02 December 2011

F.A.M.I.L.Y

Satu... Kasih nan abadi
Tiada tandingi... Dia yang satu

Dua... Sayang berpanjangan
Membawa ke syurga... Kasihnya ibu

Tiga... Lapar dan dahaga
Rela berpayahan... Setianya ayah 
Itu antara bait bait lirik lagu Kasih Ibu dan Ayah- dendangan sape? google sendiri.
Selalu nyanyi lagu ni tapi tak pernah kenal penyanyinya. Sedap lagu nasyid ni. Kawan satu sekolah dulu pernah nyanyi lagu ini dalam pertandingan nasyid. Liriknya ringkas tapi berkesan di hati. Subjek paling dekat dengan diri kita. Ibu dan ayah.
Mak.. i love you.
Ayah... love you too. Al-Fatihah...

Giveaway From Korea & Sydney


Ini ada satu giveaway yang menarik. Syaratnya simple aje. Nak tau? silalah klik pada gambar di atas.
Sebaya dengan my adik rupanya Syaza si penganjur giveaway ni.
30 November- last paper SPM dia. Nak wish good luck...kot2 Syaza pun dah merdeka jugak.

Apapun... semoga berjaya dengan jalan yang akan dipilih nanti. SPM is not everything but it will lead you to your future self. Enjoy your journey,take care & good luck! ^_^

30 November 2011

Ombak Rindu

1 Disember 2011.

Ada apa tarikh tu??? Jom ramai-ramai kita tengok cerita Ombak Rindu. yeay! yeay! filem ni dah nak keluar. *clap*clap*clap*




Pelakon: Aaron Aziz, Maya Karin, Lisa Surihani, Bront Palarae (kelass kau.. semua A-list actors. semua dah pernah menang anugerah)

Aku rasa geng-geng kaki novel mesti dah hafal jalan cerita Ombak Rindu. Maklumlah, novel popular kot... sape kaki novel tapi tak pernah baca Ombak Rindu memang pelik.

Aku yang bukannya kaki novel pun dah pernah baca novel Ombak Rindu. tapi kannnn... aku ni dari semalam jenuh duk ingat balik, camne cerita novel ni tapi satu apa pun tak keluar. Adakah cerita ni hero dia handsome tak hengat kena kahwin paksa ngan heroin-baik, lawa,kena aniaya, mula mula tak suka, benci, menyampah, pastu lama-lama jatuh cinta kt isteri dia. (ohh... klise sungguh novel camni)

Tengok dalam trailer atas tu macam ye dahh..
Tak pe lah.. kita tunggu je nanti. aku ingat nak pegi tengok. Kalau aku pergi nanti aku buat review kt blog ni. ^_^


**selalu pulak aku tengok Aaron Aziz ni berlakon. dalam TV pun ada Aaron, dalam filem pun ada dia jugak. Ada can ke nak menang pelakon lelaki popular ABPBH nanti?

29 November 2011

Tanya sama pokok.....

Mesti ramai yang dah dengar lagu Meet Uncle Hussein tu kan? lagu POKOK tu...
Ok. Aku nak buat pengakuan di sini. Aku baru je dengar lagu ni dua hari lepas. Maksud aku, dengar sampai habis. sebab sebelum ni aku pernah tengok Nubhan nyanyi masa pencalonan muzik muzik dulu. tapi time tu aku buat dunno je. tak fokus pun. Dengar gitu gitu je. Lepas orang duk kecoh-kecoh pasal lagu Pokok tak lepas ke final AJL baru la aku duk terhegeh-hegeh nak cari kt youtube. Mannnn... where have i been? toleh kiri toleh kanan.... nun ke korea rupanya. tulah.. asyik dengar BIGBANG je. mwahahaha....


Best giler lagu ni wehh... aku suka dengar lirik lagu ni. Aku ni kalau dengar lagu melayu, walaupun tak fokus kt lirik, tapi kalau lirik tu boleh menarik perhatian aku, dan boleh buat aku ikut nyanyi sekali dan buat aku terfikir pasal makna lirik tu, memang lagu tu ada dalam list A+ aku lah jawabnya. (Bapak panjang ayat tu... =P )

Aku leh bayangkan betapa gahnya si Taja tu duk goreng gitar dia time final nanti (sayangnya tak masuk final). tu lahh.. sape suruh tak bagi hazama yang nyanyi. kan dah melepas Juara Lagu.

