11 November 2017

Segmen: Bloglist Istimewa Cikgu AyuInsyirah


kembali dengan segmen baru untuk disertai. jom ramai-ramai join!
cara nak join sangatlah simple. 
nak tau?? silalah singgah di blog cikgu ayu. 





p/s: 11.11 is today!!! 

10 November 2017

Armada - Asal Kau Bahagia



*do you have a theme song? a song that can relate to your own life. your own story. Yeahh... this is my current song. haha... 

08 November 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest

Hi all...
Bersempena dengan Lazada Online Revolution Sales, Lazada sekali lagi menganjurkan contest untuk bloggers. Yeahh!!! Lazada is awesome!



-Lazada Online Revolution Blogger Contest-


  • Contest ini bermula dari 1 November 2017 sehingga 14 Disember 2017.
  • Nak join contest, blogger perlu menjawab soalan-soalan mudah dan membuat entri di dalam blog masing-masing berkenaan contest ini.
  • Blogger perlu nyatakan dalam entri berkenaan mengenai Lazada Online Revolution Sales.

Soalan:

1) Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience?

Pengalaman saya membeli produk secara online bermula pada 21 November 2015. Produk pertama yang saya beli secara online adalah LCD Digital Upper Arm Blood Pressure and Heart Beat Automatic Monitor. Produk kedua pula adalah Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick SPF 15 . Kedua-duanya saya order pada hari yang sama. Cara untuk membeli di Lazada sangat mudah.  Lazada - website yang mesra pengguna. Jadi, saya tiada masalah langsung dan dapat membuat tempahan dengan lancar. Harganya pun berpatutan. Pengalaman pertama yang memuaskan dan membuatkan saya memang tak serik untuk terus membeli di Lazada. 


2) Which types of products would you prefer buying online?
Saya gemar untuk beli gadget seperti power bank, external hard disk. Saya juga suka membeli beg secara online. Dompet, beg galas, dan beg tangan antara contoh barang yang pernah dibeli secara online. 


3) What do you love about online shopping?
Saya suka membeli secara online kerana senang untuk buat bayaran. Tak perlu nak keluar rumah, tak perlu nak pergi ke mesin atm. Ada beberapa pilihan seperti online banking, credit/ debit card ataupun paypal. Memang senang. Semua di hujung jari. 

Sebab kedua adalah barang yang dibeli terus sampai ke tempat kita. Contohnya, apabila kita beli barang yang bersaiz besar, pembelian secara online akan memudahkan urusan kita. Tak perlu nak angkut barang dari kedai ke rumah, kita boleh menunggu di rumah sahaja. 


4) Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution Sales?

Saya merancang untuk membeli jam tangan Casio Ladies LTP-V300L-2AV Analog Watch - Multi Hand Water Resistant. Dah lama letak dalam cart. Menunggu masa 11 November untuk proceed to checkout. Moga-moga ada diskaun dan boleh dapat harga yang lebih murah.



Kepada semua, save the date!!! 11/11-12/12 Online Revolution. 
Lazada Online Revolution Sales akan bermula dari 11 November 2017 sehingga 12 Disember 2017. Rebutlah peluang keemasan sepanjang satu bulan ini dengan pelbagai tawaran menarik yang ekslusif hanya di Lazada. Pelbagai item boleh didapati di Lazada dengan harga yang lebih murah daripada biasa. 














30 October 2017

Tombiruo: Bangkitnya Penunggu Rimba






Nak tengok full movie, silalah ke panggung wayang yang berdekatan. Berbaloi tengok kat cinema. Lawa sangat filem ni dibuat. Dua movie terbaru yang aku tengok- Bisik Pada Langit dan Tombiruo. Kedua-dua filem ni punya cinematografi yang sangat cantik. Sebagai penonton yang bayar tiket movie, memang aku berpuas hati. Filem Tombiruo ni memang aku tunggu dari tahun lepas lagi. Aku dah mention dalam blog dua tiga kali jugak rasanya. Sampai sanggup beli trilogi novel Tombiruo sebab nak baca balik kisah Tombiruo ni. Tapi, nasihat aku, kepada yang tak pernah baca novel dia, kamu boleh pergi tengok dengan senang hati. Kepada yang dah baca, dan masih ingat jalan cerita dalam novel tu, kamu kena pergi menonton dengan hati yang terbuka, expect the unexpected, dan berlapang dada jika ada kemusykilan dari segi plot cerita movie ni. Sebab lain sangat. Tak sama. Berbeza novel dan movie. Jangan expect dan harapkan pembuat movie ni akan buat sebijik jalan cerita macam dalam novel. Nanti kamu kecewa. Hehe... nampak tak memang betul betul ada kelainan movie ni.

Dari segi lakonan, aku suka watak Faizal Hussien sebagai bapak. Zul Ariffin jadi Ejim. Suara dia kita boleh dengar dua tiga kali je dalam movie ni. Duk ulang-ulang ayat... "Bapak...bapak..bapak..." Aku memang tergelak part ni. Watak family Tan Sri tu...ermm..yg jadi Salina tu aku tak kenal. Yang jadi Baizura pulak gaya muka macam karakter jahat...macam tak sesuai...sebab dalam novel, watak Baizura tu aku bayangkan memang ada raut wajah lembut dan ayu. Nabila Huda as the reporter Wan Suraya memang menonjol. Macam biasa. Lakonan dia sentiasa cemerlang.

