17 December 2014

Novel Tombiruo akan difilemkan!

Terbaca tajuk berita di Astro Awani pagi tadi...

"Nasir Jani bakal arah filem adaptasi novel thriller nombor satu Malaysia" 

Aku terus teka novel Tombiruo. Baca berita penuh di astro awani memang betul.. Yes! Yes! Yes! Memang aku nantikan untuk novel ini difilemkan. Aku sebenarnya memang minat dengan novel-novel thriller tulisan Ramlee Awang Mursyid terutamanya trilogi novel 'Tombiruo'- Tombiruo, Semangat Hutan, dan Tombiruo Terakhir. Aku baca novel-novel ni waktu belajar di kolej dulu. Rajin pergi library sebab nak pinjam novel2 ni. Hehehe... 
tombiruo

Tak sabar nak tengok...

04 December 2014

Membunuh Benci by Siti Nurhaliza



ps: tetiba rasa nak beli album baru Siti Nurhaliza- 'Fragmen'

19 November 2014

Lagu single AF 2014

Aku tak tengok final AF 2014. atau lebih tepat... aku tak tengok pun diari, dan konsert mingguan AF. Tau tau je dah ada pemenang.

Anyway...malam2 ni, aku layan video klip lagu-lagu bintang AF tahun ni. Kebanyakannya aku tak suka. Banyak lagu slow yang bosan. Ada dua je yang aku macam suka. Dan yang ni paling aku minat.

Nina (Misteri)






Yang kedua- Aman (Without You)




First time aku dengar lagu ni waktu tengah dengar radio. Tak tau yang ni lagu Aman AF. Aku macam tak puas hati... nape nak nyanyi Without You. Tak boleh alih bahasa ke Bahasa Melayu?
Tanpamu = Without you. Sama je kan?

18 November 2014

Mewangi Matahari Malaikat

tiga lagu baharu daripada alumni Akademi Fantasia...
well...takde lah baru sangat. cuma aku baru start layan lagu tiga orang ni..




Lagu Mewangi ni yg paling aku suka among these three. best weii...buat karaoke. Kalau tak masuk final Juara Lagu memang aku bengang. Jangan jadi macam lagu Pokok dulu. lol Anyway...aku memang suka suara Akim since AF dulu lagi. Lagu Bengang n Bencinta yang dia perform final AF dulu memang terbaik. Lepas AF aku tertunggu jugak bila lah Akim ni nak naik dapat lagu2 best macam Hafiz. Now, finally... the time is now. Hopefully lagu Mewangi can get top 3 in final Juara Lagu. 


Lagu Malaikat ni pun aku suka. Suara Hazama ni memang best. Lemak merdu.




Lagu Matahari ni biasa je bagi aku. Boleh la.... suara Hafiz memang terbaik sokmo orang kata. Cuma lagu ni macam bosan sikit. Or...mungkin sebab Hafiz selalu nyanyi lagu balada. Jadi rasa macam takde variety je... Tapi lagu ni pun strong jugak.

17 November 2014

a date with Baymax!

haha... have you watch Baymax? you must ok! this marshmallow fella is adorable. lol

Baymax
If you watch Disney's new movie- Big Hero 6 then you will see this cute character Baymax. "Your personal health companion"

To be honest I didn't plan to watch this movie, but then me n my sister just went to mbo to "visit" yeahh... I said "visit" lol. but we end up bought two tickets to watch this movie. totally enjoy watching it. I think I'll buy the dvd when it come out. something I dislike whenever watching movies in cinema is the kids' voices in the cinema hall....like hello!!! can you guys watch the movie peacefully without making so much noise. -_-

Okay back to the movie. There's lot funny and cute moments throughout this movie. Most of the time I just LOL!!! i wish the brother was still with his little brother and Baymax till end.. One thing that surprised me was the appearance of "Stargate" lol. If you have watched Stargate before then you will notice the Stargate reference in this movie. Anyway... here's the trailer. Watch it guys!! 