Ni plak versi Nubhan yang nyanyi time semi final hari tu.





p/s: Faizal Tahir teka antara lagu Pokok dan Penakut yang ada can nak menang Juara Lagu. Dah tu.. Pokok tak lepas, tinggal Penakut je lah kan.. tapi aku tak suka sangat lagu Penakut ni. Kalaulah Cinta Muka Buku yang menang.... *facepalm*

04 October 2011

Mode: Happy

First time mencuba interface baru blogger. Korang dah cuba? or... aku yang ketinggalan sebab baru mencuba new interface ni. hahaha.. tak kesah lah.. Ini entry terbaru dari aku. Rasa macam dah berzaman tak update blog. hehe... aku ni berblog ikut mood.

Kalau aku tengah stress, aku elakkan menulis di sini.. kalau aku tulis pun...pasti akan berakhir di draft aje. tak pun aku privatekan. sebab nanti mesti ayat2 aku tu berbunyi 'depressing'. huhu...

Now i'm happy. Aku tetibe rasa nak update blog. Hehe... kalau ada yg membaca, terima kasih. kalau tiada pun tak ada masalah. Zaman aku mengejar trafik, komen, follower dah berlalu. Aku dah tak kisah benda tu semua. Aku nak enjoy berblogging tanpa perlu memikirkan itu semua.

Hari ini aku happy yg amat. hahaha... satu beban dalam kepala aku rasa hilang. No more stress. Bila dah jumpa supervisor, dah berbincang dengan dia, barulah rasa tenang. Seriously. aku lega sebab dapat supervisor yg super duper nice macam supervisor aku ni. Dia boleh terima penjelasan aku dan dia sudi nak bantu aku.

Sekarang aku boleh fokus dengan 3 subjek yang aku ambil sem ni. No more play-play. Fokus tu penting. Tapi yang paling penting sebenarnya adalah istiqamah. Itu yang aku kurang sebelum ni. Sekarang aku nak cuba pertingkatkan tahap istiqamah aku. Bolehkah aku? InsyaAllah.... boleh.

01 October 2011

Sepanjang Hidup by Maher Zain

14 August 2011

Lee Chong Wei vs Lin Dan. Siapa yang akan menang???

Tahniah Dato' Lee Chong Wei berjaya ke peringkat akhir BWF World Championship 2011.

Rugi pula rasa tak dapat tengok perlawanan separuh akhir tadi. Tapi takpe. Belum terlambat untuk tunjukkan sokongan pada Chong Wei. Yeahh!!! Semangat aku. Siap2 depan laptop esok nak sokong Chong Wei. Game ni memang aku tunggu sangat2. Aku harap Chong Wei akan bertemu dengan Lin Dan untuk final nanti. (sekarang ni aku tak tau sape yang menang game semi-final Lin Dan vs Peter Gade) . Aku nak tengok Chong Wei kalahkan Lin Dan. Selalu sangat orang pertikaikan title no 1 Chong Wei sebab dia tak pernah menang Olimpik dan World Championship. So, this is the time for Chong Wei. Kalau Chong Wei dapat menang esok, agaknya nama Lee Chong Wei jadi trending topic kt twitter 4 hari 4 malam lah jawabnya. 

Kalau siapa2 yang nak tengok final esok boleh tengok kt link di bawah ni.

Live Final world Badminton Championship 2011

06 July 2011

I miss Dumber Daesung!

Siapa yang pernah tengok Family Outing pasti kenal daesung kan? Siapa yang minat k-pop dan peminat kumpulan Bigbang obviously pasti kenal Daesung. Tapi ini aku nak cerita pasal Daesung dalam Family Outing. Bermula dari dialah aku kenal dengan k-pop. Kalau tidak sebelum ni aku memang malas nak ambil tahu pasal dunia k-pop.

Thanks to my friend, dialah yg ajak aku tengok Family Outing ni. Bagi yang tak tau, Family Outing is one of variety shows yang ada kt Korea. Memang famous la kt sana. Semua sekali ada 85 episod. Sayangnya rancangan ni dah tak de dah. Masa mula-mula aku tengok Family Outing, serious sorang pun aku tak kenal. Mati-mati aku ingatkan semua yang ada dalam family tu comedian. Tak sangka plak diorang tu top stars kat sana.