All in all... aku bagi 7/10.

13 October 2017

Bisik Pada Langit- filem mesti tonton

Bisik Pada Langit.



Sebuah filem yang menjadi trending selepas ditayangkan baru baru ni. Mulanya, aku tak plan nak tengok, tapi disebabkan hari hari terbaca komen-komen di IG ummi nazeera yang puji filem ni best, aku jadi terpengaruh nak tengok. Dan selepas menonton filem ni, aku rasa memang berbaloi, dan faham mengapa filem ni jadi popular.

Sentuhan Kabir Bhatia sebagai pengarah. Need to say more? Kabir Bhatia yang buat cerita Nur Kasih dulu tu. Memang dijamin berbaloi lah untuk tengok di panggung wayang. Lawa sangat sinematografi dia. *two thumbs up*

Lagi satu, pelakon-pelakon dia. Semua hebat. Lakonan sangat berkesan daripada Jalil Hamid (Rosli), Beto Kusyairy sebagai Zaidi dan Ummi Nazeera (Hajar). Naim Daniel sebagai Adik bongsu pun best. Jalil Hamid layak untuk menang pelakon lelaki terbaik. Serius sangat layak! Sangat bersahaja. Dialog yang ringkas tapi berkesan dan menyentuh hati. Ada dua tiga scenes yang bila lepas je Jalil Hamid bagi dialog dia... mata aku bergenang dah ngan air mata. Serius tak tipu.

"Kedukaan hati mak dan ayah bila kehilangan anaknya tak sama dengan kerisauan hati bila anak-anak kehilangan orang tuanya."

Give me tissue please.... šŸ˜­

Jalan cerita, plot filem ni simple je sebenarnya. Macam heavy drama di slot cerekarama tv3 tu je. Tapi yang bagi extra point untuk filem ni adalah lakonan pelakon, skrip, dan hasil kerja pengarah dia. Semua cukup rencah untuk melengkapkan filem ni dengan sempurna.

Cuma ada part2 yang buat aku terpikir, kalau terjadi in reality, macam mana nak buat bagi ayah Hajar ni pergi ke Australia tengok Hajar. Like seriously? Mana penaja Hajar ni? Mesti dia dapat biasiswa pergi belajar kt sana kan? JPA or MARA mesti boleh bantu. Minta bantuan Kementerian Pendidikan or wakil rakyat tempat dia. Takde la nampak rumit sangat. Sebab yang diorang duk rungsingkan pasal wang modal nak ke sana. Rasanya boleh pinjam. Orang yang tau cakap English...alah...wakil kedutaan boleh tolong. Tak de hal. Sebab rasanya pernah terjadi kes-kes macam ni sebelum ni. Ramai pihak yang bagi bantuan untuk ringankan beban keluarga mangsa. Zaman sekarang zaman viral. Bagi viral kt facebook, ramai rakyat Malaysia yang sudi tolong. It happened before.

Buat anak-anak hargailah pengorbanan ibu bapa. We are growing older, but remember they are growing older too. Appreciate them more when they are still around you.
Buat ibu bapa, berilah perhatian yang sama rata pada anak-anak. Dont make them feel less appreciated.

Serius. Tak puas tengok. Rasa nak tengok lagi.

14 September 2017

Malaysia Day Sale with LAZADA



Tengah duk online, keluar pulak iklan lazada ni haaa... adoi..  Lazada duk buat sale lagi. Kali ini sempena Malaysia Day bermula 14 September 2017 hingga 16 September 2017. Adoi.. hari ni la start nyerr.. Diskaun memang gile-gile punya. ada yang sampai diskaun 85%. Tergugat iman betul. Setiap 2 jam dari pukul 10 pagi sampai 4 petang ada flash sales. Harga turun kaw kaw. Time aku bukak ni, dah terlambat. Hari ni tak sempat. Nanti esok nak try lagi.

Terus la duk klik klik tengok barang2 yang dijual di Lazada ni.


Lipstik murah!!!!! aku ni dah la suka beli lipstik. Adoi maaa... Ada yang sangkut 1-2 ni. Hehe..

Apa lagi, ramai ramai kita.... JOM LAZADA!

13 September 2017

The Battleship Island

Filem Korea yang aku paling tunggu tungu nak tengok. Sebab ada Song Joong Ki. hahaha.. jangan marah.

Filem ini adalah inspirasi daripada kisah benar yang berlaku di zaman pemerintahan Tentera Jepun. Berapa peratus kisah benar dan berapa peratus fiksyen dalam filem ini tak dapat dipastikan.

Yang penting Joong Ki tetap menjadi askar Korea dalam filem ini dan di hujung-hujung cerita tetap menjadi hero.