11 October 2014

Al Nuraa...Yang 5...Yang 6

Mawi & Hazama feat Daly Filsuf





02 October 2014

#TeamMalaysia

Sedih. Awal awal dah surrender. Komanwel dulu pun tak lepas sasaran. Yang Sukan Asia pun tak lepas jugak. What happen la team malaysia. Pergi dengan penuh harapan...anyway... sukan asia masih berbaki dua hari lagi. Untuk yang masih bersaing...just do your best.

25 September 2014

Erti Hidup


Erti Hidup - Dayang Nurfaizah

Angin kau membawa bahteraku ke mana mahumu...

Di kamar daku sering bertanya
Mana tempatku di dunia
Tepuk dada tanyalah selera

Jika daku ingin berjasa
Memberikan hidupku makna
Tepuk dada tanyalah selera

Inginku mengenali
Erti hidup yang diberi
Dunia jadi saksi
Liku liku kan ku harungi oh...

*
Tidak lagi kan ku disitu
Menyaksi kehidupan berlalu
Kan ku kerah darah keringatku
Tiba waktu aku tiada
Tidak akan daku sesali
Daku hidup caraku sendiri

Kiniku mengenali erti hidup yang diberi
Dunia jadi saksi
Liku liku kan ku harungi oh

ulang *

Angin kan kubawa bahteraku
Ke mana mahuku
Kini kuberani mengemudi
Ke mana kupergi

Kiniku mengenali erti hidup yang diberi
Dunia jadi saksi
Liku liku kan ku harungi oh

Tidak lagi kanku di situ
Menyaksi kehidupan berlalu
Kan kukerah darah keringatku

Bagai guruh menggegar bumi
Aku tetap teguh berdiri
Penuh pengorbanan yang sejati

p/s: bila aku tengok video yang versi studio punya, rupanya Dayang nyanyi salah lirik waktu final AJL yang video kt atas ni.


--------------------------------------------------------**-------------------------------------------------------
anyway....hari ini rasa macam down sedikit.
rasa nak tulis macam macam dlm post hari ni. Tapi tak tertulis. Tetiba teringatkan lagu ni.
Jadi post video ni je lah tuju kat diri sendiri. Your song for today. Cheer up!

20 September 2014

Segmen Raya 2014 By Bella Din

Satu lagi segmen.. kali ni sempena raya.
Jom join SINI. untung untung dapat duit raya. ^__^


Segmen: Saya Sayang Blog Saya

Selamat bercuti hujung minggu!

Pagi pagi ni tetiba rasa nak join segmen. Heeee =)


Klik SINI untuk join.



p/s: teringat ada satu iklan petronas waktu merdeka dulu2.. ada satu budak lelaki tanya soalan. kenapa saya suka rumah saya? why i like my house? why i like my house? sebab dia best.......




18 September 2014

Tazza - The Hidden Card


Tak sabar nak tengok filem Tazza 2! Cepat la masuk Malaysia. Takkan nak pergi Korea pulak semata mata nak tengok filem ni. Tak de bajet la den.




Filem ni nampak menarik berbanding dengan filem-filem lakonan TOP yang sebelum ni. So, no more depressed TOP. Haha!

17 September 2014

Teenage Mutant Ninja Turtles

Last weekend pergi nonton wayang. Lama duk tenung skrin jadual tayangan filem hari tu o_o tak tau nak tengok cerita ape.
last last pilih filem Teenage Mutant Ninja Turtles. First time pergi tengok movie waktu bulan kemerdekaan. Merasala kena berdiri waktu diorang pasang lagu Negaraku. Tapi yang bagusnya, semua berdiri waktu Negaraku dimainkan. *thumbs up!*

Anyway... cerita Ninja Turtles ni aku tak pernah tengok versi filem punya. TV3 ada tunjuk 2 3 bulan lepas. Tapi aku tengok sekejap je.Waktu kecik2 dulu ada la tengok yang versi kartun.

Ni filem Ninja Turtles versi 2014. Megan Fox jadi April O'neil.



