25 December 2015

Dilwale time!!

Kalau ada sesape yang nak pegi tengok cerita Hindustan terbaru Shahrukh Khan ni, aku cadangkan pergi booking dulu, ataupun datang awal kt cinema. Sebabnye ya ampunnn.. asyik sold out je!

Semalam aku ngan member konon2nye nak main redah je lah. Pergi kt Setia City Mall pagi, nak tengok tayangan yang pukul 11.15 pagi punya. Bila sampai sana tengok orang beratur punya la panjang. Ingatkan diorang ni pakat nak tengok Star Wars.. bila sampai turn kami nak beli tiket kaunter. Orang kaunter cakap semua tiket dah habis. Paling latest yg pukul 12 tengah malam punya. Giler?! Semua tayangan yang pagi, tgh hari, dan petang sold out! Penangan Dilwale.

Anyway..tak nak mengalah. google tayangan kt tempat lain. Last2 gamble pergi Klang parade. Nasib baik ada. Tu pun seat yg dekat ngan screen dah.

Sepanjang tengok movie ni asyik duk gelak je. Kelakar giler. Kalau aku boleh bagi review...
Cerita Dilwale ni tipikal Bollywood punya style. Ada aksi, komedi, nyanyi2 romantik, family... cukup rencah la. Jalan cerita yang macam tak logik sket. Bollywood la katakan. Dan aku rasa, kalau Shahrukh Khan dan Kajol tak berlakon dalam cerita ni, mesti aku tak ada keinginan nak tengok.

Aku awalnya bila tengok trailer rasa macam cerita ni tak best. Tapi disebabkan Shahrukh Khan + Kajol... aku tetap nak pegi tengok. Plus. Kajol lawa giler dalam cerita ni. Lawa sangat!

don't they look so good together? The chemistry between them is awesome!


 Lagi satu, aku nak tau jalan cerita ni macam mana. Sbb kat trailer tu ada aksi kereta, tembak menembak bagai... so aku tak expect cerita full 100% romantic. Lagu lagu pun biasa je. Ada satu yg best. Bukan lagu tapi video dia. Lawa sangat tempat2 yang dia pergi shooting untuk lagu tu. Sampai aku rasa macam betul ke diorng pergi shooting kt tempat tu. Rasa macam CGI je sumer. Tapi serious video dia lawa.




Tengok movie Dilwale ni tak yah nak pikir logik akal sangat. Plot cerita predictable tapi ada plot twist. Malas nak bagtau kt sini, nanti spoiler pulak. Sekadar untuk makan2 popcorn, gelak- gelak... boleh la. Movie Dilwale untuk hiburan semata mata. Pure entertainment.

27 September 2015

Polis Evo punya pasal...

                                                               Ini kisah semalam



                                                                    Ini kisah hari ini



Nampak tak persamaan 2 gambar di atas? yes... gara-gara polis evo ni best sangat. Aku pergi tengok dua kali movie ni. Tak pernah lagi dalam sejarah hidup aku, tengok filem melayu di panggung wayang..dua kali! tak pernah. Ini first time. Polis Evo punya pasal.

Serious lepas tengok Sabtu lepas, rasa tak puas. Rasa nak tengok lagi Inspektor Sani & Khai ni. Dah la aku terlepas scene Adli Hashim yang awal tu. Sebab tunggu turn nak beli popcorn punya pasal. Jadi aku memang kena tengok lagi. 

Anyway... aku rasa filem Polis Evo ni mengingatkan aku dengan cerita2 polis yang aku pernah tengok dulu macam Rush Hour dgn LA Heat.. Ada dua orang polis, sorang kelakar sorang serius. Lebih kurang la ngan watak Sani & Khai ni. Tu yang aku rasa macam best cerita Polis Evo ni. Filem ni ada ramuan yang sama dengan cerita2 polis yang aku suka tengok dulu. Lepas tu watak antigonis dia gile2 menjadi. Tak terlalu bising nak tunjuk dia punya ganas. Rilek2 je cakap. Tapi.. pergh..bapak jahat dia ni. Time dia duk siang ikan pun aku dah rasa seram. 

