Showing posts with label Sukan. Show all posts
Showing posts with label Sukan. Show all posts

21 August 2017

Majlis Pembukaan Sukan Sea ke-29 #KL2017


*warning: long post*

Tahun 2017, Malaysia sekali lagi menjadi tuan rumah untuk Sukan Sea. Kalau sebelum ni selalu tertunggu tunggu depan tv nak tengok majlis pembukaan Sukan Sea. Tapi kali ini, aku berpeluang untuk tengok secara langsung di Stadium Nasional Bukit Jalil. *excited giler* first time kot nak pergi stadium. 

Bertolak dari rumah lepas Zohor. Mula-mula terpikir nak pergi dengan kereta je ke stadium. Tapi kami decide pergi dengan lrt je. Parking kereta di LRT Putra Heights kemudian naik lrt ke Bukit Jalil. Dah sampai sana di Bukit Jalil, berduyun-duyunla semua berjalan kaki ke stadium. Food truck di sebelah kiri sepanjang jalan nak ke stadium. Belah kanan pulak orang duk jual merchandise. Macam -macam ada. Baju, topi, bendera, dll. Aku beli bendera je. RM5 untuk 2 bendera.

sepanjang jalan ada orang jual makanan

Dah nak dekat pukul 6 petang barulah kami beratur masuk ke dalam stadium. Waktu tu tak ramai lagi. Lepas pukul 6 petang ada pertunjukan pancaragam. Tapi tak lama lepas tu, hujan turun. Lama-lama makin lebat. Kesian tengok budak-budak pancaragam terpaksa perform dalam hujan. Lepas tu ada persembahan daripada Team Pancaragam ATM. Yang ni best bila part diorang nyanyi lagu Gemuruh- Faizal Tahir. Satu stadium nyanyi sama-sama. Semua pakat buka flashlight phone. Macam konsert pulak.

lampu LED yg dipasang di seat penonton. Memang lawa bila diorang pasang lampu ni. 
persembahan pancaragam

Majlis start dengan perarakan masuk kontinjen semua negara yang terlibat. Yang paling ditunggu-tunggu of course lah team Malaysia. Team Malaysia paling ramai rasanya.


cr: KL2017

Persembahan pembukaan kali ni sangat best. Ada Aznil Nawawi, Dayang Nurfaizah, M.Nasir, Azlan, Monoloque, dll. Kuda, kapal, kereta, semua ada. First time dapat tengok depan mata di dalam stadium. It was so magnificent! Serius sangat lawa! Good job pada semua yang terlibat. Dan satu lagi. aku rasa tema persembahan adalah LED. haha.. sebab banyak sangat guna lampu LED. 




Maskot Sukan Sea- Rimau. Sangat comel! 

cr: Berita Harian


Event yang paling aku tunggu adalah upacara nyalaan obor. Dari awal aku masuk stadium aku duk cari cari kawah obor. Duk fikir dekat mana diorang nak pasang obor nanti. Tapi puas aku cari, memang tak nampak. Jadi memang terkejut jugak la bila tengok tetiba keluar kawah panjang dan besar dari bawah stage. Wow!! Kat situ rupanya dia letak. 



cr: KL2017

cr: KL2017

Majlis selesai lebih kurang pukul 10.30 malam. Masa untuk pulang. 


Kepada semua atlet Malaysia, selamat beraksi! #bangkitbersama



20 August 2016

Thank You Lee Chong Wei


Sad, but he is sadder
Regret, but he has more regret
Not once, not twice but thrice 
3 times you made to Olympics final
2008 - 2012 - 2016
Not many can do the same like him
But he did it. He made it to the final

3 silver Olympics medals from him.
Dear Lee Chong Wei, 
Really want you to win. For you. For Yourself
Know how much gold medal meant for you
What could be the last Olympics for you
Thank you for winning silver
We are going to miss you
You are our nation's pride 
We're so proud of you 
Thank you Lee Chong Wei 
Thank you.









So close yet so far....

0120 hrs.

