Showing posts with label Video. Show all posts
Showing posts with label Video. Show all posts

16 August 2017

Pejamkan Mata



Lagu Malique yg terbaru. Pejamkan Mata (feat. Dayang Nurfaizah)

The thing that i like about Malique's song is his lyric. Powerful lyric and rich vocabulary from him. 

Lirik Lagu: Pejamkan Mata

(Malique)
sebermula maka dipaksa diam
dengar, patuh dan terpaku tunduk
selesakan di bawah, sujudnya rujuk telunjuk
tenagamu kencanaku katanya fitrah gawai
kedanamu ketawaku dekahnya hingga sawai
berontak, dongak, lembayung ku ternampakkan
si hering menyorak, ngoyak awan canggung dan berantakan
dah diragut total, cinta resiprokal
bila dipersoal kekal equivokal
katanya tanggal tali leher itu
cukuplah seharian digembala
lupuskan logarithma yang menghantui kepala
dalam tafakur, akur, sadur mimpi yang dikabur
karektor kartun kantor dan karikatur diktator
dikabur takbur shabab yang bermusim
tak punya tempat di benak jiwaku jemaah mereka bermukim
al-malik, al-kudus, as-salam, al-mukmin
ubat gementar senja suara ngekor roh ke kasur
masyghul, runsing… jah

[Chorus: Dayang Nurfaizah]
pejamkan mata
mata yang lesu itu
dan mimpikan yang indah
mimpikan aku
biarkan gelita
menghapus derita
pejamkanlah matamu

(Malique)
aku terdengar suara itu lagi
dari tenggara namaku diseru
disuruh hembusnya lilin di setiap empat penjuru
katanya mata penamu tak mencoret solusi
kata magismu takkan mampu cetus revolusi
manusia kan sentiasa menyakiti
yang tak membunuh buatmu kebal sehari lagi
masa untuk koktel Lorazepam, Ambien, Risperdal
semoga afdal bertemu di astral
selamat tiba kita ke republik cinta
lagenda dimensi ruang dan waktu tak bersempadan
halaman terbentang suci, dicuci noda dan nista
terhapus dogma dan stigma, kepincangan dan kehilangan
arasy yang tiada penghuni mengugut buli
tak perlukan runut bunyi, sembunyi, bersunyi sakan
di hati dan pituitari menarinya tanpa bumi
menyanyinya tanpa bunyi, keghaibannya kita raikan

[Chorus: Dayang]

(Malique)
(hakikatnya nirvana di sana
di sini masih lagi samsara
cuba tak diperhambanya dunya
sukar tapi aku cuba
sukar tapi aku cuba ya)

(Dayang Nurfaizah)
kembalikan senyuman
serimu yang dulu
kembali ke dakapan
ku perlindunganmu
walaupun gerhananya
seakan tak berakhir
selagi ku di sisi
tak usah khuatir

[Chorus]

source: Qarma Musiq



Album Malique - TKO: Pejamkan Mata boleh dibeli di sini






25 September 2016

Train To Busan


Sebelum cuti raya haji yang lepas, aku sempat pergi tengok filem Korea tajuk Train To Busan. Siapa yang masih belum tengok, aku syorkan pergilah tengok filem ni. Best sangat!
Filem ni punya thrill rasa lain macam. Rasa macam aku pun ada dalam train tu. Nampak je zombi duk kejar orang, terus semua pakat duk jerit LARI!!!

Filem ni nak cakap, jangan pentingkan diri sendiri. Itu mesej utama yang aku dapat daripada filem ni. Kalaulah orang-orang yang dalam koc tu cepat bukak pintu, mesti pakcik badan sado tu masih selamat.

Paling sedih bila part ending masa ayah budak tu kena gigit zombi jugak. Huaaaa!!!! Nangis juta lemon aku tengok part ni. Budak tu pandai sangat berlakon. Dia faham dan boleh agak apa akan terjadi dekat ayah dia lepas tu.





