh. 

Kalau nak buat sequel pun boleh. Ala ala Rush Hour. Ada Rush Hour 2, & 3. Kisah perjalanan dua orang polis di tempat lain pulak. Inspektor Sani kena gi KL pulak ke. Ke guane tuan direktor??

Few interesting quotes from Polis Evo

#LONELY - serious kelakar! 

"Kereta kalau accident, boleh beli baru, Paru-paru? Nak beli kt mana?" 
deep. sesape yang hisap rokok sila terasa. 

"Kalau aku mati satgi, aku jadi ju-on, aku mari gigit mu!" satu dewan gelak part ni. 

"Kalaulah semua luka boleh sembuh dengan sendirinya" -excellent line from A.Galak. Power ambil otai Gerak Khas berlakon. 

"Tak perlu susah payah bawa balik banduan hari ni" - goosebump jap aku bila ingat balik dialog Arwah Harun Salim Bachik ni. Arahan Tuan Mokhtar kepada anak buah utk operasi yang terakhir. 


2 kali tengok Polis Evo bohh!! Dok rasa nyesal siket ponn




26 September 2015

Polis Evo best!

Hari ni aku berkesempatan menonton filem Polis Evo. Dah lama plan nak pegi tengok, before raya haji lagi, tapi member2 x nak join. cait!! tak menyokong industri filem tempatan betul. hehe..
anyway..... hari ni aku pegi jugak. Kenapa aku rasa nak pegi.... ntahlah.. somehow aku rasa filem ni takkan mengecewakan aku. dah lama aku tak tengok filem melayu kt pawagam. Bila aku try nak recall filem apa last aku tengok...serious tak leh nak recall. Dah bertahun kot aku tak tengok filem melayu kt cinema. Sebabnya...aku tau raya tahun depannya mesti ada tunjuk kt tv. hahaha.. 

Ok. back to Polis Evo.


Polis Evo kisah dua orang inspektor polis. Khai & Sani yang berbeza style kerja tapi perlu bekerjasama untuk menyelesaikan kes Syabu Naga di Terengganu. Itu je serba ringkas cerita polis evo ni. Nak tau lebih kena tengok movie ni sendiri. Sebagai penonton biasa, aku sangat berpuas hati dengan movie ni. Baik lakonan, aksi, sinematografi, dialog semuanya cukup rencah. Tak de lebih takde terkurang. Semuanya cantik tersusun aje. Watak Khai hebat bila part aksi. Sangat meyakinkan sebagai supercop Khai. Ada satu scene yang Khai ceritakan pasal keluarga dia pada Sani selepas dinner di rumah Sani tu bagi aku sangat menjadi lakonan Sam dalam scene tu. 

Tapi aku rasa watak Zizan sebagai Inspektor Sani mencuri tumpuan aku. Sebelum ni aku anti sedikit dengan lakonan Zizan dalam filem2 dia yang dulu. Sebab lawak2 dia banyak yang tak kelakar bagi aku. Tapi dalam polis evo ni, dia bagi lakonan yang sangat baik. Lawak dalam dialog dia, lakonan dia semua menjadi. Agaknya sebab dialek Terengganu dia kot. Lokasi cerita di Terengganu dan bukannya di Kuala Lumpur seperti kebanyakan filem aksi sebelum ni juga memberi kesegaran pada filem ni. It's refreshing to hear Terengganu's dialect from Nora Danish. Haha... Quite convincing. 
To all, siapa yang belum tengok lagi, aku syorkan pergi la tengok. Tak rugi. 



Lagu filem ni pun best. 

18 April 2015

Dry Skin Cream

Orang kata, kalau kulit kering tu tandanya tak cukup air dalam badan. Jadi jalan penyelesaiannya? minum air banyak banyak. kalau malas kena jadi rajin, kalau malas jugak... kena ikhtiar cara lain. kalau payah nak minum air, try guna cream/lotion. banyak jenis lotion ada kt kedai. sekarang aku try pakai yang ni.  


dry skin cream. daily moisturiser for dry to extra dry skin. 
so far...ok. kalau sebelum ni aku tak suka pakai krim atau lotion sebab rasa gatal2. tapi yang ni ok. tak de rasa gatal-gatal. 