Tak tau dah berapa kali aku duk ulang tengok cerita Family Outing ni. Setiap kali aku tengok balik, pasti aku duk gelak2 punya walaupun aku dah tau apa yg berlaku. Dumb and Dumber brothers yang paling aku suka. Bila dua orang ni bergabung memang meletup. Ade je lawak yang diorang buat. Maknae Daesung dalam Family ni memang adorable la. Cute maknae. hehe... Sebab dia lah aku jadi minat ngan group bigbang.

Some funny moments with Daesung in Family Outing....










Ni lah starting untuk Dumb & Dumber. hahaha.... sengal tul diorang time ni.






wahh..rindu ngan Family Outing. Chemistry diorang memang menjadi. Macam real family je tengok diorang.

05 July 2011

Selamat datang

Dah selamat pindah ke tempat baru. Serius penat!
Within one year aku kumpul banyak gila barang.
Pada asalnya tiga beg je, tapi sekarang ni dah jadi 6 beg + 2 kotak.
Giler tak banyak! nasib baik uncle ada.
Dia tolong angkat barang. dehhhh... angkat barang masuk dalam kereta je lah.
Yang angkut dari bilik yg kt tingkat 4 tu aku sorang je.
Serius boleh kurus aku camni.
Penat dahh.. tak ralat nak tulis lagi dah.
Sambung lain kali lah.
Tata.....

Bermulalah kehidupan baru aku di tempat baru ni. Hopefully semuanya baik baik aje. ^_^

Selamat tinggal

Hari ni last day aku kt bilik sewa ni. Setahun aku duk menyewa kt sini. Satu tahun yang aku rasa macam kosong. Hmm... bukanlah maksud aku bilik aku tu kosong takde benda pun. Tapi macam takde pengisisan yang bermakna. Walaupun aku nampak happy dari luar tapi tidak sebenarnya.Tak paham? Takpe. Biar aku yang pahamkan. Aku sayang nak tingggalkan tempat ni. Aku suka keadaan sekitarnya. Damai je rasa. Tapi aku dah nekad. Hidup kita ni perlu ada perubahan. Barulah ada dinamik. Tak statik je.

Semalam aku pergi melawat tempat tinggal baru aku. Suasana pun not bad gak la. Bilik baru aku tu pun ok. So, it's time for me to move on. And so do you... hahahaha...

For one year i live here, i have one bestest friend who always stay with me. And now she is no longer here, i am starting to feel lonely :(

Huhu... bye bye. I'll write new post in my new room later....

24 March 2011

Mode: Busy

Long time no see
No words in here
Yet Soft spot still in me

Hah!! tetibe terkeluar ayat kat atas tu. Tapi tu lah sebenarnya hubungan aku ngan blog aku ni. Niat aku nak aktif balik ngan penulisan blogging jadi tergendala sebab masalah n tekanan dalaman yang aku tengah rasa sekarang ni. Sekarang ni aku tengah sibuk nak siapkan research proposal aku. Chaiyok!! you can do it.

Ok.. percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan... -mcm lagu akademi fantasia jee... =p




Bigbang's Daesung - This is The Moment
Serius aku minat ngan suara dia. so powerful!

24 February 2011

BigBang is BACK!!!

Finally!!! After 2 years Bigbang make a comeback!
Excited beb. Favourite group release album baru. walaupun mini album, tapi sangat2 berkualiti ok!

tak nak cakap lebih2.. sape2 yang masuk sini kalau nak dengar lagu2 terbaru diorang..meh sini kita dengar... 


B.I.G.B.A.N.G. Be. T.H.E.B.E.S.T
(no more word to explain)



hmm... mula2 dengar aku rasa mcm biasa je lagu ni. best tu mmg best tp sbb part daesung sket sangat jd tak terasa sangat. choreography diorang mmg mantap. after tengok 2-3 kali diorang punya persembahan, melekat kt kepala especially part Taeyang... Tonight... tonight.. dengan tangan yang melambai-lambai tu.. hehe..



lagu feveret! hook lagu ni aku rasa part daesung. bila dia start je nyanyi.. huhuu.. with jazzy style mmg mengancam habis ahh.. then sambung ngan top's rap. mmg killer part.. falsetto gd mmg cun.



melodi lagu ni sweet. i like it!