Tamat sudah perlawanan akhir  beregu lelaki di antara team Malaysia vs team China. 
Malaysia were so close to win our first ever Gold Medal. Berjuang hingga ke mata akhir penentuan. Namun team Malaysia tewas tipis di tangan China. 3 set. 16-21, 21-11, 23-21.






So close yet so far...

However,

Rio Olympic masih belum berakhir

Di tangan Dato' Lee Chong Wei kita letakkan harapan. 

Chong Wei, good luck! 



No matter what the result is, either we settle with 3 silvers in badminton or 2 silvers, 1 gold. We are proud of all of you!!! 


17 August 2016

More medals for Malaysia!


                                  


                                  

Tahniah team Malaysia. Jaminan pingat olympic kedua dan ketiga buat Malaysia di Rio Olympic 2016.

Mixed double and men double for final badminton in Rio Olympics 2016.


Moga Lee Chong Wei akan turut berjaya melangkah ke final. Harapnya kurang bebanan untuk chong wei dan dia boleh bermain dengan lebih baik kali ini. He should play for himself. This will be his last Olympic. I know he really really want this gold medal.
Come one Team Malaysia. Go for GOLD this time.


16 June 2014

Tengok bola sampai lebam

okay... sampai lebam tak pe lagi. Ni haa... di Negara China. Kisah benar. Ada seorang pemuda China meninggal dunia disebabkan berjaga malam tak tidur beberapa hari semata-mata nak tengok perlawanan bola Piala Dunia secara langsung. Berita sepenuhnya boleh baca di SINI

 Ya Ampun.... kenapa sampai tak tidur. Waktu siang tak de game tu tidur la. Tak de siaran ulangan ke kt sana macam yang RTM Malaysia ni buat? Yang sedihnya, kes sebegini memang pernah berlaku di sana setiap kali berlangsungnya acara perlawanan World Cup mahupun Euro Cup. 

Harap-harapnya tak terjadilah di Malaysia. Tengok bola jangan sampai ponteng kerja, ponteng makan, ponteng tidur ye. Yang lebih penting jangan sampai ponteng ibadat... sekian.


ps: tahun ni aku takde team pilihan. so, tak de mood nak tengok game secara Live. Tengok ulangan je..

ps: Kelakar la diorang ni.. Habis semua di photoshopnye. The Flying Dutchman...

cr: @STCommunities

04 June 2014

Kalau dulu sotong, sekarang panda

Masih ingat kisah Sotong Paul? Paul The Octupus yang glamour pada tahun 2010 selepas sotong gergasi Paul membuat ramalan yang tepat bagi perlawanan Piala Dunia 2010. Sampai yang final pun dia teka dengan tepat siapa yang menang. Hebat Paul ni. Tak payah tengok perlawanan, tengok dia je. Dah boleh tau sape menang. LOL

Ramalan Paul untuk final WC2010
cr: the guardian

Ehh..tapi, aku dulu pun teka Spain gak yang menang. Betul jugak. Padahal, aku main teka je... So..takde lah hebat sangat Paul ni. Kebetulan je tu... =P

World Cup 2014 tinggal beberapa hari saje lagi nak bermula. Memandangkan Paul The Octupus sudah tiada, ada seekor lagi haiwan nak kejar glamour macam yang si Paul buat dulu. Nak jadi tukang ramal jugak. Ni ha...

Cute panda
cr: metro

Bukan panda dalam gambar ni ye. Panda lain. Yang kat atas ni nak tunjuk spesis dia je lah.. Kot kot ada yg dah lupa camner rupa panda.. hehe... takpe, kalau teringin nak tengok panda boleh pergi ke Zoo Negara. Bayar RM 20 je. 

Panda yang nak buat ramalan itu berada di Sinchuan, China. Umurnya dalam lingkungan 1-2 tahun. Still baby... mesti cute mute panda ini. 

Cara panda nak buat ramalan nanti: 
Bagi perlawanan peringkat kumpulan, panda ini akan memilih makanan daripada tiga bakul buluh mewakili seri, kalah atau menang. 
Bagi peringkat kalah mati, panda akan memanjat pokok yang terdapat bendera negara yang bertanding. 
Menjadi atau tidak ramalan yang dibuat oleh panda berkenaan, kita tunggu ajelah bila World Cup start nanti. 