Lagi satu Polis Evo ni buat kat Terengganu. Aku suka ngatt! haha.. memang rasa fresh. Lawak Zizan jadi lagi hidup bila dia cakap Ganu. Nampak real dia berlakon. Aku memang anti ngan lakonan Zizan sebelum ni. Tapi yang ni aku kena puji. Dia kelakar dalam serius. Lawak dia tak over. Part sedih dia aku rasa. Dialog2 dia pun banyak yang best. Yang paling deep... 
"Kereta, kalau accident boleh beli baru, paru-paru nak beli kt mana?"- Inspektor Sani

Lagi satu Khai! Shaheizy Sam hebat jadi Inspektor Khai. Serius dia ada. Sinikal dia ada. "Bedak ada? Mai aku tolong tepekkan skali" Hahaha.. Dia punya permainan mata, pengucapan dialog dia sangat berkesan dan meyakinkan. Dan babak aksi dia..fuhh..dengan badan sado dia tu... memang bagi full thumbs up lah!! Scene Khai yang paling aku suka bila dia cerita dekat Sani pasal family dia lepas dinner di rumah Sani. Great acting kt situ. Subplot juga menarik untuk dikembangkan. Serious... kalau tuan pengarah nak buat prequel mengenai kisah family Khai ni pun boleh. 

Kalau nak buat sequel pun boleh. Ala ala Rush Hour. Ada Rush Hour 2, & 3. Kisah perjalanan dua orang polis di tempat lain pulak. Inspektor Sani kena gi KL pulak ke. Ke guane tuan direktor??

Few interesting quotes from Polis Evo

#LONELY - serious kelakar! 

"Kereta kalau accident, boleh beli baru, Paru-paru? Nak beli kt mana?" 
deep. sesape yang hisap rokok sila terasa. 

"Kalau aku mati satgi, aku jadi ju-on, aku mari gigit mu!" satu dewan gelak part ni. 

"Kalaulah semua luka boleh sembuh dengan sendirinya" -excellent line from A.Galak. Power ambil otai Gerak Khas berlakon. 

"Tak perlu susah payah bawa balik banduan hari ni" - goosebump jap aku bila ingat balik dialog Arwah Harun Salim Bachik ni. Arahan Tuan Mokhtar kepada anak buah utk operasi yang terakhir. 


2 kali tengok Polis Evo bohh!! Dok rasa nyesal siket ponn




26 September 2015

Polis Evo best!

Hari ni aku berkesempatan menonton filem Polis Evo. Dah lama plan nak pegi tengok, before raya haji lagi, tapi member2 x nak join. cait!! tak menyokong industri filem tempatan betul. hehe..
anyway..... hari ni aku pegi jugak. Kenapa aku rasa nak pegi.... ntahlah.. somehow aku rasa filem ni takkan mengecewakan aku. dah lama aku tak tengok filem melayu kt pawagam. Bila aku try nak recall filem apa last aku tengok...serious tak leh nak recall. Dah bertahun kot aku tak tengok filem melayu kt cinema. Sebabnya...aku tau raya tahun depannya mesti ada tunjuk kt tv. hahaha.. 

Ok. back to Polis Evo.


Polis Evo kisah dua orang inspektor polis. Khai & Sani yang berbeza style kerja tapi perlu bekerjasama untuk menyelesaikan kes Syabu Naga di Terengganu. Itu je serba ringkas cerita polis evo ni. Nak tau lebih kena tengok movie ni sendiri. Sebagai penonton biasa, aku sangat berpuas hati dengan movie ni. Baik lakonan, aksi, sinematografi, dialog semuanya cukup rencah. Tak de lebih takde terkurang. Semuanya cantik tersusun aje. Watak Khai hebat bila part aksi. Sangat meyakinkan sebagai supercop Khai. Ada satu scene yang Khai ceritakan pasal keluarga dia pada Sani selepas dinner di rumah Sani tu bagi aku sangat menjadi lakonan Sam dalam scene tu. 

