Showing posts with label Video. Show all posts
Showing posts with label Video. Show all posts

12 September 2017

Akhirnya.... Filem Tombiruo Penunggu Rimba

Ingat lagi post ini?

OMG!!! Filem tu dah siap!!! Ingatkan tak jadi. Rupanya jadi jugak novel favourite aku ni diadaptasi menjadi filem. Tak sabar nak tengok. Serius tak sabar!

Pelakon dia bukan calang calang habak hang!!
Ada Zul Arifin, ada Nabila Huda, Faizal Hussein, M. Nasir pun ada! Farid Kamil, Hasnul Rahmat (aku tetap setia panggil dia Tun), dan Faye Kusairi (google sendiri kalau nak kenal dia)

Filem ini diarahkan oleh Seth Larney. Idea asalnya adalah daripada novel "Tombirou Penunggu Rimba" karya hebat penulis thriller terkenal Malaysia, Ramlee Awang Mursyid. Pengikut setia karya-karya Ramlee Awang Mursyid pastinya tak sabar menantikan bagaimanakah Ejim beraksi di layar perak. I hope the team will bring the best for the CGI effect in this film. Please be good!

Akan mula berada di pawagam 12 Oktober 2017. Jadi, sama-sama kita terjah di pawagam nanti ya!






baca balik novel tombiruo. Ambil mood. 

31 August 2017

VIDEO || Majlis Penutupan Sukan Sea ke-29 #KL2017


cr: Kuala Lumpur 2017


Tahniah Pasukan Malaysia! Juara Keseluruhan! Hadiah terbaik untuk Hari Kemerdekaan yang ke-60 hari ini. 

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-60! 
Selamat Bercuti!!!


Selamat Hari Raya!

21 August 2017

Majlis Pembukaan Sukan Sea ke-29 #KL2017


*warning: long post*

Tahun 2017, Malaysia sekali lagi menjadi tuan rumah untuk Sukan Sea. Kalau sebelum ni selalu tertunggu tunggu depan tv nak tengok majlis pembukaan Sukan Sea. Tapi kali ini, aku berpeluang untuk tengok secara langsung di Stadium Nasional Bukit Jalil. *excited giler* first time kot nak pergi stadium. 

Bertolak dari rumah lepas Zohor. Mula-mula terpikir nak pergi dengan kereta je ke stadium. Tapi kami decide pergi dengan lrt je. Parking kereta di LRT Putra Heights kemudian naik lrt ke Bukit Jalil. Dah sampai sana di Bukit Jalil, berduyun-duyunla semua berjalan kaki ke stadium. Food truck di sebelah kiri sepanjang jalan nak ke stadium. Belah kanan pulak orang duk jual merchandise. Macam -macam ada. Baju, topi, bendera, dll. Aku beli bendera je. RM5 untuk 2 bendera.

sepanjang jalan ada orang jual makanan

Dah nak dekat pukul 6 petang barulah kami beratur masuk ke dalam stadium. Waktu tu tak ramai lagi. Lepas pukul 6 petang ada pertunjukan pancaragam. Tapi tak lama lepas tu, hujan turun. Lama-lama makin lebat. Kesian tengok budak-budak pancaragam terpaksa perform dalam hujan. Lepas tu ada persembahan daripada Team Pancaragam ATM. Yang ni best bila part diorang nyanyi lagu Gemuruh- Faizal Tahir. Satu stadium nyanyi sama-sama. Semua pakat buka flashlight phone. Macam konsert pulak.

lampu LED yg dipasang di seat penonton. Memang lawa bila diorang pasang lampu ni. 
persembahan pancaragam

Majlis start dengan perarakan masuk kontinjen semua negara yang terlibat. Yang paling ditunggu-tunggu of course lah team Malaysia. Team Malaysia paling ramai rasanya.


cr: KL2017

Persembahan pembukaan kali ni sangat best. Ada Aznil Nawawi, Dayang Nurfaizah, M.Nasir, Azlan, Monoloque, dll. Kuda, kapal, kereta, semua ada. First time dapat tengok depan mata di dalam stadium. It was so magnificent! Serius sangat lawa! Good job pada semua yang terlibat. Dan satu lagi. aku rasa tema persembahan adalah LED. haha.. sebab banyak sangat guna lampu LED. 