26 May 2014

So close yet so far... bye bye Thomas Cup.

We will try again in 2016.

Malaysia tewas akhirnya. Perlawanan akhir yang sangat sangat mendebarkan berlangsung selama lebih 5 jam, akhirnya berpihak pada pasukan Jepun. Penentuan juara ditentukan pada perlawanan terakhir di set yang terakhir antara perseorangan ketiga- Liew Daren vs Takuma Ueda.

Apa yang aku boleh katakan.. Daren dah buat yang terbaik. Remind you.... dia tak pernah menang dalam game peringkat kumpulan. Rasyid Sidek dah siap pesan awal2.. make sure kita menang 4 perlawanan pertama. Tapi fighting spirit yang ditunjukkan Daren waktu final tadi sangat membanggakan.
*clap clap clap clap clap*
Urghhhh... sket lagi nak menang. Silap bila kita terlepas peluang untuk menang perlawanan beregu pertama. Kalau menang yang tu, mungkin Piala Thomas boleh jadi milik kita. Tapi nak buat macam mana. Yang kalah tetap kalah, yang menang tetap menang. They have tried their very best. All Out! Syabas!

Result:
[1] Lee Chong Wei vs Kenichi Tago : 21-12, 21-16
[2] Tan Boon Heong/Hoon Thien How vs Kenichi Hayakawa/Hiroyoki Endo: 21-12, 17-21, 19-21
[3] Chong Wei Feng vs Kento Momota: 15-21, 17-21
[4] Goh Shem/ Tan Wee Kiong vs Keigo Sonoda/Takeshi Kamura: 19-21, 21-17, 21-12
[5] Liew Daren vs Takuma Ueda: 12-21, 21-18, 17-21




-Team Malaysia-

Nampak tak Menteri Belia dan Sukan dalam gambar tu? Semangat betul dia terbang ke India semata-mata nak tengok final depan mata. Kempunan dia nak pegang Piala Thomas. Tapi yang paling aku kesian, Dato' Lee Chong Wei. This might be his last chance to join Thomas Cup. Dia tak pernah menang Piala Thomas, tak pernah menang pingat emas Sukan Olimpik. Kempunan giler... selalu menang Kejohanan Super Series dan jadi World No. 1 player. Tapi dua acara tu dia tak pernah menang. Bertabahlah Chong Wei. Nanti bila dah bersara, jadi jurulatih pulak. Who knows... rezeki anda untuk dapat Piala Thomas semasa menjadi jurulatih....one day. ^__^



23 May 2014

Malaysia Ke Final Piala Thomas

Tahniah Malaysia!!!

Semangat aku update! Malaysia berjaya mengalahkan Indonesia 3-0 dalam perlawanan separuh akhir yang baru berakhir tadi.

Kali terakhir Malaysia layak ke final Piala Thomas adalah pada tahun 2002 yang ketika itu Malaysia menentang Indonesia di peringkat akhir. Kali terakhir Malaysia memenangi Piala Thomas adalah pada tahun 1992. It's been a long time coming. Here we go!! Go Malaysia!!! MALAYSIA BOLEH!!!

Final Ahad ini, Malaysia akan menentang pasukan Jepun. See... Jepun tau. Bukan China. Jepun berjaya mengejutkan pasukan China dalam separuh akhir pertama juga dengan mata kemenangan 3-0.

Peluang terbuka kini antara Malaysia dan Jepun. Who will be the new champion of Thomas Cup???

We want to repeat this history.



MALAYSIA BOLEH!

World Cup Official Songs

It's back! World Cup is back this year. I don't have favourite team or prediction of which team will be the champion.. So..Lets the best team win!

But what I'm going to say here is the World Cup Official Song. I heard some comments about it from my twitter friends.. They didn't like it at all. So.. I heard it myself


errkk!!! Seriously???! Ooo my goshh.. It's bad. really bad. Bring back my Waka Waka eh eh...

Anyway..here is my favourite list.