Tapi sepanjang aku tengok filem aku tertanya-tanya macam mana diorang semua ni boleh bertukar jadi zombi. Macam mana virus boleh tersebar? Mungkin persoalan ni akan terjawab dalam filem  'Seoul Station nanti. Filem 'Seoul Station' adalah filem anime yang juga prequel kepada filem Train To Busan. So, hopefully will be answered there.


17 February 2016

'Banana shot' from Faiz Subri

Hi alls....
lama tak update sini.
nak share satu video ni...
cun giler




Kalau baca dalam Berita Harian, siap kata gol ni boleh tercalon untuk anugerah Puskas iaitu anugerah jaringan gol tercantik.

Siap ada komen yang sembang pasal hukum fizik lagi. Aku pun pelik macam mana bola boleh melencong cantik macam tu. Kalah Roberto Carlos dan David Beckham kalau macam ni. Hahaha

21 January 2016

Ola Bola

Filem ni macam best je. Ala ala Chak De India...




confirm nanti bila keluar, aku pergi tengok.
tak mustahil utk jadi filem pecah panggung dan mungkin boleh lawan kutipan the journey dan polis evo.

29 August 2015

Selamat Hari Kebangsaan




12 August 2015

Bigbang: MADE "D" series


SOBER

 

IF YOU (fan edit MV)

26 June 2015

Bang Bang Bang & We Like To Party

For June Comeback

Bang Bang Bang MV





We Like 2 Party MV


01 May 2015

Bigbang Is Back- Loser MV & Bae Bae MV

Loser MV





Bae Bae Mv


20 April 2015

Sakitnya Tuh Disini

Finally aku jumpa video asal orang yang duk ajar senamrobik pakai lagu ni. Selalu duk tengok yang parodi je..ingatkan ape lah yang kumpulan syiro dalam maharaja lawak mega duk buat..rupanya video asal dia memang ajar senamrobik. haha.. macam best je. boleh ikut untuk buat senamrobik sendiri.


19 April 2015

BIGBANG - 'MADE' TOUR TRAILER




Finally they are coming back!





p/s: holding scissors itching to cut daesung's hair.. lmao. so ready for this comeback and get the new album. seungri looks the best here. haha.. and why i'm writing in small font?? ok never mind. going to watch that trailer again. 

14 April 2015

Assalamualaikum

Satu satunya persembahan di ABPBH 2014 yang berbaloi untuk ditonton semula.
Ya. Sampai sekarang aku masih duk ulang video ni. Kalau ini AJL, Faizal Tahir dah menang dah.




mesej lagu ni sangat mendalam.
lirik lagu dalam lagu Assalamualaikum yang paling menusuk bagi aku.

"ramai yang hina agamaku"
"terasa bakar di jiwaku"
"apa kita hanya terima sahaja"
"apa kita hanya berdiam sahaja"


makan dalam....

04 February 2015

Kucing yang malas...


rasa nak siram air kt muka kucing ni bagi dia segar sikit! LOL

19 January 2015

AJL 29. Apa yang best dan tak best?

Tiap2 tahun mesti aku ada buat post pasal Anugerah Juara Lagu. Walaupun tahun ni sekali lagi lagu favourite aku tak masuk. *menyampah tau* tapi tetap gak gigih nak komen.

anyway.... antara perkara yg aku ingat semalam

1- Malaikat - antara lagu yg aku suka la jugak.. kreatif la jugak awal2 persembahan dia tu. ala2 baju ramlah ram yg keluar bentuk love merah tapi versi moden gitu. 

2- Lampu chandelier *betul ke aku eja tu?* jatuh time Indah nyanyi lagu Percayalah. Terkejut aku tengok. Nasib baik tak kena Indah or pemain violin tu. konfius aku...gimik ke memang terjatuh. bila tengok lagi sekali... macam gimik je. Lagi satu.... baju Indah cantik sangat. I like! macam princess.


3. Hologram Alyah. very the advance gitu. Suka jugak konsep ni. something new. tapi kalau boleh tak payah la lama2 sangat. Bosan jadinya. 

4. Baju Dayang cantik! tapi struggle sangat tengok dia nak naik pentas ambil award tu. Haha

5. Mojo and The Caliph Buskers! well done! serious lepas diorang perform aku dah agak mereka akan dapat Anugerah Persembahan Terbaik. aku rasa Caliph Buskers betul2 dah curi tumpuan semalam dan terus jadi viral. tenggelam jap sape yg perform lepas diorang. 