17 November 2014

a date with Baymax!

haha... have you watch Baymax? you must ok! this marshmallow fella is adorable. lol

Baymax
If you watch Disney's new movie- Big Hero 6 then you will see this cute character Baymax. "Your personal health companion"

To be honest I didn't plan to watch this movie, but then me n my sister just went to mbo to "visit" yeahh... I said "visit" lol. but we end up bought two tickets to watch this movie. totally enjoy watching it. I think I'll buy the dvd when it come out. something I dislike whenever watching movies in cinema is the kids' voices in the cinema hall....like hello!!! can you guys watch the movie peacefully without making so much noise. -_-

Okay back to the movie. There's lot funny and cute moments throughout this movie. Most of the time I just LOL!!! i wish the brother was still with his little brother and Baymax till end.. One thing that surprised me was the appearance of "Stargate" lol. If you have watched Stargate before then you will notice the Stargate reference in this movie. Anyway... here's the trailer. Watch it guys!! 


17 September 2014

Teenage Mutant Ninja Turtles

Last weekend pergi nonton wayang. Lama duk tenung skrin jadual tayangan filem hari tu o_o tak tau nak tengok cerita ape.
last last pilih filem Teenage Mutant Ninja Turtles. First time pergi tengok movie waktu bulan kemerdekaan. Merasala kena berdiri waktu diorang pasang lagu Negaraku. Tapi yang bagusnya, semua berdiri waktu Negaraku dimainkan. *thumbs up!*

Anyway... cerita Ninja Turtles ni aku tak pernah tengok versi filem punya. TV3 ada tunjuk 2 3 bulan lepas. Tapi aku tengok sekejap je.Waktu kecik2 dulu ada la tengok yang versi kartun.

Ni filem Ninja Turtles versi 2014. Megan Fox jadi April O'neil.



In one word. Cerita ni kelakar! Tak rugi la aku pilih cerita ni. Especially yg empat ninja turtles tu sangat kelakar. Dialog-dialog turtles ni yang buat aku ketawa. Dalam keadaan cemas pun sempat lagi buat lawak. Tak leh blah... Scene action filem ni over sikit bagi aku. Tapi overall aku puas hati. Rasa nak tengok lagi. Tapi aku tunggu je kalau ada stesen tv nak tunjuk nanti. Pasti aku akan tengok.

29 August 2014

Filem Trauma

Semalam, tetiba rasa nak tengok filem Melayu lama. Cari dekat youtube jumpa la list filem2 Melayu lama. Terima kasih la dekat uploader tu. Rajin sungguh dia. Senang kerja aku. Nak tunggu tayang dekat tv, kadang2 je ada. Nak cari dvd,vcd... malas la. Cerita lama kan. Cerita baru pun aku malas nak beli. 

So, aku pilih cerita Trauma. Filem tahun 2004. After 10 years baru aku ada kesempatan nak tengok. Filem arahan Aziz M. Osman. One of my fav directors jugak ni. Sayang dia dah lama tak buat filem. Seorang lagi Afdlin Shauki. Banyak filem komedi dia yang aku suka tengok. Okay, back to filem Trauma. Antara pelakonnya Amy Mastura, Nasha Aziz, Azhar Sulaiman,  dan Sharifah Aleya.


Cerita ni cerita thriller. Nak kata seram sangat tu tak lah. Bukan cerita pasal hantu pun. Tapi psiko sket. LOL. Nama pun filem Trauma. So, pasal orang trauma la kan. Dalam filem ni -Nurul (Amy Mastura) mengalami trauma setelah terlibat dalam kemalangan kereta mengakibatkan kematian seorang lelaki. Berbulan2 dia trauma sampai dah fobia nak memandu. So, Huzir (Azhar Sulaiman) a.k.a teman lelaki si Nurul suggest kepada Nurul untuk mengambil pembantu peribadi. Time ni la Jeslina datang. Jeslina which is Nasha Aziz dalam cerita ni. Oh by the way.. lupa. Aleya berlakon jadi  Nadia, adik Nurul. Disini lah bermulanya thriller dalam cerita ni. Semua berpunca dari Jeslina. Slow slow dia main peranan kucar kacirkan kehidupan Nurul. Mula2 jadi PA, kemudian tinggal di rumah Nurul, renggangkan hubungan adik beradik antara Nurul n Nadia, goda si Huzir and lastly hantar Nurul ke rumah sakit jiwa. Danggg.. psiko weh. Aku yg tengok jadi seram. lol. Tip top sangat lakonan Nasha Aziz dalam filem ni. No wonder dapat menang pelakon terbaik.