Antara pelakon lain yang membintangi filem ini adalah Hwang Jung Min, So Ji Sub, Lee Jung Hyun dan Kim Su An (pelakon cilik dalam Train To Busan).



Dari segi plot, aku bagi 3/5. Plot dia bergerak cepat. Tapi tak terlalu choppy. Flow dia nice. Senang faham. Walaupun aku rasa ada few scenes yang patutnya dijelaskan dengan lebih details lagi. Especially part Joong Ki yang from Army Base to tetiba eh dah ada dalam terowong arang batu di pulau tu. Cepat advance hebat joong ki ni. Dan juga perlu ada lebih banyak scenes untuk menunjukkan perkembangan karakter setiap watak peting dalam filem ni. Karakter Jung Hyun dan Ji Sub tak perlu nak ada bibit-bibit romantik. Sebab sikit sangat. Alang-alang sikit, baik tak payah ada terus. Lagipun ni cerita perang. Cerita bagaimana orang-orang Korea di dalam pulau tersebut nak larikan diri.

Action scenes aku bagi 4/5. Gempak. Scary pun ye especially yang hujung-hujung tu. Selamba je pancung kepala orang. Tapi ni zaman pendudukan Tentera Jepun. Tentera Jepun era 40-an dulu memang terkenal dengan kekejaman dia. So balas pun cara kejam jugak la kan... Scenes yang Jisub berlawan dalam bilik air tu seksi ok. Tak pakai baju. Pakai cawat je. Yang tu pun scary. Sakit giler nampak. Pandai dia berlawan.

Scenes bapak dengan anak dalam cerita ni sweet. Hwang Jung Min as the father and Kim Su An as the daughter. Tapi hujungnya sedih sangat. Sebab sorang je survive.

To be honest, aku tak tahu pun pasal history Hashima Island atau lebih dikenali sebagai Battleship Island ni. Jadi, filem ni sedikit sebanyak bagi sedikit info sejarah mengenai keadaan orang Korea di zaman penjajahan Tentera Jepun dulu. Walaupun banyak dalm filem ni yang dikatakan hanyalah rekaan, but you can get the gist of it..

Hashima Island. Bentuk macam kapal perang

cr pic: soompi



12 September 2017

Akhirnya.... Filem Tombiruo Penunggu Rimba

Ingat lagi post ini?

OMG!!! Filem tu dah siap!!! Ingatkan tak jadi. Rupanya jadi jugak novel favourite aku ni diadaptasi menjadi filem. Tak sabar nak tengok. Serius tak sabar!

Pelakon dia bukan calang calang habak hang!!
Ada Zul Arifin, ada Nabila Huda, Faizal Hussein, M. Nasir pun ada! Farid Kamil, Hasnul Rahmat (aku tetap setia panggil dia Tun), dan Faye Kusairi (google sendiri kalau nak kenal dia)

Filem ini diarahkan oleh Seth Larney. Idea asalnya adalah daripada novel "Tombirou Penunggu Rimba" karya hebat penulis thriller terkenal Malaysia, Ramlee Awang Mursyid. Pengikut setia karya-karya Ramlee Awang Mursyid pastinya tak sabar menantikan bagaimanakah Ejim beraksi di layar perak. I hope the team will bring the best for the CGI effect in this film. Please be good!

Akan mula berada di pawagam 12 Oktober 2017. Jadi, sama-sama kita terjah di pawagam nanti ya!






baca balik novel tombiruo. Ambil mood. 

10 September 2017

Abang Long Fadil 2





Filem sequel Abang Long Fadil ni katanya dah cecah rm13 juta dalam tempoh 13 hari. Serius lah gempak! Box Office! Sabtu lepas aku sempat pergi tengok filem Abang Long Fadil 2 di GSC. Ramai sangat orang kt dalam hall tu. Hampir penuh jugak la aku tengok. Aku pun terpaksa beli seat yang kt bawah.

Filem Abang Long Fadil 2 ni kalau tak letak "2" kat belakang tajuk filem tu pun tak pe. Sebab yang sequel mengenai filem ni hanyalah watak Zizan tu sahaja. Yang lain semua baru. Pelakon-pelakon lain yang ada dalam filem ini seperti AC Mizal, Syamsul Yusuf, A.Galak, Shuib, Achey,Wak Doyok, Tania Hudson semuanya memegang watak2 baru dalam siri Abang Long Fadil ini. Memang tak ada sambungan dari segi jalan cerita dengan filem Abang Long Fadil yang pertama dulu. Pendek kata kalau tak tengok filem pertama pun tak pe.

Kisahnya bermula dengan Fadil yang sudah keluar dari dunia gagster dan ingin mulakan hidup baru. Tapi tetap tak tinggal buat kerja tak betul dia. Haha... boleh pulak dia ambil upah jadi gigolo pergi masuk bilik hotel datin kaya. Nasib Fadil malang bila selepas Fadil keluar dari bilik datin tu, datang seorang lelaki misteri bertopeng yang dikenali sebagai Tiger yang menembak datin tersebut. Tiger sempat melarikan diri. Polis datang ke tempat kejadian dan menemui bukti cctv yang menunjukkan Fadil ada pergi ke bilik hotel mangsa. Fadil ditangkap.....dan bermulalah kisah bagaimana Fadil beraksi untuk membuktikan dirinya tak bersalah. Cerita panjang-panjang kat sini nanti jadi spoiler pulak. hehe..