6. Tetibe ada audio "goodnight mh370" ending dayang punya persembahan. T__T ingatkan suara backstage. sedih la.. 

7. Aku tanya apa khabar........ aku tanya apa khabar semua. Bila tengok barisan juri aku dah boleh agak lagu Apa Khabar boleh sangkut Top 3. Tak sangka terus dapat title Juara Lagu. Kalau nak compare Joe & Malique.. aku lagi suka lirik Malique. Terkilan waktu Teman Pengganti dulu dia tak nyanyi sendiri lagu tu. Tapi lagu ni nak kata deserve menang tu tak de lah.. tapi aku ok je dia menang. 

tu je kot yg memorable bagi aku. persembahan lain tak berapa nak melekat dan no komen. haha

Yang tak berapa best pulak...
8. Iklan Qu Puteh yang sangat annoying bila selang 10 saat kena duk promote Quputeh Quputeh barula puteh. sorang2 muka tak ikhlas nak promote. lol Jatuh standard AJL bila buat camtu. Kejadahnya duk nak promote produk penaja je. Agak2 la kan.. Tak yah going overboard sangat. Angin aku tengok iklan dia je sepanjang anugerah tu berlangsung semalam. Tak cukup nak kena promosi depan stage, ada pulak pengacara2 kt belakang stage yg duk promote produk pamoga quputeh. Adoi... 

9. Pengacara yg lemau kaku kejung. Adoi Scha... awat la hang lagu tu.. AG dah ok dah. Tapi kesian bila AG try nak buat lawak or make it fun, Scha tak sambut dan bagi respon ala kadar je. -_- Lagi satu malas buat homework, banyak sangat tengok que card, tak ceria.. 

10. Mana VIP/VVIP waktu nak sampaikan anugerah? Konfius aku time nak announce sape menang. Bagi macam tu je. Tak leh blah..hadiah pun nak selitkan beg penaja. adoi. besar pulak tu. lol


Tak banyak sangat nak komen sebenarnya pasal AJL kali ni.. (tapi dah panjang sangat post ni...lol) tapi tu lah...aku menyampah pasal penaja. Over sangat.

Meh la layan video klip lagu Juara Lagu. 




04 December 2014

Membunuh Benci by Siti Nurhaliza



ps: tetiba rasa nak beli album baru Siti Nurhaliza- 'Fragmen'

19 November 2014

Lagu single AF 2014

Aku tak tengok final AF 2014. atau lebih tepat... aku tak tengok pun diari, dan konsert mingguan AF. Tau tau je dah ada pemenang.

Anyway...malam2 ni, aku layan video klip lagu-lagu bintang AF tahun ni. Kebanyakannya aku tak suka. Banyak lagu slow yang bosan. Ada dua je yang aku macam suka. Dan yang ni paling aku minat.

Nina (Misteri)






Yang kedua- Aman (Without You)




First time aku dengar lagu ni waktu tengah dengar radio. Tak tau yang ni lagu Aman AF. Aku macam tak puas hati... nape nak nyanyi Without You. Tak boleh alih bahasa ke Bahasa Melayu?
Tanpamu = Without you. Sama je kan?

18 November 2014

Mewangi Matahari Malaikat

tiga lagu baharu daripada alumni Akademi Fantasia...
well...takde lah baru sangat. cuma aku baru start layan lagu tiga orang ni..




Lagu Mewangi ni yg paling aku suka among these three. best weii...buat karaoke. Kalau tak masuk final Juara Lagu memang aku bengang. Jangan jadi macam lagu Pokok dulu. lol Anyway...aku memang suka suara Akim since AF dulu lagi. Lagu Bengang n Bencinta yang dia perform final AF dulu memang terbaik. Lepas AF aku tertunggu jugak bila lah Akim ni nak naik dapat lagu2 best macam Hafiz. Now, finally... the time is now. Hopefully lagu Mewangi can get top 3 in final Juara Lagu. 