Better than Japan's version.



yang ni aku rasa dua2 version best. mmg sesuai untuk perform kat konsert. very happening.

19 February 2011

Mode: Stress

Serius aku stress. Bila stress aku ngadap laptop. Bila dah lama sangat duk ngadap laptop aku jadi pening. Rasa macam dah tepu otak ni. Last-last aku baring atas katil. kemudian aku terlelap. Damn!!! Langsung kerja aku tertangguh lagi.

Why?WHy?WHY?

16 February 2011

MODE: idle

arghhhhh!!!! dah lama tak menulis. tangan jadi kelu jap. ehh? ada ke tangan jadi kelu? erk! hoho.....

hari ni nak bagi tau yang cek nuffnang dah sampai!! yeahhh!!!! ingatkan dah tak dapat dah.. sebab tak dapat pun email dari nuffnang. legaa... bila dah dapat cek tu. TQ readers for helping me by reading my blog. mungkin itu cek terakhir ku bersama nuffnang sbb aku dah kurang mengaktifkan diri dalam dunia blog ni. kadang2 je aku drop by kt sini macam hari ni! =)

but hopefully NOT! i'll be try updating as much as i can in my small smiley world here....



10 January 2011

Komen AJL 2010 & Faizal Tahir Hanyut... I'm speechless!!!

Salam semua..
Hmm.. semua dah tahukan pasal result AJL semalam. Terkejut ke tak terkejut dengan keputusan semalam??

Senarai Pemenang:

Juara Lagu: Tolong Ingatkan Aku (Ana Raffali)
Tempat ke-2: Drama King (Black & MUH)
Tempat ke-3: Noktah Cinta (Hafiz)
Vokal Terbaik: Hafiz
Persembahan Terbaik: Faizal Tahir (Hanyut)

Bagi aku yang juara tu memang aku tak sangka leh jadi juara. tak masuk dalam list aku pun. ... sebabnya persembahan dia sangat konfius. Mesej tak sampai. Tapi kredit gak la dekat lagu ini sebab lirik dia puitis.  Bila aku baca lirik Tolong Ingatkan Aku baru aku paham apa yang dia nyanyi. Kalau baca sajak pun best jugak lirik tu. Tapi memang aku tak suka konsep persembahan dia. Agak over. Baju putih tu dah cantik dah.. dia pegi tukar baju merah plak. Macam tengok teater muzikal pun ada. Tapi nak buat macam mana. Dah rezeki dia menang tahun ini. 

Naib Juara aku tak nak komen banyaklah. Memang ramai yang dah agak lagu Drama King ni akan sangkut satu hadiah. 

Tempat ke-3 ni pun oklah.. gimik memang sangat menjadi ok! Pandai hafiz berlakon. Style tukar baju atas pentas macam mawi pernah buat dulu... Persembahan dia aku suka. Simple yet memorable. Lagu tu pun sedap jugak.

& Hafiz bagi aku memang layak untuk dapat vokal terbaik. Walaupun mula-mula aku agak Black pun macam ada harapan nak menang. Tapi kira puas hati la dia menang. Duit hadiah tu bolehlah jadi modal nak bayar baiki kereta dia yang accident hari tu.. hehe..

Persembahan Terbaik memang terbaik ahhh!!! Tapi tak surprise sangat sebab dah ada cakap2 before AJL yang dia nak menyelam dalam air. Tapi gimik yang menjadi and vokal dia masa intro lagu Hanyut sangat best. Part akustik yang paling aku suka dalam lagu ni. Mula-mula aku macam nak percaya dah yang kt bawah tu memang ada air. Tapi aku rasa mustahil TV3 akan benarkan. Very risky and dangerous. huhuu... lemas betul2 tak ke naya nanti. Tapi berbaloi la dia basah kuyup atas pentas tu. hahaha.. 

FT cover balik persembahan Selamat Malam sebelum tu yang bagi aku agak kureeenggg sket. Kan best kalau family dia yang sebenar ada atas pentas tu. At least tunjuk video anak-anak dia pun dah ok. Barula sweet sket. Sayang sangat. Lagu dah best dah... takpelah.. cuba lagi ye FT. Teringin nak tengok menang AJL. Tiap-tiap tahun masuk tapi tak pernah menang AJL. 