Karakter yang menyerlah dalam filem ni aku rasa yang watak-watak sampingan tu sepertiWak Doyok (Wak Doyok), King Kong (AC Mizal) dan Taji Samprit (A.Galak). Mereka ini adalah scene stealer dalam filem ni. Inspektor Wahab (Syamsul Yusuf) dan Inspektor Shuib dah macam Polis Evo pulak. Watak wartawan tu tukar orang lain yang lebih pandai berlakon lagi elok rasanya. Tanis Hudson tu macam kaku sikit. Zizan pula,,,well he is Zizan. Karakter dia kurang kelakar dalam filem ni. Fuhh lega! Jadi tak perlulah aku tengok aksi-aksi komedi yang tak kelakar dari dia. Dan aku nampak Sani dalam Fadil. Teringat karakter Inspektor Sani yang dia berlakon dalam Polis Evo. Siapa Tiger yang sebenarmya? Itu misteri yang akan terjawab di penghujung cerita.

Action scene dalam filem ni terbaik. Waktu kembar King Kong berlawan dengan Fadil tu kelakar. Waktu Inspektor Shuib berlawan dengan penjahat yang 6-7 orang kt tempat yang sempit tu memang stylo. Macam filem Hong Kong. Haha... CGI pun rasanya ada improvement berbanding filem yang pertama. Tak boleh blah bila Transformer tetap nak interframe dalam filem yang kedua ni.

Filem ni memang menghiburkan. Kalau siapa suka Polis Evo, pasti akan menyukai Abang Long Fadil 2. OST filem ni pun boleh tahan. Kaki Licik dan Senorita.




31 August 2017

VIDEO || Majlis Penutupan Sukan Sea ke-29 #KL2017


cr: Kuala Lumpur 2017


Tahniah Pasukan Malaysia! Juara Keseluruhan! Hadiah terbaik untuk Hari Kemerdekaan yang ke-60 hari ini. 

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-60! 
Selamat Bercuti!!!


Selamat Hari Raya!

30 August 2017

My DIY: Sushi Roll / Kimbap

sape suka makan sushi?? angkat tangan! kita geng!

Kali ni, cubaan untuk membuat sendiri kimbap atau pun juga dikenali sebagai sushi roll.

Jalan-jalan di aeon, ternampak satu kit untuk buat sendiri sushi roll ni. Dalam tu dah tersedia secara ringkas keperluan untuk buat kimbap. Apa lagi, angkut satu. sebab nak try DIY.

Bahan-bahan:

  • beras sushi
  • telur
  • isi ketam / sosej
  • timun jepun
  • cuka sushi
  • kepingan seaweed (nori)

1) Basuh beras. Tak perlu lama sangat. Ikut sukatan yang dah tertulis di paket beras tu. Terlebih terkurang nanti tak menjadi pulak sushi tu. 
2) Goreng telur. 2 biji telur cukup. Tak perlu banyak. Goreng elok-elok sampai jadi telur dadar yang menarik. Jangan sampai hangit. Kemudian potong panjang halus-halus. 
3) Rebus isi ketam. Tak nak pakai isi ketam, rebus sosej pun boleh. Ikut suka selera masing-masing. Potong halus jugak.
4) Back to beras tadi. Dah siap jadi nasi, kacau-kacau, letak cuka sket. Bagi ada rasa. Biarkan sejuk buat seketika. 
5) Keluarkan tikar. Jangan risau. Tikar ni memang dah tersedia dalam kit yang di beli di Aeon tadi. 
6) Letakkan seaweed atas tikar. Letakkan nasi tak perlu banyak. sedang-sedang aje. 
7) Tambah telur/ sosej/ isi ketam/ timun di atas nasi tadi. Ikut suka nak letak apa. 
8) Gulung dengan cermat. Basahkan sikit hujung seaweed tu kasi melekit sikit. 
9) Dah siap gulung. Boleh simpan dalam peti ais bagi sejuk sikit. Tak nak sejuk, boleh ambil pisau yang tajam, potong kecil kecil boleh terus makan. 





Ed Sheeran Live In Kuala Lumpur with Cornetto



Siapa nak tiket ke konsert Ed Sheeran Live In Kuala Lumpur pada 14 November 2017? Boleh cuba cara ni. Mana tau, ada rezeki boleh jumpa Ed Sheeran.  Contest Cornetto berlangsung dari 1 Ogos 2017 sehingga 30 Oktober 2017. 








Tak dapat tiket, boleh juga grab merchandise Ed Sheeran yang ada. Menarik. Senang je caranya. Nak tau? Ok, kita tunjuk caranya. 