Maskot Sukan Sea- Rimau. Sangat comel! 

cr: Berita Harian


Event yang paling aku tunggu adalah upacara nyalaan obor. Dari awal aku masuk stadium aku duk cari cari kawah obor. Duk fikir dekat mana diorang nak pasang obor nanti. Tapi puas aku cari, memang tak nampak. Jadi memang terkejut jugak la bila tengok tetiba keluar kawah panjang dan besar dari bawah stage. Wow!! Kat situ rupanya dia letak. 



cr: KL2017

cr: KL2017

Majlis selesai lebih kurang pukul 10.30 malam. Masa untuk pulang. 


Kepada semua atlet Malaysia, selamat beraksi! #bangkitbersama



16 August 2017

Pejamkan Mata



Lagu Malique yg terbaru. Pejamkan Mata (feat. Dayang Nurfaizah)

The thing that i like about Malique's song is his lyric. Powerful lyric and rich vocabulary from him. 

Lirik Lagu: Pejamkan Mata

(Malique)
sebermula maka dipaksa diam
dengar, patuh dan terpaku tunduk
selesakan di bawah, sujudnya rujuk telunjuk
tenagamu kencanaku katanya fitrah gawai
kedanamu ketawaku dekahnya hingga sawai
berontak, dongak, lembayung ku ternampakkan
si hering menyorak, ngoyak awan canggung dan berantakan
dah diragut total, cinta resiprokal
bila dipersoal kekal equivokal
katanya tanggal tali leher itu
cukuplah seharian digembala
lupuskan logarithma yang menghantui kepala
dalam tafakur, akur, sadur mimpi yang dikabur
karektor kartun kantor dan karikatur diktator
dikabur takbur shabab yang bermusim
tak punya tempat di benak jiwaku jemaah mereka bermukim
al-malik, al-kudus, as-salam, al-mukmin
ubat gementar senja suara ngekor roh ke kasur
masyghul, runsing… jah

[Chorus: Dayang Nurfaizah]
pejamkan mata
mata yang lesu itu
dan mimpikan yang indah
mimpikan aku
biarkan gelita
menghapus derita
pejamkanlah matamu

(Malique)
aku terdengar suara itu lagi
dari tenggara namaku diseru
disuruh hembusnya lilin di setiap empat penjuru
katanya mata penamu tak mencoret solusi
kata magismu takkan mampu cetus revolusi
manusia kan sentiasa menyakiti
yang tak membunuh buatmu kebal sehari lagi
masa untuk koktel Lorazepam, Ambien, Risperdal
semoga afdal bertemu di astral
selamat tiba kita ke republik cinta
lagenda dimensi ruang dan waktu tak bersempadan
halaman terbentang suci, dicuci noda dan nista
terhapus dogma dan stigma, kepincangan dan kehilangan
arasy yang tiada penghuni mengugut buli
tak perlukan runut bunyi, sembunyi, bersunyi sakan
di hati dan pituitari menarinya tanpa bumi
menyanyinya tanpa bunyi, keghaibannya kita raikan

[Chorus: Dayang]

(Malique)
(hakikatnya nirvana di sana
di sini masih lagi samsara
cuba tak diperhambanya dunya
sukar tapi aku cuba
sukar tapi aku cuba ya)

(Dayang Nurfaizah)
kembalikan senyuman
serimu yang dulu
kembali ke dakapan
ku perlindunganmu
walaupun gerhananya
seakan tak berakhir
selagi ku di sisi
tak usah khuatir

[Chorus]

source: Qarma Musiq



Album Malique - TKO: Pejamkan Mata boleh dibeli di sini






25 September 2016

Train To Busan


Sebelum cuti raya haji yang lepas, aku sempat pergi tengok filem Korea tajuk Train To Busan. Siapa yang masih belum tengok, aku syorkan pergilah tengok filem ni. Best sangat!
Filem ni punya thrill rasa lain macam. Rasa macam aku pun ada dalam train tu. Nampak je zombi duk kejar orang, terus semua pakat duk jerit LARI!!!

Filem ni nak cakap, jangan pentingkan diri sendiri. Itu mesej utama yang aku dapat daripada filem ni. Kalaulah orang-orang yang dalam koc tu cepat bukak pintu, mesti pakcik badan sado tu masih selamat.

Paling sedih bila part ending masa ayah budak tu kena gigit zombi jugak. Huaaaa!!!! Nangis juta lemon aku tengok part ni. Budak tu pandai sangat berlakon. Dia faham dan boleh agak apa akan terjadi dekat ayah dia lepas tu.