In one word. Cerita ni kelakar! Tak rugi la aku pilih cerita ni. Especially yg empat ninja turtles tu sangat kelakar. Dialog-dialog turtles ni yang buat aku ketawa. Dalam keadaan cemas pun sempat lagi buat lawak. Tak leh blah... Scene action filem ni over sikit bagi aku. Tapi overall aku puas hati. Rasa nak tengok lagi. Tapi aku tunggu je kalau ada stesen tv nak tunjuk nanti. Pasti aku akan tengok.

16 September 2014

YUNA - LANGIT #flyinghigh




I can see the sky
The birds are flying
Clouds are moving by
My heart is flying

The moon will be my witness tonight
In my dream I see myself fly

Terbang terbang tinggi walau tanah dikaki kan kucari langit
Terbang terbang tinggi awan biru menanti bersama pelangi

Always thought that I could be on my own
But you make me feel alive and I don't feel alone
The moon will be my witness tonight
Coz in my dreams you and I will both fly

Terbang terbang tinggi walau tanah di kaki kan ku cari langit
Terbang terbang tinggi awan biru menanti bersama pelangi

(x 2)

I can see the sky
The birds are flying



SELAMAT HARI MALAYSIA

15 September 2014

Satelit baru Malaysia

I don't know why I only know about this after it was launched. We have new satellite!
Congratulation  Malaysia!

Satelit MEASAT-3B dilancarkan dari Pusat Angkasa Lepas Eropah di Kourou, French Guiana pada 12 September 2014, jam 6.05 pagi waktu Malaysia.

Sedikit info mengenai MEASAT-3B:

MEASAT-3B, satelit terbesar dan paling canggih setakat ini adalah hasil kerjasama lebih tiga tahun antara MEASAT, pengeluar satelit, Airbus Defence and Space dan penyedia perkhidmaan pelancaran satelit, Arianspace. MEASAT-3B dilengkapi dengan 48 transponder Ku-band berkuasa tinggi bagi menyokong perkhidmatan video dan data merentasi Malaysia, India, Indonesia dan Australia. MEASAT-3B yang dimulakan pada Jun 2011 diletakkan sejajar dengan MEASAT-3 dan MEASAT-3A di slot 9.15 darjah timur untuk mewujudkan lokasi orbit berkuasa tinggi dan efektif di rantau ini. -BERNAMA


Video ketika pelancaran








14 September 2014

Tajuk Filem Sekarang

Kenapa ye? Tajuk filem sekarang ni macam kelakar je. Tahulah diorang nak buat filem komedi tapi "kreatif" sangat tajuk filemnya. #nanges

Contoh 1:

?????? 


Contoh 2:


"Ke Laut" la jawabnya

13 September 2014

My DIY: Kotak

Jalan jalan cari kotak. Plan nak cari yang kotak drawer, tapi tengok alahai...kecil sangat. So, aku pilih yang ni. Cadang nak beli 1 je, tapi ternampak pulak Value Buy Pack of 2 harga RM25. Haa sudah, mula la aku kira-kira untung rugi. Beli satu harganya RM 12.90. Beli 2 jadi RM 25.80. Jadi aku untung 80 sen bila beli Pack of 2 ni. Gitu..sebab nak untung 80 sen aku beli dua walaupun aku just nak pakai satu je. LOL. tak tau untung ke rugi ke sebenarnya ni. #nanges

Takpe. Yang extra aku boleh simpan, tak pun aku jual dekat orang lain je. Sape nak, bagitau ye. 

Balik rumah terus bersemangat nak buat kotak ni. Poyo je kan.. padahal senang giler. 




Satu dikeluarkan, satu lagi simpan!


Get ready nak buat!


Perut dia kembung! haha!


Tadaaaaa!!! Dah siap kotak!





04 September 2014

Knock knock!

Budak ni sangat comel okay!


cr: Breanna Youn@vine

02 September 2014

A new day...a new life

Didn't plan to post  here today but i need to ramble something. Haha.  Anyway... my new journey will begin soon. Hopefully everything will be okay. 

