My DIY: Sushi Roll / Kimbap
sape suka makan sushi?? angkat tangan! kita geng! Kali ni, cubaan untuk membuat sendiri kimbap atau pun juga dikenali sebagai sushi roll. Jalan-jalan di aeon, ternampak satu kit untuk buat sendiri sushi roll ni. Dalam tu dah tersedia secara ringkas keperluan untuk buat kimbap. Apa lagi, angkut satu. sebab nak try DIY. Bahan-bahan: beras sushi telur isi ketam / sosej timun jepun cuka sushi kepingan seaweed (nori) 1) Basuh beras. Tak perlu lama sangat. Ikut sukatan yang dah tertulis di paket beras tu. Terlebih terkurang nanti tak menjadi pulak sushi tu. 2) Goreng telur. 2 biji telur cukup. Tak perlu banyak. Goreng elok-elok sampai jadi telur dadar yang menarik. Jangan sampai hangit. Kemudian potong panjang halus-halus. 3) Rebus isi ketam. Tak nak pakai isi ketam, rebus sosej pun boleh. Ikut suka selera masing-masing. Potong halus jugak. 4) Back to beras tadi. Dah siap jadi nasi, kacau-kacau, letak cuka sket. Bagi ada rasa. Biarkan sejuk buat seketika. 5) Kel