Tapi aku rasa watak Zizan sebagai Inspektor Sani mencuri tumpuan aku. Sebelum ni aku anti sedikit dengan lakonan Zizan dalam filem2 dia yang dulu. Sebab lawak2 dia banyak yang tak kelakar bagi aku. Tapi dalam polis evo ni, dia bagi lakonan yang sangat baik. Lawak dalam dialog dia, lakonan dia semua menjadi. Agaknya sebab dialek Terengganu dia kot. Lokasi cerita di Terengganu dan bukannya di Kuala Lumpur seperti kebanyakan filem aksi sebelum ni juga memberi kesegaran pada filem ni. It's refreshing to hear Terengganu's dialect from Nora Danish. Haha... Quite convincing. 
To all, siapa yang belum tengok lagi, aku syorkan pergi la tengok. Tak rugi. 



Lagu filem ni pun best. 

29 August 2015

Selamat Hari Kebangsaan




12 August 2015

Bigbang: MADE "D" series


SOBER

 

IF YOU (fan edit MV)

11 August 2015

Diari Syawal #1

Diari Syawal #1

Hai blog!!
Dah lama tak menulis. Bukan lupa tapi malas. Sebab musabab?
No idea-no inspiration-no time-no no no and no
Haha. Ok. Admit je lah. memang malas nak bukak.
Now i'm here again..just to write like i'm writing on my own diary.
Sedar tak sedar bulan Syawal dah nak habis.
Seriously...because of my working lifestyle now
I didn't have much time to 'beraya' like i used to do. 
I didn't wear my baju raya during 1st Syawal. T__T sedih tau tak! 
Even worse.....i have to work during malam raya. Syahdunye uhh.."sakitnya tuh disini...."
Anyway, I dont want to be so negative about it... dah lepas dah pun. Tak dapat beraya pun...at least dapat jugak merasa ketupat rendang lemang segala juadah rasmi raya di pagi syawal. Thanks to my coworkers and boss who brought all that juadah raya to us. Alhamdulillah kenyang perut suka hati. 

My first week of raya went by so fast as i have to work for the whole week. But I got to spend my time with this little creature Antman. Hahaha... went out for movie Antman with my friend. Nasib baik kelakar and best. Kalau tak mesti rasa menyesal beli benda alah mahal ni. LOL



26 June 2015

Bang Bang Bang & We Like To Party

For June Comeback

Bang Bang Bang MV





We Like 2 Party MV


01 May 2015

Bigbang Is Back- Loser MV & Bae Bae MV

Loser MV





Bae Bae Mv


20 April 2015

Sakitnya Tuh Disini

Finally aku jumpa video asal orang yang duk ajar senamrobik pakai lagu ni. Selalu duk tengok yang parodi je..ingatkan ape lah yang kumpulan syiro dalam maharaja lawak mega duk buat..rupanya video asal dia memang ajar senamrobik. haha.. macam best je. boleh ikut untuk buat senamrobik sendiri.


19 April 2015

BIGBANG - 'MADE' TOUR TRAILER




Finally they are coming back!





p/s: holding scissors itching to cut daesung's hair.. lmao. so ready for this comeback and get the new album. seungri looks the best here. haha.. and why i'm writing in small font?? ok never mind. going to watch that trailer again. 

18 April 2015

Dry Skin Cream

Orang kata, kalau kulit kering tu tandanya tak cukup air dalam badan. Jadi jalan penyelesaiannya? minum air banyak banyak. kalau malas kena jadi rajin, kalau malas jugak... kena ikhtiar cara lain. kalau payah nak minum air, try guna cream/lotion. banyak jenis lotion ada kt kedai. sekarang aku try pakai yang ni.  


dry skin cream. daily moisturiser for dry to extra dry skin. 
so far...ok. kalau sebelum ni aku tak suka pakai krim atau lotion sebab rasa gatal2. tapi yang ni ok. tak de rasa gatal-gatal. 

14 April 2015

Assalamualaikum

Satu satunya persembahan di ABPBH 2014 yang berbaloi untuk ditonton semula.
Ya. Sampai sekarang aku masih duk ulang video ni. Kalau ini AJL, Faizal Tahir dah menang dah.




mesej lagu ni sangat mendalam.
lirik lagu dalam lagu Assalamualaikum yang paling menusuk bagi aku.

"ramai yang hina agamaku"
"terasa bakar di jiwaku"
"apa kita hanya terima sahaja"
"apa kita hanya berdiam sahaja"


makan dalam....