Tak nak la cerita sinopsis sampai habis. Nanti hilang surprise. Tapi best la cerita ni. Lakonan semua pun okay especially Nasha Aziz. Aku terasa nak tengok pun sebab terbaca komen orang pasal filem ni baru2 ni. So, nak tengok sendiri tu yang cari dekat youtube ni.

Sempena merdeka ni, terasa nak tengok filem Tanda Putera. Agak-agak ada dekat youtube tak? TV1 tak nak siarkan ke filem ni waktu hari merdeka nanti? Cewahh.. semangat patriotik. haha.. 


11 July 2014

Kerana Terpaksa Aku Relakan

Sepanjang drama Kerana Terpaksa Aku Relakan disiarkan di TV3, lagu OST cerita ni selalu diulang dalam setiap babak drama ni. Mula mula rasa annoying gila... ala ala cerita Ombak Rindu. Tapi sebab dah nama pun OST. lagu tu je lah yang dia duk siar. Sepanjang tu jugaklah aku duk terpikir pikir siapalah yang nyanyi lagu ni. Selalu terlepas nak tengok credit di akhir drama nama penyanyi lagu ni. Suara dia aku tak kenal. Aku ingatkan penyanyi baru. Nak kata sedap sangat tu tak lah...sebab tak brape suka sangat masa mula2 drama ni start. Tapi kalau 60 minit setiap 1 episod duk ulang ulang je..terlekat gak la dalam kepala. Akhirnya terpaksa terima jugaklah suara dia macam tu. Curious gak nak tahu sape penyanyi nya. Tadi masa tengok cerita ni, mak aku bagitau rupanya si Wati tu yang nyanyikan. Terkejut aku. Wati, karakter antagonis dalam drama ni. Kakak tirinya si Indah tu. Boleh nyanyi rupanya dia ni. 




Back to this drama...mati mati ingatkan tadi is dia punya episod akhir. Rupanya tak! Hari Isnin depan last episod. This is one of drama yg aku tengok sebab dah ada kt depan tv tiap2 petang..so tengok je lah.. Jadi ada banyak la episod yang aku terlepas. Dalam drama ni aku puji Izreen yang jadi Indah. Seriously, hidup sangat karakter dia. Nak nak kalau dia nak nangis. Terketar ketar suara Indah tahan nangis. Rasanya sebab dia berlakon waktu dia sendiri ada masalah rumah tangga in real life. Bukan senang kot. Nak kawal emosi. Mana nak pikir hal real life problem, pastu nak kena jiwai watak lagi. 

Si Razin pulak aku rasa macam nak bagi penampar je. Sengal. Sekejap nak dekat Indah, sekejap hilang. Pastu tetiba jadi hero ganti Fahin yg hilang terus dapat kahwin dengan Indah. Ehh.. kalau aku jadi Indah pun aku konfius. Second time jadi macam tu waktu hari perkahwinan. Sebelum ni, waktu dia nak kahwin dengan Saiful, Wati ganti dia jadi pengantin perempuan. Sekarang ni Razin pulak yang jadi pengganti bila Fahin takde. Tak ke kesian dekat Indah. Apa ingat Indah tak de perasaan ke? Ehhh... tetiba aku pulak yang emo bagi pihak Indah.

Anyway, tak sabar nak tengok episod akhir cerita ni. Cepat cepat la habis, nak tau macam mana ending dia. 

28 May 2014

Drama Luth Mahfuz

Ok. Baru selesai menonton drama Melayu di TV3; "Luth Mahfuz". What a sad drama!! I nangis OK! Dah lama tak tengok drama sebenarnya, dan bila duk tengok..macam ni... mengalir air mata la pulak..T__T

Pelakon utama drama ini adalah Siti Saleha dan Fizz Fairuz. Siti Saleha as Eyma menjadi isteri kepada Haziq lakonan Fizz Fairuz dan mereka mempunyai anak kecil bernama Aqish. Eyma telah berhenti kerja kerana ingin menjaga Aqish yang sakit. 