Overall bagi aku AJL 2010 biasa-biasa jer..  Persembahan artis sumer pakat nak buat gimik terlebih-lebih. Naik rimas aku tengok bila semua buat gimik. Tapi kan.. dalam banyak-banyak persembahan malam tadi, yang aku masih boleh ingat pagi ni, persembahan Faizal Tahir, Hafiz and Yuna. Jujurnya, AJL tahun lepas lagi best. Pengacara tahun ni macam ada yang tak kena la. Pelik. Padahal sama je macam tahun lepas. Asyik ulang skrip sama. Bosan wehh... So many awkward moments between them. Tahun depan korang cari idea lain la plak ekk.. tak pun tukar je pengacara lain.

Apa-apa pun.... Tahniah untuk semua pemenang....



Pemenang Persembahan Terbaik: Hanyut (FT)

08 January 2011

Anugerah Juara Lagu 2010: Ramalan dan harapan


Hari ni 8 Januari. Esok dah masuk 9 Jan. Esok ada apa? Ye.. ramai yang tau.. yg tak tau mai nak bagi tau... esok kt tv3 ada Anugerah Juara lagu 2010. Tiap-tiap tahun aku tengok AJL ni. Tak pernah miss. hehe...

Lagu-lagu yang bertanding:
**Selamat Malam, Hanyut, Sofia Jane, Tolong Ingatkan Aku, Kebahagiaan Dalam Perpisahan, Ku Ada Kamu, Jahat, Cinta Sempurna, Drama King, Pelita, Berlari, Noktah Cinta, Extravaganza, Mencari Konklusi**

Tahun ni ada 4 lagu yang aku betul2 minat n suka dengar. Selamat Malam, Hanyut, KDP, Ku Ada Kamu. Hopefully lagu-lagu tu dapat top 3 nanti. Walaupun ramai yang ramalkan Drama King ada harapan nak menang tapi aku still harapkan salah satu lagu Faizal Tahir akan menang. Sian dia.. dah 4 tahun masuk bertanding. tak pernah dapat Juara Lagu. Antara Selamat Malam dan Hanyut, bagi aku dua-dua nya best. tapiiiiii... aku haraplah sangat, Faizal Tahir dapat perform dengan baik. takde nak sumbang mambang. sebab kadang2 FT ni suka menjerit bila nyanyi. Jarang dapat dengar dia nyanyi live better dari suara dia dalam CD. So FT.. good luck esok ye! 

Pengacara pulak still sama macam tahun lepas gak, Ally Iskandar, Faizal Ismail, and Cheryl Samad. Aku harap gak lawak2 diorang tak de nak ulang macam tahun lepas punya. Takde nak kutuk2 sorang pendek, sorang botak, sorang gelap. Bosan gak kalau asyik dok ulang yg sama je.

Ramalanku:
1. Selamat Malam
2. Ku Ada Kamu
3. Hanyut


p/s: nampak biased sangat ke sebab letak dua lagu FT. hehehe...  =P

credit pic to FB TV3Malaysia

01 January 2011

Ahlan Wasahlan 2011

Hari ni masuk tahun baru 2011. Serius aku rasa macam biasa je hari ni.
Tiap-tiap tahun sambutan tahun baru dipenuhi dengan konsert, acara nyanyi-nyanyi pastu ada bunga api. Sangat klise kan. huhu...

Tahun 2011 aku akan mula sibuk dengan research aku. Still thinking about it. Sebenarnya aku masih belum ada idea nak buat apa. So, azam aku hari ni sempena tahun baru ni, aku nak cari cepat2 tajuk untuk research aku dan mulakan kajian aku sebaik mungkin. Wahh.. macam hebat je bunyinya. hehehe...

To all............ happy new year.
Tak guna berazam kalau tak berusaha untuk mencapainya
Tak perlu list azam banyak-banyak kalau yang dulu pun masih belum dibuat


p/s: salam takziah buat keluarga Faizal Yusof. Aku dapat tahu mengenai kematian Faizal Yusof bila ramai artis update news ni kt twitter masing2. Sangat terkejut. Aku suka tengok lakonan dia dalam Adamaya. Sangat menjadi. Al-Fatihah........