  • kumpul penutup aiskrim Cornetto. 1 penutup = 1 point. Kumpul banyak-banyak. Mintak jiran, adik, abang, kakak, emak, ayah semua makan ramai-ramai aiskrim Cornetto. Penutup tu disimpan. 
  • Dah kumpul, boleh download form disini. Pergi je kat website . pastu klik dekat Download Form yang macam dalam gambar di atas tu. Senang kan?
  • Dah isi borang, hantar borang tersebut berserta dengan penutup aiskrim Cornetto yang banyak2 tu ke alamat seperti yang tertera di dalam gambar di atas. 
  • Tunggu SMS pengesahan. Layari website www.walls.com.my/CornettoEdSheeran untuk check points anda. Jangan lupa untuk sign up dulu ya!
  • Bila sampai tempoh penebusan, bolehlah tebus points anda untuk memenangi merchandise Ed Sheeran yang berkenan di hati. Ada 3 tempoh penebusan. 
    • 30 Ogos sehingga 5 September
    • 30 September sehingga 6 Oktober
    • 30 Oktober sehingga 5 November
  • Sama ada nak cuba menang tiket atau nak barangan merchandise. It's your choice! 

Untuk menang tiket, hanya perlu kumpul 5 points untuk 1 penyertaan. Kemudian jawab 1 soalan dengan betul.  


Untuk redeem merchandse, kumpul points, dah capai target, boleh redeem barangan merchandise yang diingini. 
(p/s: berkenan kat topi. 40 points je. hmmm boleh try ni)

For more info, please check this website: Cornetto X Ed Sheeran

Siapkan post ni sambil layan lagu Ed Sheeran. Serious banyak yang best lagu dia. Untung siapa yang pergi ke konsert dia nanti.


Short trip to Pulau Perhentian

Ini kisah perjalanan aku ke Pulau Perhentian.
Flight dari Subang ke Kota Bharu sepatutnya pukul 11.50 pagi, tetapi ditangguhkan ke pukul 12.15 tengah hari. Nasib baik! Sebab aku sampai di airport Subang tepat pukul 11.50pagi. Haha..terkejar-kejar berlari masuk ke balai berlepas. Nasib baik sempat.

Sampai di airport Kota Bharu, masih lagi berkira-kira nak pergi ke Pulau Perhentian ke atau nak balik rumah terus. Tapi semangat adventure tu tetiba ada. Jadi, aku decide untuk redah je ke Pulau Perhentian. Van ke Jeti Besut akan sampai pukul 2 ptg. Masuk kedai dalam airport tu beli keperluan apa yang patut. Kemudian tunggu van di luar.

Pukul 2 petang, van tiba dan bawa ke Jeti Besut. Kemudian beli tiket bot nak ke Pulau Perhentian. Beli tiket 2-way pergi balik dalam 60 ringgit seorang. Perjalanan dari jeti ke pulau ambil masa lebih kurang setengah jam.

Sampai di Pulau Perhentian...what a view!!! serious cantik sangat!!! terus rasa tak menyesal buat keputusan ad hoc nak datang sini.



Next destination, cari tempat nak tidur malam tu. Hehe.. walk-in je. Paling hampir dengan jeti is Sharila Resort. Pergi tanya kat situ ada tak bilik kosong. Nasib baik ada. Dapat bilik bajet. Harga boleh tahan. Around rm200 Tak de lah bajet sangat. Tapi boleh lah. Bilik ada aircond, including breakfast. Lagi satu, resort ni cantik.




Petang pergi jalan-jalan di pantai. Tengok ramai duk mandi-manda di pantai. Aku tak mandi pun. Just menikmati pemandangan kat sana je. Damai je rasa. Aku duk di area Coral Bay je. Tak pergi pun dekat Long Bay. Katanya dekat area tu lagi meriah. Macam-macam aktiviti boleh buat kat sana. Takpelah.. next time bila aku ambil cuti lama sket aku pergi cover semua tempat kat pulau ni. Kali ni short trip yang very unprepared... so aku just buat aktiviti sendiri je.




Malam, aku makan dinner di Amelia Resort. Makanan sea food dia , ya ampun...sungguh menyelerakan. Ingatkan mahal la kan.. tapi tengok menu dia. RM20 untuk satu set. Not bad. Aku masih mampu lagi. haha.. so pilih yang set je senang. Ambil yang ikan bakar dan sotong bakar. Sambil menikmati suasana malam di pantai. Ramai betul mat salleh kt sini. Dah kenyang, terus balik ke bilik dan tidur.






2nd day, konon2 nak tengok sunrise. hmmm...memang tak la kan.. bangun pun lambat. Terus pergi breakfast kt restaurant resort Sharila. Makan sampai kenyang. Bayar mahal-mahal rugi ambik sket je.

Disebabkan kekurangan cash money, tak dapat nak buat aktiviti berbayar yang lain. Hahah... tapi memang pergi first time ni aku tak bersedia nak buat aktiviti snorkeling bagai. Next trip aku
buat. Promise! Jadi, lepas makan, terus siap-siap kemas barang untuk check out bilik sebab waktu check out kat sini 11.30 pagi. Jadi, lepas check out, pergi letak beg dekat kaunter. Diorang ada sediakan ruang untuk simpan beg.