01 April 2015

New Hard Disk

I have one bad habit. I tend to copy and save any dramas, movies, shows, music videos, mp3 files into my hard disk. either in laptop or in my external hard disk. Sometimes, i don't really want to watch them but still, i'll save them first. Watch or not...it doesn't matter. All I know is... save! save! save! 

So the result...as you can expect...will be like this.


all in red! almost full. =( 

so, the solution is...get a new hard disk! =)
actually i should delete some of the files..but *sayang la nak buang =P*



The price is quite okay. I got discount for it. Haha!
Last day shopping before gst. The price probably get higher after this due to that extra 6%

31 March 2015

Di Ambang GST

Pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan April dah. Tiga bulan dah berlalu untuk tahun 2015 ni. Apa ada pada 1 April?? haha... April Fool!!! 

Ok! Yang satu ni akan bermula pada 1 April. Bukan main-main, bukan April Fool.. tapi GST. Tiga huruf je tapi satu malaysia duk kecoh pasal benda ni.


Minggu-minggu terakhir bulan Mac ni, Giant, Tesco, kedai2 semua penuh dengan orang ramai. Troli semua penuh dengan barang. Shopping kaw kaw punya. Banyak kali jugak la aku pergi tinjau dekat Giant dalam seminggu ni. Maklumla.. habis kerja je..aku pergi Giant. bukan shopping sangat pun...tapi saja nak jalan2. Tiap kalu aku pergi tu memang nampak ramai orang duk borong barang. Ada yang beli pampers anak, susu baby bertin-tin, tisu bergulung-gulung... banyak la..semua dalam kuantiti yang banyak. Ada yang beli barang elektrik, baju, bag, kasut...pergh. penangan gst ni jangan main2. Nafsu shopping bertambah tambah. Semuanya untuk persediaan kemungkinan kenaikan harga barang after gst. 

Jom jadi pengguna bijak. Bandingkan harga dan berbelanja mengikut keperluan. 
Caranya:-
  • pilih dan bandingkan harga yg lebih murah. rajin-rajinla pergi survey kedai mana tawarkan harga yang lebih murah. 
  • boikot peniaga yang jual harga yang mahal. Ramai ramai boikot baru insaf diorang ni agaknya. Tak insaf jugak? Baca step yg ketiga
  • laporkan peniaga mengambil keuntungan yang melampau

Kalau nak info lebih lanjut pasal GST, boleh rujuk e-book panduan pengguna dari KPDNKK ini
http://ebook.kpdnkk.gov.my/






04 February 2015

Kucing yang malas...


rasa nak siram air kt muka kucing ni bagi dia segar sikit! LOL

30 January 2015

Banana Cheese

Kalau di Kelantan, selalunye pisang goreng dijual macam tu je. macam mane? original je la... pisang goreng kosong. goreng semata-mata kt gerai2 tepi jalan tiap2 petang. selalu beli untuk makan waktu petang bersama dengan air teh. tu rasanya dah cukup sedap dah tu. Bagi aku la. 

Lepas tu waktu first time pegi Johor dulu... lama dah.. few years back.. mak sedara aku belikan pisang goreng. macam biasa utk makan petang2.  kali ni ada tambahan sos kicap. mula2 aku pelik, nape makan ngan kicap? makcik aku cakap..memang orang sini makan pisang goreng ada sos kicap. Okay.... mula mula aku rasa pelik. tapi lama lama dah biasa makan ngan sos kicap. 

Kemudian, aku pergi pulak ke Perak, tahun lepas kot rasanya... famili aku kt sana belikan pisang goreng jugak. motif semua pakat nak beli pisang goreng kan? takde ke banana pie ke pisang rebus ke kan??
Anyway... kali ni lain sket. First time aku tengok orang jual pisang goreng letak dalam bungkusan kotak ala-ala korang beli kfc. kotak pisang goreng tu dah macam kotak kfc style dia. Advance pisang goreng kt sini. lagi advance bila pisang goreng tu ada letak coklat cair kt atas pisang goreng tu. Yang ni tak de sos kicap tapi ada coklat. Sekali lagi aku rasa pelik.. apehal pulak pisang goreng ni ada coklat pulak. Tapi sedap weh... ada rasa manis2 coklat. Hahaha.... (haih..tetibe rasa lapar pulak bila duk tulis entry pasal pisang goreng ni.) 