Nak dijadikan cerita, Haziq dah tak sayangkan Eyma (punya la cantik dan baik si Eyma ni ada hati nak cari pompuan lain, memang sengal laki macam Haziq ni), dan Haziq pun dah ada perempuan lain, Bella (Raja Ilya). Mereka dah berpakat nak berkahwin. Haziq bercadang nak ceraikan Eyma. Tapi Eyma bagi beberapa syarat kepada Haziq sebelum bersetuju untuk diceraikan. Untuk tempoh 40 hari, Haziq kena layan dengan penuh romantik si Eyma ni. Macam waktu awal perkahwinan mereka dulu. Sewaktu tempoh 40 hari tu juga, Haziq disuruh untuk mengikut sunnah sunnah nabi sebagai amalan hariannya. Macam-macam lah yg Eyma suruh Haziq buat dalam tempoh ni. Sembahyang tahajud, bersugi, pakai kasut dgn kaki kanan dulu, makan buah kurma dulu sebelum makan nasi, Teguk air sebanyak 3 kali sebelum menghabiskan minuman...ni antara amalan sunah yang Eyma nasihat Haziq buat. Yang bagusnya Haziq ni, dalam tak suka dan menyampah tu, dia tetap buat jugak apa yang Eyma suruh buat. Daripada terpaksa, lama-lama dia buat dengan suka rela. Bagus jugak drama ni, secara tak langsung menonjolkan amalan sunnah Nabi yang boleh dijadikan amalan seharian kita. It's a lesson for me too. Ada yang aku tak buat sebelum ni jadi bolehlah aku praktikkan selepas ni. 

Disebabkan Haziq mengikut nasihat Eyma itu, lama-lama dia pun berubah dengan sendirinya dan mula sedar akan kesilapan dan kelalaian dia selama ni. Akhirnya, dia berpisah dengan Bella dan kembali kepada keluarga. Tapi malangnya, dah terlambat. Eyma telah meninggal dunia terlebih dahulu akibat menderita sakit leukaemia yg dirahsiakan selama ni. Tapi sekurang-kurangnya Haziq dah sedar dan dapat menjaga Aqish dengan baik.   

Cerita ni sebenarnya ditayangkan sempena Maulidur Rasul yang lepas, tapi diulang tayang hari ini. Thanks TV3. I enjoy watching this. Bagus Siti Saleha berlakon. No wonder dia boleh menang Pelakon Wanita Popular ABPBH. 


26 May 2014

Charcoal Nose Pore Strips

Hari Sabtu lepas aku pergi Watsons. Ade la beli barang2 sket kt sana. Waktu nak bayar kt kaunter tu, akak Watsons offer beli 3 barang yang ada diskaun sebab aku beli lebih daripada RM20. Apalagi.... terus aje ambik benda2 kecil yang dia offer. Mak aku ambil berus gigi, aku ambil wet tissue dengan nose pore strips. Kebetulan aku duk tengok2 dah benda ni sebenarnya, nak ambil tak nak ambil...last2 aku letak balik. hehe..
Tapi dah dia offer kan..kebetulan ada dekat ngan kaunter. Aku pun ambil jelah nose pore strips ni. Dapat murah.

Watsons Charcoal Nose Pore Strips

First time aku nak try guna yg jenis ni. Biasa aku beli yg warna lain. Dalam 1 bekas ada 10 strips, aku beli dua bekas jadi ada 20 strips semuanya. Dah nama pun nose kan..mestilah diletak atas hidung. Tujuannye? nak buang blackhead. Kt belakang kotak tu dia tulis:
 " Watsons Charcoal Nose Pore Strips contain charcoal powder which has strong blackhead removal and oil absorption properties. With added Witch Hazel Extract, these nose pore strips leave your pores clean"
Gitu... dia kata leh jadi bersih.. betul ke tak? meh kita try.
Caranya senang je.. bersih dan basahkan hidung. Pastu letak nose strip di atas hidung. Sapu sapu tekan tekan skit nose strip sampai melekat betul betul dan biarkan selama 10-15 minit.
Nak baring2 dulu pun boleh. Jangan sampai tertidur pulak.. Dah 10-15 minit, tanggalkan nose strip dan bilas dengan air..