Kemudian, pergi jalan-jalan kt pantai, mandi pantai je. Seronok sebab tak ramai orang. Boleh mandi pantai puas-puas. Dah nk dekat tengah hari, baru la bersiap untuk balik. Sebelum balik, singgah makan tengah hari di Amelia Resort lagi. Ambil yang murah je. Spaghetti bolognese dan mango juice. Harga bawah rm20. Dah nak dekat pukul 4 petang, terus gerak ke jeti.

Pukul 4 petang, baru gerak balik tinggalkan Pulau Perhentian. Sampai di Jeti Besut, rambang mata tengok barang-barang cenderamata kt situ. Rasa nak beli semua jenis benda. Hehe... tapi sebab bajet tak de, beli fridge magnet dan key-chain je.

End my journey for 2 day 1 night in Pulau Perhentian. It was a short trip, my first trip but i'm very sure it will not be my last trip. I'll be back.



29 August 2017

Malique: TKO Pejamkan Mata

Susulan dari post ini

Aku pergi menjengah ke laman ini

Di sini kulihat pelbagai item yang ingin kumiliki

Namun, hanya satu boleh dibeli

Pilihan hati tentulah item yang paling terkini


p/s: belian atas talian yang paling pantas aku buat dalam sejarah. Ini lah. Tak fikir panjang. Nampak album Malique-TKO: Pejamkan Mata. Berdesup terus klik klik klik kemudian buat bayaran. BELI! 

Seminggu kemudian... abang pos laju hantar sampai ke rumah... 


Album ini mengandungi 11 lagu
  • Warkah Dari Perbatasan
  • Salut feat Ariz
  • Perang Dah Tamat feat Rabbani
  • 2010 Masih Hip Hop feat Joe Flizzow
  • Muzik Buatku High
  • Senyum feat Najwa
  • Cuba Lagi feat Lah Ahmad
  • Bukan Mudah with Nukilan
  • Aku Maafkan Kamu feat Jamal Abdillah
  • Teman Pengganti feat Black
  • Pejamkan Mata feat Dayang Nurfaizah

Terbaik!!! 




Merdeka! Merdeka! Blogger Contest

Merdeka! Merdeka! Blogger Contest

Sempena Hari Kemerdekaan yang ke-60 pada 31 Ogos 2017, Lazada Malaysia sedang menganjurkan satu contest Merdeka! Merdeka! Blogger Contest. Kebetulan tengah window shopping online di Lazada, ternampak pulak pasal Merdeka! Merdeka! Blogger Contest ni.


Pada yang ingin turut serta, boleh klik pada banner di atas. Hadiah yang disediakan amatlah menarik tertarik! 

  • 1st prize: 1 x RM600 LAZADA Shopping Voucher
  • 2nd prize: 2 x RM300 LAZADA Shopping Voucher
  • 3rd prize: 3 x RM200 LAZADA Shopping Voucher
Best kan!!! Bagi yang suka shopping di Lazada tu... (sambil tunjuk tangan kt diri sendiri) memang WOW! FANTASTIC BABY!! hehe...

Untuk join contest, perlu jawab tiga soalan di dalam entri penyertaan.

Okay, so here is my answers.

1. What do you love about being Malaysian?
Saya rasa selamat. Saya boleh lihat kesatuan dalam kepelbagaian. Majmuk bukan penghalang keharmonian di kalangan rakyat Malaysia. We all love PEACE!


2. Choose your favorite local brand.
Saya pilih Carlo Rino. Kalau pergi shopping mall, mesti singgah jap di kedai Carlo Rino. Suka tengok design beg di Carlo Rino. Cantik-cantik semuanya.




3. Select two product from that brand that you love.
Saya suka pakai backpack. Jadi saya pilih:

i) Carlo Rino 0303845-001-59 Backpack










Cantik kan!! Sekarang Lazada sedang mengadakan Merdeka! Merdeka! Sale (http://www.lazada.com.my/merdeka-sale/) yang berlangsung dari 25 Ogos hingga 31 Ogos 2017. Boleh dapatkan barangan dengan harga yang lebih murah berbanding biasa. Ada diskaun istimewa sehingga 80%.

Apa lagi, jom LAZADA!! 






21 August 2017

Majlis Pembukaan Sukan Sea ke-29 #KL2017


*warning: long post*

Tahun 2017, Malaysia sekali lagi menjadi tuan rumah untuk Sukan Sea. Kalau sebelum ni selalu tertunggu tunggu depan tv nak tengok majlis pembukaan Sukan Sea. Tapi kali ini, aku berpeluang untuk tengok secara langsung di Stadium Nasional Bukit Jalil. *excited giler* first time kot nak pergi stadium. 