La ni... aku jumpa satu lagi style baru. pisang goreng keju a.k.a Banana Cheese. Macam macam orang berniaga sekarang. Lepas satu, satu diolahnya. Next time pisang goreng apa pulak orang nak buat agaknya?


p/s: saje je nk bagitau aku beli banana cheese siang tadi. nampak tak cheese nye? di overshadow dek coklat. hohoho... pisang goreng cheese+chocolate = RM5 sekotak. 

19 January 2015

AJL 29. Apa yang best dan tak best?

Tiap2 tahun mesti aku ada buat post pasal Anugerah Juara Lagu. Walaupun tahun ni sekali lagi lagu favourite aku tak masuk. *menyampah tau* tapi tetap gak gigih nak komen.

anyway.... antara perkara yg aku ingat semalam

1- Malaikat - antara lagu yg aku suka la jugak.. kreatif la jugak awal2 persembahan dia tu. ala2 baju ramlah ram yg keluar bentuk love merah tapi versi moden gitu. 

2- Lampu chandelier *betul ke aku eja tu?* jatuh time Indah nyanyi lagu Percayalah. Terkejut aku tengok. Nasib baik tak kena Indah or pemain violin tu. konfius aku...gimik ke memang terjatuh. bila tengok lagi sekali... macam gimik je. Lagi satu.... baju Indah cantik sangat. I like! macam princess.


3. Hologram Alyah. very the advance gitu. Suka jugak konsep ni. something new. tapi kalau boleh tak payah la lama2 sangat. Bosan jadinya. 

4. Baju Dayang cantik! tapi struggle sangat tengok dia nak naik pentas ambil award tu. Haha

5. Mojo and The Caliph Buskers! well done! serious lepas diorang perform aku dah agak mereka akan dapat Anugerah Persembahan Terbaik. aku rasa Caliph Buskers betul2 dah curi tumpuan semalam dan terus jadi viral. tenggelam jap sape yg perform lepas diorang. 



6. Tetibe ada audio "goodnight mh370" ending dayang punya persembahan. T__T ingatkan suara backstage. sedih la.. 

7. Aku tanya apa khabar........ aku tanya apa khabar semua. Bila tengok barisan juri aku dah boleh agak lagu Apa Khabar boleh sangkut Top 3. Tak sangka terus dapat title Juara Lagu. Kalau nak compare Joe & Malique.. aku lagi suka lirik Malique. Terkilan waktu Teman Pengganti dulu dia tak nyanyi sendiri lagu tu. Tapi lagu ni nak kata deserve menang tu tak de lah.. tapi aku ok je dia menang. 

tu je kot yg memorable bagi aku. persembahan lain tak berapa nak melekat dan no komen. haha

Yang tak berapa best pulak...
8. Iklan Qu Puteh yang sangat annoying bila selang 10 saat kena duk promote Quputeh Quputeh barula puteh. sorang2 muka tak ikhlas nak promote. lol Jatuh standard AJL bila buat camtu. Kejadahnya duk nak promote produk penaja je. Agak2 la kan.. Tak yah going overboard sangat. Angin aku tengok iklan dia je sepanjang anugerah tu berlangsung semalam. Tak cukup nak kena promosi depan stage, ada pulak pengacara2 kt belakang stage yg duk promote produk pamoga quputeh. Adoi... 

9. Pengacara yg lemau kaku kejung. Adoi Scha... awat la hang lagu tu.. AG dah ok dah. Tapi kesian bila AG try nak buat lawak or make it fun, Scha tak sambut dan bagi respon ala kadar je. -_- Lagi satu malas buat homework, banyak sangat tengok que card, tak ceria.. 

10. Mana VIP/VVIP waktu nak sampaikan anugerah? Konfius aku time nak announce sape menang. Bagi macam tu je. Tak leh blah..hadiah pun nak selitkan beg penaja. adoi. besar pulak tu. lol


Tak banyak sangat nak komen sebenarnya pasal AJL kali ni.. (tapi dah panjang sangat post ni...lol) tapi tu lah...aku menyampah pasal penaja. Over sangat.

Meh la layan video klip lagu Juara Lagu.