My Top 3 Favourite World Cup Official Songs

2010- Waka Waka (This Time For Africa)




1998- The Cup Of Life




2006- Celebrate The Day



Are you ready for World Cup 2014 in Brazil? (12 June- 13 July 2014)


22 May 2014

Thomas Cup 2014: Prestasi Malaysia


Thomas Cup kembali lagi. (macam iklan la pulak)
Kali ini Kejohanan badminton in diadakan di India (18 Mei 2014-25 Mei 2014)
Jom tengok senarai pemain Malaysia

                                  Perseorangan:                                   
Lee Chong Wei
Chong Wei Feng
Liew Daren
Goh Soon Huat

Pasangan Beregu:
Hoon Thien How/ Tan Wee Kiong
Tan Boon Heong/ Chan Peng Soon
Lim Khim Wah/ Goh V Shem

Aku kenal dua orang je daripada senarai pemain ini. Chong Wei dan Boon Heong. Yang lain semuanya baru dan kurang berpengalaman. We need a miracle here.. Mana tahu, berkat doa semua dan semangat juang yang tinggi daripada mereka; kejayaan 1992 dapat dicapai sekali lagi.

Malaysia ditempatkan di Kumpulan C bersama dengan Korea Selatan, Jerman, dan India.

So far, dah tiga kali Malaysia turun ke gelanggang.
[1] MAS vs IND: Malaysia menang 4-1
[2] MAS vs GER: Malaysia menang 4-1
[3] MAS vs KOR: Malaysia menang 3-2

Malaysia layak ke peringkat suku akhir selepas menjadi juara Kumpulan C. Malaysia akan bertemu dengan pasukan Denmark.

 GOOD LUCK MALAYSIA! #MALAYSIA BOLEH


#throwbackthursday



14 August 2011

Lee Chong Wei vs Lin Dan. Siapa yang akan menang???

Tahniah Dato' Lee Chong Wei berjaya ke peringkat akhir BWF World Championship 2011.

Rugi pula rasa tak dapat tengok perlawanan separuh akhir tadi. Tapi takpe. Belum terlambat untuk tunjukkan sokongan pada Chong Wei. Yeahh!!! Semangat aku. Siap2 depan laptop esok nak sokong Chong Wei. Game ni memang aku tunggu sangat2. Aku harap Chong Wei akan bertemu dengan Lin Dan untuk final nanti. (sekarang ni aku tak tau sape yang menang game semi-final Lin Dan vs Peter Gade) . Aku nak tengok Chong Wei kalahkan Lin Dan. Selalu sangat orang pertikaikan title no 1 Chong Wei sebab dia tak pernah menang Olimpik dan World Championship. So, this is the time for Chong Wei. Kalau Chong Wei dapat menang esok, agaknya nama Lee Chong Wei jadi trending topic kt twitter 4 hari 4 malam lah jawabnya. 

Kalau siapa2 yang nak tengok final esok boleh tengok kt link di bawah ni.

Live Final world Badminton Championship 2011

31 December 2010

Team Malaysia Menang. Selamat Bercuti esok!!!

Tahniah MALAYSIA!!!

aku rasa sekarang ni satu malaysia sedang dilanda demam bola. bangga aku tengok team Malaysia lawan team Indonesia waktu final piala AFF suzuki 2010. Serius memang happening. aku ni yg tak minat sangat tengok bola sanggup duk depan tv sebab nak sokong team Malaysia. memang berbaloi-baloi.

khairul fahmi memang man of the match. safee sali pun sama. pendek kata semua player Malaysia la. termasuklah jurulatih k.rajagopal. korang semua terbaik ahh.. nampaknya laser indonesia tak begitu kuat. kehabisan bateri kot. huhuhu...

ni aku letak dua video yg aku jumpa.




best giler tengok khairul fahmi dapat tangkap bola tu. terdiam jap penyokong indonesia.

yg ni plak si khairul fahmi kena serangan laser. kalau kt tempat kita, kemain diorg mengadu. aku tengok pemain malaysia rilex je..




apa pun tahniah malaysia. kerana diorang menang kita dapat cuti esok. YEAHHHH!!!