01 September 2014

It's Ok. We're Family




suka iklan ni. Kalau ada yang perasan, iklan Maxis dan Digi sempena Hari Kemerdekaan tahun ni mempunyai tema yang sama. Tapi aku lebih suka yang Maxis punya. Sweet, light, fun tapi jelas maksudnya.

31 August 2014

Disini lahirnya sebuah cinta




Sayu je rasa lagu ni. Mak aku pun cakap benda sama. Tak rasa patriotik macam lagu2 Hari Merdeka yang dulu. Rasa sedih je....

Anyway... Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-57.

30 August 2014

Segmen: Kapas Putih September Bloglist

Dah lama tak join segmen. Yang ni ada satu segmen baru sempena kemunculan bulan September nanti. Jom join sama-sama ^___^


Klik SINI dan join. 

29 August 2014

Filem Trauma

Semalam, tetiba rasa nak tengok filem Melayu lama. Cari dekat youtube jumpa la list filem2 Melayu lama. Terima kasih la dekat uploader tu. Rajin sungguh dia. Senang kerja aku. Nak tunggu tayang dekat tv, kadang2 je ada. Nak cari dvd,vcd... malas la. Cerita lama kan. Cerita baru pun aku malas nak beli. 

So, aku pilih cerita Trauma. Filem tahun 2004. After 10 years baru aku ada kesempatan nak tengok. Filem arahan Aziz M. Osman. One of my fav directors jugak ni. Sayang dia dah lama tak buat filem. Seorang lagi Afdlin Shauki. Banyak filem komedi dia yang aku suka tengok. Okay, back to filem Trauma. Antara pelakonnya Amy Mastura, Nasha Aziz, Azhar Sulaiman,  dan Sharifah Aleya.


Cerita ni cerita thriller. Nak kata seram sangat tu tak lah. Bukan cerita pasal hantu pun. Tapi psiko sket. LOL. Nama pun filem Trauma. So, pasal orang trauma la kan. Dalam filem ni -Nurul (Amy Mastura) mengalami trauma setelah terlibat dalam kemalangan kereta mengakibatkan kematian seorang lelaki. Berbulan2 dia trauma sampai dah fobia nak memandu. So, Huzir (Azhar Sulaiman) a.k.a teman lelaki si Nurul suggest kepada Nurul untuk mengambil pembantu peribadi. Time ni la Jeslina datang. Jeslina which is Nasha Aziz dalam cerita ni. Oh by the way.. lupa. Aleya berlakon jadi  Nadia, adik Nurul. Disini lah bermulanya thriller dalam cerita ni. Semua berpunca dari Jeslina. Slow slow dia main peranan kucar kacirkan kehidupan Nurul. Mula2 jadi PA, kemudian tinggal di rumah Nurul, renggangkan hubungan adik beradik antara Nurul n Nadia, goda si Huzir and lastly hantar Nurul ke rumah sakit jiwa. Danggg.. psiko weh. Aku yg tengok jadi seram. lol. Tip top sangat lakonan Nasha Aziz dalam filem ni. No wonder dapat menang pelakon terbaik.

Tak nak la cerita sinopsis sampai habis. Nanti hilang surprise. Tapi best la cerita ni. Lakonan semua pun okay especially Nasha Aziz. Aku terasa nak tengok pun sebab terbaca komen orang pasal filem ni baru2 ni. So, nak tengok sendiri tu yang cari dekat youtube ni.

Sempena merdeka ni, terasa nak tengok filem Tanda Putera. Agak-agak ada dekat youtube tak? TV1 tak nak siarkan ke filem ni waktu hari merdeka nanti? Cewahh.. semangat patriotik. haha.. 