Bertolak dari rumah lepas Zohor. Mula-mula terpikir nak pergi dengan kereta je ke stadium. Tapi kami decide pergi dengan lrt je. Parking kereta di LRT Putra Heights kemudian naik lrt ke Bukit Jalil. Dah sampai sana di Bukit Jalil, berduyun-duyunla semua berjalan kaki ke stadium. Food truck di sebelah kiri sepanjang jalan nak ke stadium. Belah kanan pulak orang duk jual merchandise. Macam -macam ada. Baju, topi, bendera, dll. Aku beli bendera je. RM5 untuk 2 bendera.

sepanjang jalan ada orang jual makanan

Dah nak dekat pukul 6 petang barulah kami beratur masuk ke dalam stadium. Waktu tu tak ramai lagi. Lepas pukul 6 petang ada pertunjukan pancaragam. Tapi tak lama lepas tu, hujan turun. Lama-lama makin lebat. Kesian tengok budak-budak pancaragam terpaksa perform dalam hujan. Lepas tu ada persembahan daripada Team Pancaragam ATM. Yang ni best bila part diorang nyanyi lagu Gemuruh- Faizal Tahir. Satu stadium nyanyi sama-sama. Semua pakat buka flashlight phone. Macam konsert pulak.

lampu LED yg dipasang di seat penonton. Memang lawa bila diorang pasang lampu ni. 
persembahan pancaragam

Majlis start dengan perarakan masuk kontinjen semua negara yang terlibat. Yang paling ditunggu-tunggu of course lah team Malaysia. Team Malaysia paling ramai rasanya.


cr: KL2017

Persembahan pembukaan kali ni sangat best. Ada Aznil Nawawi, Dayang Nurfaizah, M.Nasir, Azlan, Monoloque, dll. Kuda, kapal, kereta, semua ada. First time dapat tengok depan mata di dalam stadium. It was so magnificent! Serius sangat lawa! Good job pada semua yang terlibat. Dan satu lagi. aku rasa tema persembahan adalah LED. haha.. sebab banyak sangat guna lampu LED. 




Maskot Sukan Sea- Rimau. Sangat comel! 

cr: Berita Harian


Event yang paling aku tunggu adalah upacara nyalaan obor. Dari awal aku masuk stadium aku duk cari cari kawah obor. Duk fikir dekat mana diorang nak pasang obor nanti. Tapi puas aku cari, memang tak nampak. Jadi memang terkejut jugak la bila tengok tetiba keluar kawah panjang dan besar dari bawah stage. Wow!! Kat situ rupanya dia letak. 



cr: KL2017

cr: KL2017

Majlis selesai lebih kurang pukul 10.30 malam. Masa untuk pulang. 


Kepada semua atlet Malaysia, selamat beraksi! #bangkitbersama



16 August 2017

Pejamkan Mata



Lagu Malique yg terbaru. Pejamkan Mata (feat. Dayang Nurfaizah)

The thing that i like about Malique's song is his lyric. Powerful lyric and rich vocabulary from him. 

Lirik Lagu: Pejamkan Mata

(Malique)
sebermula maka dipaksa diam
dengar, patuh dan terpaku tunduk
selesakan di bawah, sujudnya rujuk telunjuk
tenagamu kencanaku katanya fitrah gawai
kedanamu ketawaku dekahnya hingga sawai
berontak, dongak, lembayung ku ternampakkan
si hering menyorak, ngoyak awan canggung dan berantakan
dah diragut total, cinta resiprokal
bila dipersoal kekal equivokal
katanya tanggal tali leher itu
cukuplah seharian digembala
lupuskan logarithma yang menghantui kepala
dalam tafakur, akur, sadur mimpi yang dikabur
karektor kartun kantor dan karikatur diktator
dikabur takbur shabab yang bermusim
tak punya tempat di benak jiwaku jemaah mereka bermukim
al-malik, al-kudus, as-salam, al-mukmin
ubat gementar senja suara ngekor roh ke kasur
masyghul, runsing… jah

[Chorus: Dayang Nurfaizah]
pejamkan mata
mata yang lesu itu
dan mimpikan yang indah
mimpikan aku
biarkan gelita
menghapus derita
pejamkanlah matamu

(Malique)
aku terdengar suara itu lagi
dari tenggara namaku diseru
disuruh hembusnya lilin di setiap empat penjuru
katanya mata penamu tak mencoret solusi
kata magismu takkan mampu cetus revolusi
manusia kan sentiasa menyakiti
yang tak membunuh buatmu kebal sehari lagi
masa untuk koktel Lorazepam, Ambien, Risperdal
semoga afdal bertemu di astral
selamat tiba kita ke republik cinta
lagenda dimensi ruang dan waktu tak bersempadan
halaman terbentang suci, dicuci noda dan nista
terhapus dogma dan stigma, kepincangan dan kehilangan
arasy yang tiada penghuni mengugut buli
tak perlukan runut bunyi, sembunyi, bersunyi sakan
di hati dan pituitari menarinya tanpa bumi
menyanyinya tanpa bunyi, keghaibannya kita raikan

[Chorus: Dayang]

(Malique)
(hakikatnya nirvana di sana
di sini masih lagi samsara
cuba tak diperhambanya dunya
sukar tapi aku cuba
sukar tapi aku cuba ya)

(Dayang Nurfaizah)
kembalikan senyuman
serimu yang dulu
kembali ke dakapan
ku perlindunganmu
walaupun gerhananya
seakan tak berakhir
selagi ku di sisi
tak usah khuatir

[Chorus]

source: Qarma Musiq



Album Malique - TKO: Pejamkan Mata boleh dibeli di sini






13 August 2017

Spiderman Homecoming, Valerian & Anabelle Creation

Nak komen secara ringkas 3 movie terbaru yang aku sempat tengok.