Nampak tak beza gambar before & after kt atas ni? Tak nampak? Haaa sebab memang kurang jelas pun kalau dalam gambar. Tapi percayalah.. memang ada keluar blackhead tu. Tak banyak la... sket2 je. Licin jap hidung aku lepas pakai ni. Nampak bersih. Nanti boleh pakai lagi. ^_^




19 May 2014

My Review: Commitment


Another movie review from me. hehe... I'm thinking to do this as part of my blog contents. At least now I have an idea on how to make this blog *not*like*hidup segan mati tak mahu* (read: frozen blog)

Commitment/Alumni was a Korean film released in November 2013. See that poster above? Yeah..that handsome man. He was the main actor Choi Seunghyun a.k.a T.O.P. Who else were acting in this film? No need to know. The film was purely from T.O.P to the fans of T.O.P. No kidding! (ok...jk)
The other actors were Han Yeri, Kim Yoo Jung, etc.. I put etc coz really the other actors only have little screen time and lines. For T.O.P's fans, you would be more than satisfied with this film coz you got what you want. Which is.... the T.O.P. the close up of his face, the major lines, major screen times, all about T.O.P.

17 May 2014

My Review: Chak De! India



Chak De! India. 
One of my favourite Shah Rukh Khan movies. It's a super cliché sport movie. Ha ha! So basically we can predict the storyline, what will happen at the end, or who will be the winner. The plot is cliché but heyy...it's a sport movie. So of coz we're rooting for the underdog! But what make it different is that it's a Bollywood movie but not in Bollywood-style movie. You know...the usual dancing, songs, cheesy love story in Bollywood. So don't worry, there's no hockey player suddenly dancing to some songs while holding hockey sticks, or random dancing in different stadiums just to show that they are hockey team. LMAO... I'm glad the director, Mr. Shimit Amin didn't go to that route and stick to make a real sport movie. That's why I really enjoy watching this movie. It feels and looks fresh coming from Bollywood. The cinematography is excellent, the choreography hockey match sequence is A PLUS!! Amazing hockey games play by the girls.

Coach Kabir Khan... you're the man!

Shah Rukh gives an excellent performance in this movie. One of the best from him actually and lots of fans and non-fans agree with that. So no surprise when he got Best Actor award for this movie. Credit also must be given to the 16 Chak De Girls. U go Girls! Very impressed with them. I did some background check of the girls, and some of them were indeed have experience with hockey. No wonder! 

"Unity In Diversity" 
16 girls coming from different places in India with different background stories united in one team under one coach and fighting for one nation. A good lesson to everybody especially here in Malaysia. 




I bought the dvd few years ago. Last night I watch it again. Hah! Bring back memory of me and my good friend. 




02 January 2012

My Review: Ombak Rindu

Salam..

Hari tu ada cakap nak buat komen tentang filem Ombak Rindu kan..
Ermm.. tak pergi tengok kt cinema pun. Tengok kt dalam bilik je. Lagi best. Boleh nak feeling lebih2. =P
For some reason, i can't look at Aaron Aziz's face. His face reminds me to somebody. Urghh.. i hate that feeling.

Anyway... dari segi lakonan, semua main cast punya acting tip top! Walau Izzah suka sangat duk kerut dahi, Mila yang ada sikit over the top punya attitude tapi kena dengan karakter dia. Dan Haris, nangis tak henti2. huhu... overall menjadi la lakonan diorang.

Sinematografi filem ni macam filem Lagenda Budak Setan , Cinta & Sepi. Sangat cantik.

Satu komen je... lagu OST yang diulang tak henti-henti sepanjang dua jam cerita ni. Tak de lagu lain ke...

Ada satu ungkapan yang disebut oleh isteri Pak Dollah (alahh..aku lupa nama makcik ni) kepada Izzah yang seakan-akan sama dengan ungkapan yang disebut oleh Nur Amina dalam cerita Nur Kasih The Movie. I know because i like that phrase and i remember it.
Kalau dalam Ombak Rindu yang aku ingat...

"Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah"


Nangis tak???

Yes, i cried. Filem hanya lakonan semula kisah di alam nyata. Yang berlaku di luar sana lebih menyedihkan. And i cried because of that.....


Okay. Done komentar carca merba.