22 August 2014

22 Ogos: Hari Berkabung Malaysia


cr: The Star@staronline



TO ALL MALAYSIANS, WELCOME HOME

AL-FATIHAH


19 August 2014

Happy 8th Annirversary #8IGBANG





still waiting for your next full album... please comeback soon

05 August 2014

SELAMAT HARI RAYA

11 July 2014

Kerana Terpaksa Aku Relakan

Sepanjang drama Kerana Terpaksa Aku Relakan disiarkan di TV3, lagu OST cerita ni selalu diulang dalam setiap babak drama ni. Mula mula rasa annoying gila... ala ala cerita Ombak Rindu. Tapi sebab dah nama pun OST. lagu tu je lah yang dia duk siar. Sepanjang tu jugaklah aku duk terpikir pikir siapalah yang nyanyi lagu ni. Selalu terlepas nak tengok credit di akhir drama nama penyanyi lagu ni. Suara dia aku tak kenal. Aku ingatkan penyanyi baru. Nak kata sedap sangat tu tak lah...sebab tak brape suka sangat masa mula2 drama ni start. Tapi kalau 60 minit setiap 1 episod duk ulang ulang je..terlekat gak la dalam kepala. Akhirnya terpaksa terima jugaklah suara dia macam tu. Curious gak nak tahu sape penyanyi nya. Tadi masa tengok cerita ni, mak aku bagitau rupanya si Wati tu yang nyanyikan. Terkejut aku. Wati, karakter antagonis dalam drama ni. Kakak tirinya si Indah tu. Boleh nyanyi rupanya dia ni. 




Back to this drama...mati mati ingatkan tadi is dia punya episod akhir. Rupanya tak! Hari Isnin depan last episod. This is one of drama yg aku tengok sebab dah ada kt depan tv tiap2 petang..so tengok je lah.. Jadi ada banyak la episod yang aku terlepas. Dalam drama ni aku puji Izreen yang jadi Indah. Seriously, hidup sangat karakter dia. Nak nak kalau dia nak nangis. Terketar ketar suara Indah tahan nangis. Rasanya sebab dia berlakon waktu dia sendiri ada masalah rumah tangga in real life. Bukan senang kot. Nak kawal emosi. Mana nak pikir hal real life problem, pastu nak kena jiwai watak lagi. 

Si Razin pulak aku rasa macam nak bagi penampar je. Sengal. Sekejap nak dekat Indah, sekejap hilang. Pastu tetiba jadi hero ganti Fahin yg hilang terus dapat kahwin dengan Indah. Ehh.. kalau aku jadi Indah pun aku konfius. Second time jadi macam tu waktu hari perkahwinan. Sebelum ni, waktu dia nak kahwin dengan Saiful, Wati ganti dia jadi pengantin perempuan. Sekarang ni Razin pulak yang jadi pengganti bila Fahin takde. Tak ke kesian dekat Indah. Apa ingat Indah tak de perasaan ke? Ehhh... tetiba aku pulak yang emo bagi pihak Indah.

Anyway, tak sabar nak tengok episod akhir cerita ni. Cepat cepat la habis, nak tau macam mana ending dia. 

07 July 2014

Iklan ni over!!


Jangan mudah percaya! Jangan percaya langsung lah dengan skim cepat kaya MLM macam ni. Rugi je. 
Full story in The Star

Faith



Stay strong to all the families of passengers and crew of MH370. Keep the faith.

06 July 2014

Segmen : Blogwalking sempena RAMADHAN 1435H


Klik di sini untuk turut serta 


Selamat Berpuasa
Selamat ber'blogwalking' 

Segmen Jom Blogwalk ! by Mellya

Assalammualaikum.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Dengan sukacitanya Mellya merasmikan Segmen Blogwalk kecil-kecilan anjuran Mellya sendiri. Hihi harap ramailah yang sudi join. Tambah kenalan, tambah page views sekali ye.


TAMAT 24 JULY 2014.
Syarat penyertaan :

**SYARAT WAJIB**
Create post bertajuk "Segmen Jom Blogwalk ! by Mellya"

Tinggalkan link penyertaan di entry ini sahaja 

**SYARAT TAK WAJIB** 
Follow Blog dan tekan iklan yang ada

P/S : Terima Kasih daun keladi bagi yang menjayakan Giveaway Mellya dan Iola serta Simple Giveaway Projek Dress Bajet. Tahniah juga buat pemenang :)



p/s: kasut pink tu cantik. 