Spiderman Homecoming - menghiburkan. Enjoy sangat tengok movie ni. First sebab ada Tony Stark. hehe.. sorry. Aku team Ironman. Dua kali aku tengok movie ni. Sut Spiderman yang Mr. Stark bagi kat Peter tu cun giler.




Valerian - serius kalau tanya aku balik cerita ni pasal apa aku tak leh jawab. Tapi graphic, gambar, cgi dia semua lawa. Superb! Dan juga aku ternampak Kris ex-member EXO dalam movie ni. Ada la 2-3 kali scene dia muncul. Bagi aku, bosan sket cerita ni.





Anabelle Creation - seram to the max. Kenapa aku tertengok movie ni. Kenapa? Kenapa? ni semua sebab member aku ajak pergi tengok. Seram weh!! Movie ni prequel kepada movie anabelle sebelum ni. Dan menceritakan asal asul patung anabelle tu. Creepy betul patung tu. Sape yang cakap patung tu comel memang pelik.

Switch Alpha 12

Assalamualaikum....

Bagi salam dulu sebab lama tak menjenguk blog ni. Penuh bersawang dah aku tengok. Dah tiba masa untuk cuci sikit tempat ni dengan entri baru. Mood nak berblog jadi takde sejak laptop buat perangai. Nak kena format bagai.

Jadi, aku pun aim nak beli laptop baru. Lama duk survey, 3-4 bulan duk pikir, kumpul duit, buat kerja OT bagai, kira kira bajet semua. Finally, aku pergi kedai terus angkut satu.



Acer Switch Alpha 12. Kalau ikutkan nak lari daripada brand Acer. Tapi kat kedai tu tak banyak choice. Dan laptop ni je yg paling hampir dengan ciri-ciri laptop yang aku nak, so aku ambil yang ni. 





Laptop ni kecil (12 inci), 2-in-1 style dan paling penting harga under rm3k. Keyboard is detachable. senang kerja. kalau nak pakai tablet mode, cabut je keyboard tu. boleh layan Running Man.

So far, aku puas hati dengan pilihan laptop aku ni. Memadai dengan apa yang aku nak buat dengan laptop ni. Yang penting, ada rasa satu kepuasan bila kita dapat beli sesuatu yang diidamkan dengan hasil penat lelah kerja kita selama ni. Ni la letaknya duit hasil aku duk buat kerja OT selama 2-3 bulan ni. Terus sayang nak peluk peluk laptop ni. Hahaha...

oklah. see u soon. nak pergi blogwalking jap. lama dah tak buat aktiviti ni.


03 February 2017

Elliadore ~my new encounter

cerita awal tahun
aku mencari cari minyak wangi yang baru untuk dibeli. macam biasa, survey online jer, survey kat lazada, hampir hampir nak beli Lancome, tapi stop. tak jadi. Kemudian, aku pergi kat instagram pulak. Terjumpa satu mamat ni duk promote perfume dia. Brand perfume yang aku sebenarnya tak pernah dengar pun sebelum ni. Brand ELLIADORE. Tapi aku nampak packaging dia macam comel je macam cantik je. Aku pun keep on stalking #elliadore. 


cr: @elliadore_gombak

Brand ni nak kata lama dah bertapak kt Malaysia tak de la lama sangat. Quite new jugak la. The most interesting part is the founder a muslim. a malaysian. and someone i'm quite familiar with. Student satu Universiti aku dulu. pergh... mamat genius ni dah buat perfume sendiri. Terus aku rasa nak try perfume ni.

cr: @elliadore_gombak

Whatsapp agen elliadore. Order 1 gift set + princess collection. Kebetulan tengah ada promosi.


cr: @elliadore_gombak

Few days after that, terus sampai kt ofis. Sukanya dapat perfume baru. Memang main redah + yakin je yang perfume ni memang wangi. Sebab aku tak pernah try lagi perfume ni. Tak pernah pegang pun botol dia camner. Nampak tak hardcore keyakinan aku terhadap brand elliadore ni. Tuan elliadore..please bagi customer ni special discount ok! Haha.

Aku pilih gift set Julia + Princess Collection. Mula-mula aku buka yang Princess Collection dulu, Sebab dalam kotak ada 3 jenis perfume yang berbeza. Julia-Vaila-Fiore. 
Alhamdulillah.... semua wangi. Haha...lega. Dan paling aku happy. Bau Julia yang paling best bagi aku. Lembut je bau dia. Member member aku pun suka yang bau Julia ni. So i was so grateful that i choose Julia set, Sebab bau Julia memang bau favorite aku antara 3 jenis perfume ni. 


Rasanya aku dah tak beli yang lain dah. Harga murah + bau wangi. Berbaloi pilih elliadore.