Lagu Malaikat ni pun aku suka. Suara Hazama ni memang best. Lemak merdu.




Lagu Matahari ni biasa je bagi aku. Boleh la.... suara Hafiz memang terbaik sokmo orang kata. Cuma lagu ni macam bosan sikit. Or...mungkin sebab Hafiz selalu nyanyi lagu balada. Jadi rasa macam takde variety je... Tapi lagu ni pun strong jugak.

11 October 2014

Al Nuraa...Yang 5...Yang 6

Mawi & Hazama feat Daly Filsuf





25 September 2014

Erti Hidup


Erti Hidup - Dayang Nurfaizah

Angin kau membawa bahteraku ke mana mahumu...

Di kamar daku sering bertanya
Mana tempatku di dunia
Tepuk dada tanyalah selera

Jika daku ingin berjasa
Memberikan hidupku makna
Tepuk dada tanyalah selera

Inginku mengenali
Erti hidup yang diberi
Dunia jadi saksi
Liku liku kan ku harungi oh...

*
Tidak lagi kan ku disitu
Menyaksi kehidupan berlalu
Kan ku kerah darah keringatku
Tiba waktu aku tiada
Tidak akan daku sesali
Daku hidup caraku sendiri

Kiniku mengenali erti hidup yang diberi
Dunia jadi saksi
Liku liku kan ku harungi oh

ulang *

Angin kan kubawa bahteraku
Ke mana mahuku
Kini kuberani mengemudi
Ke mana kupergi

Kiniku mengenali erti hidup yang diberi
Dunia jadi saksi
Liku liku kan ku harungi oh

Tidak lagi kanku di situ
Menyaksi kehidupan berlalu
Kan kukerah darah keringatku

Bagai guruh menggegar bumi
Aku tetap teguh berdiri
Penuh pengorbanan yang sejati

p/s: bila aku tengok video yang versi studio punya, rupanya Dayang nyanyi salah lirik waktu final AJL yang video kt atas ni.


--------------------------------------------------------**-------------------------------------------------------
anyway....hari ini rasa macam down sedikit.
rasa nak tulis macam macam dlm post hari ni. Tapi tak tertulis. Tetiba teringatkan lagu ni.
Jadi post video ni je lah tuju kat diri sendiri. Your song for today. Cheer up!

16 September 2014

YUNA - LANGIT #flyinghigh




I can see the sky
The birds are flying
Clouds are moving by
My heart is flying

The moon will be my witness tonight
In my dream I see myself fly

Terbang terbang tinggi walau tanah dikaki kan kucari langit
Terbang terbang tinggi awan biru menanti bersama pelangi

Always thought that I could be on my own
But you make me feel alive and I don't feel alone
The moon will be my witness tonight
Coz in my dreams you and I will both fly

Terbang terbang tinggi walau tanah di kaki kan ku cari langit
Terbang terbang tinggi awan biru menanti bersama pelangi

(x 2)

I can see the sky
The birds are flying



SELAMAT HARI MALAYSIA

15 September 2014

Satelit baru Malaysia

I don't know why I only know about this after it was launched. We have new satellite!
Congratulation  Malaysia!

Satelit MEASAT-3B dilancarkan dari Pusat Angkasa Lepas Eropah di Kourou, French Guiana pada 12 September 2014, jam 6.05 pagi waktu Malaysia.

Sedikit info mengenai MEASAT-3B:

MEASAT-3B, satelit terbesar dan paling canggih setakat ini adalah hasil kerjasama lebih tiga tahun antara MEASAT, pengeluar satelit, Airbus Defence and Space dan penyedia perkhidmaan pelancaran satelit, Arianspace. MEASAT-3B dilengkapi dengan 48 transponder Ku-band berkuasa tinggi bagi menyokong perkhidmatan video dan data merentasi Malaysia, India, Indonesia dan Australia. MEASAT-3B yang dimulakan pada Jun 2011 diletakkan sejajar dengan MEASAT-3 dan MEASAT-3A di slot 9.15 darjah timur untuk mewujudkan lokasi orbit berkuasa tinggi dan efektif di rantau ini. -BERNAMA


Video ketika pelancaran