Tapi sepanjang aku tengok filem aku tertanya-tanya macam mana diorang semua ni boleh bertukar jadi zombi. Macam mana virus boleh tersebar? Mungkin persoalan ni akan terjawab dalam filem  'Seoul Station nanti. Filem 'Seoul Station' adalah filem anime yang juga prequel kepada filem Train To Busan. So, hopefully will be answered there.


17 February 2016

'Banana shot' from Faiz Subri

Hi alls....
lama tak update sini.
nak share satu video ni...
cun giler




Kalau baca dalam Berita Harian, siap kata gol ni boleh tercalon untuk anugerah Puskas iaitu anugerah jaringan gol tercantik.

Siap ada komen yang sembang pasal hukum fizik lagi. Aku pun pelik macam mana bola boleh melencong cantik macam tu. Kalah Roberto Carlos dan David Beckham kalau macam ni. Hahaha

21 January 2016

Ola Bola

Filem ni macam best je. Ala ala Chak De India...




confirm nanti bila keluar, aku pergi tengok.
tak mustahil utk jadi filem pecah panggung dan mungkin boleh lawan kutipan the journey dan polis evo.

29 August 2015

Selamat Hari Kebangsaan




12 August 2015

Bigbang: MADE "D" series


SOBER

 

IF YOU (fan edit MV)

26 June 2015

Bang Bang Bang & We Like To Party

For June Comeback

Bang Bang Bang MV





We Like 2 Party MV


01 May 2015

Bigbang Is Back- Loser MV & Bae Bae MV

Loser MV





Bae Bae Mv


20 April 2015

Sakitnya Tuh Disini

Finally aku jumpa video asal orang yang duk ajar senamrobik pakai lagu ni. Selalu duk tengok yang parodi je..ingatkan ape lah yang kumpulan syiro dalam maharaja lawak mega duk buat..rupanya video asal dia memang ajar senamrobik. haha.. macam best je. boleh ikut untuk buat senamrobik sendiri.


19 April 2015

BIGBANG - 'MADE' TOUR TRAILER




Finally they are coming back!





p/s: holding scissors itching to cut daesung's hair.. lmao. so ready for this comeback and get the new album. seungri looks the best here. haha.. and why i'm writing in small font?? ok never mind. going to watch that trailer again. 

14 April 2015

Assalamualaikum

Satu satunya persembahan di ABPBH 2014 yang berbaloi untuk ditonton semula.
Ya. Sampai sekarang aku masih duk ulang video ni. Kalau ini AJL, Faizal Tahir dah menang dah.




mesej lagu ni sangat mendalam.
lirik lagu dalam lagu Assalamualaikum yang paling menusuk bagi aku.

"ramai yang hina agamaku"
"terasa bakar di jiwaku"
"apa kita hanya terima sahaja"
"apa kita hanya berdiam sahaja"


makan dalam....

04 February 2015

Kucing yang malas...


rasa nak siram air kt muka kucing ni bagi dia segar sikit! LOL

19 January 2015

AJL 29. Apa yang best dan tak best?

Tiap2 tahun mesti aku ada buat post pasal Anugerah Juara Lagu. Walaupun tahun ni sekali lagi lagu favourite aku tak masuk. *menyampah tau* tapi tetap gak gigih nak komen.

anyway.... antara perkara yg aku ingat semalam

1- Malaikat - antara lagu yg aku suka la jugak.. kreatif la jugak awal2 persembahan dia tu. ala2 baju ramlah ram yg keluar bentuk love merah tapi versi moden gitu. 

2- Lampu chandelier *betul ke aku eja tu?* jatuh time Indah nyanyi lagu Percayalah. Terkejut aku tengok. Nasib baik tak kena Indah or pemain violin tu. konfius aku...gimik ke memang terjatuh. bila tengok lagi sekali... macam gimik je. Lagi satu.... baju Indah cantik sangat. I like! macam princess.


3. Hologram Alyah. very the advance gitu. Suka jugak konsep ni. something new. tapi kalau boleh tak payah la lama2 sangat. Bosan jadinya. 

4. Baju Dayang cantik! tapi struggle sangat tengok dia nak naik pentas ambil award tu. Haha

5. Mojo and The Caliph Buskers! well done! serious lepas diorang perform aku dah agak mereka akan dapat Anugerah Persembahan Terbaik. aku rasa Caliph Buskers betul2 dah curi tumpuan semalam dan terus jadi viral. tenggelam jap sape yg perform lepas diorang. 



6. Tetibe ada audio "goodnight mh370" ending dayang punya persembahan. T__T ingatkan suara backstage. sedih la.. 

7. Aku tanya apa khabar........ aku tanya apa khabar semua. Bila tengok barisan juri aku dah boleh agak lagu Apa Khabar boleh sangkut Top 3. Tak sangka terus dapat title Juara Lagu. Kalau nak compare Joe & Malique.. aku lagi suka lirik Malique. Terkilan waktu Teman Pengganti dulu dia tak nyanyi sendiri lagu tu. Tapi lagu ni nak kata deserve menang tu tak de lah.. tapi aku ok je dia menang. 

tu je kot yg memorable bagi aku. persembahan lain tak berapa nak melekat dan no komen. haha

Yang tak berapa best pulak...
8. Iklan Qu Puteh yang sangat annoying bila selang 10 saat kena duk promote Quputeh Quputeh barula puteh. sorang2 muka tak ikhlas nak promote. lol Jatuh standard AJL bila buat camtu. Kejadahnya duk nak promote produk penaja je. Agak2 la kan.. Tak yah going overboard sangat. Angin aku tengok iklan dia je sepanjang anugerah tu berlangsung semalam. Tak cukup nak kena promosi depan stage, ada pulak pengacara2 kt belakang stage yg duk promote produk pamoga quputeh. Adoi... 

9. Pengacara yg lemau kaku kejung. Adoi Scha... awat la hang lagu tu.. AG dah ok dah. Tapi kesian bila AG try nak buat lawak or make it fun, Scha tak sambut dan bagi respon ala kadar je. -_- Lagi satu malas buat homework, banyak sangat tengok que card, tak ceria.. 

10. Mana VIP/VVIP waktu nak sampaikan anugerah? Konfius aku time nak announce sape menang. Bagi macam tu je. Tak leh blah..hadiah pun nak selitkan beg penaja. adoi. besar pulak tu. lol


Tak banyak sangat nak komen sebenarnya pasal AJL kali ni.. (tapi dah panjang sangat post ni...lol) tapi tu lah...aku menyampah pasal penaja. Over sangat.

Meh la layan video klip lagu Juara Lagu. 




04 December 2014

Membunuh Benci by Siti Nurhaliza



ps: tetiba rasa nak beli album baru Siti Nurhaliza- 'Fragmen'

19 November 2014

Lagu single AF 2014

Aku tak tengok final AF 2014. atau lebih tepat... aku tak tengok pun diari, dan konsert mingguan AF. Tau tau je dah ada pemenang.

Anyway...malam2 ni, aku layan video klip lagu-lagu bintang AF tahun ni. Kebanyakannya aku tak suka. Banyak lagu slow yang bosan. Ada dua je yang aku macam suka. Dan yang ni paling aku minat.

Nina (Misteri)






Yang kedua- Aman (Without You)




First time aku dengar lagu ni waktu tengah dengar radio. Tak tau yang ni lagu Aman AF. Aku macam tak puas hati... nape nak nyanyi Without You. Tak boleh alih bahasa ke Bahasa Melayu?
Tanpamu = Without you. Sama je kan?

18 November 2014

Mewangi Matahari Malaikat

tiga lagu baharu daripada alumni Akademi Fantasia...
well...takde lah baru sangat. cuma aku baru start layan lagu tiga orang ni..




Lagu Mewangi ni yg paling aku suka among these three. best weii...buat karaoke. Kalau tak masuk final Juara Lagu memang aku bengang. Jangan jadi macam lagu Pokok dulu. lol Anyway...aku memang suka suara Akim since AF dulu lagi. Lagu Bengang n Bencinta yang dia perform final AF dulu memang terbaik. Lepas AF aku tertunggu jugak bila lah Akim ni nak naik dapat lagu2 best macam Hafiz. Now, finally... the time is now. Hopefully lagu Mewangi can get top 3 in final Juara Lagu. 


Lagu Malaikat ni pun aku suka. Suara Hazama ni memang best. Lemak merdu.




Lagu Matahari ni biasa je bagi aku. Boleh la.... suara Hafiz memang terbaik sokmo orang kata. Cuma lagu ni macam bosan sikit. Or...mungkin sebab Hafiz selalu nyanyi lagu balada. Jadi rasa macam takde variety je... Tapi lagu ni pun strong jugak.

11 October 2014

Al Nuraa...Yang 5...Yang 6

Mawi & Hazama feat Daly Filsuf