02 July 2014

Wordless Wednesday #5: Selamat Berpuasa


22 June 2014

Segmen: Blogwalking SEBELUM Puasa


JOM! JOM! Kita join segmen blogwalking sekali lagi. Kalau yang belum join, sila join dengan segera. Sila klik banner di atas ataupun di blog Ayu Insyirah 

20 June 2014

Musim main ddakji ke sekarang?

'Ddakji'
Kata kunci untuk minggu ni. Ramai pulak yang masuk ke blog ni sebab nak tahu cara buat ddakji. Konfius jap aku. Musim main ddakji ke sekarang? 


Link untuk previous entry: SINI


19 June 2014

Iklan Telekom Malaysia (TM) sempena Piala Dunia

Nak kongsi di sini sebab rasa iklan dia kelakar.

16 June 2014

Tengok bola sampai lebam

okay... sampai lebam tak pe lagi. Ni haa... di Negara China. Kisah benar. Ada seorang pemuda China meninggal dunia disebabkan berjaga malam tak tidur beberapa hari semata-mata nak tengok perlawanan bola Piala Dunia secara langsung. Berita sepenuhnya boleh baca di SINI

 Ya Ampun.... kenapa sampai tak tidur. Waktu siang tak de game tu tidur la. Tak de siaran ulangan ke kt sana macam yang RTM Malaysia ni buat? Yang sedihnya, kes sebegini memang pernah berlaku di sana setiap kali berlangsungnya acara perlawanan World Cup mahupun Euro Cup. 

Harap-harapnya tak terjadilah di Malaysia. Tengok bola jangan sampai ponteng kerja, ponteng makan, ponteng tidur ye. Yang lebih penting jangan sampai ponteng ibadat... sekian.


ps: tahun ni aku takde team pilihan. so, tak de mood nak tengok game secara Live. Tengok ulangan je..

ps: Kelakar la diorang ni.. Habis semua di photoshopnye. The Flying Dutchman...

cr: @STCommunities

14 June 2014

Segmen Pencarian Bloglist #1 Mieyaatiera.com


Segmen Pencarian Bloglist #1 Mieyaatiera.com

Pencarian bloglist bagi bulan June sehingga Ogos 2014 di Mieyaatiera.com bermula pada hari ini, 12 June 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 22 June 2014, tepat jam 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mieyaatiera.com dan Like Fanpage Mieyaatiera.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Pencarian Bloglist #1 Mieyaatiera.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

Senang dan mudah bukan?

50 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta untuk memasukkan url blog Mieyaatiera.com ke dalam bloglist kalian juga.

Manakala, 5 orang pemenang bertuah akan dipilih sendiri oleh Mieya untuk memenangi hadiah misteri. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 29 June 2014.

12 June 2014

Ini Pokok sangat berhantu



Bukan pokok di atas.

Ini haaa...




Lagu Pokok dendangan Meet Uncle Hussein ft Hazama.

Hari ini tetibe lagu ni terngiang-ngiang di telinga. Dalam kepala asyik duk terpasang lagu ni. Macam ada mp3 je. lol. Kalau nak ikutkan sejarah blog ni, aku dah pernah tulis pasal lagu Pokok di blog. See?? betapa berhantunya lagu ni. Dia buat comeback! Dan juga setiap kali ada pertandingan Juara Lagu, mesti aku teringatkan lagu ni, juga aku pernah selitkan di entri Juara Lagu aku tahun ni. See.. see.. it's haunting me and this blog. it keeps making appearance here and there.*gelak lagi*

Aku rasa lagu ini sangat kuat dari segi liriknya. Walaupun penuh dengan pantun yang kita pernah dengar, but it's still something that we can think about... *hah tetibe speaking*



Pesan orang tua tua, malu bertanya sesat jalan. Nak hidup kena banyak explorasi. Baru tambah ilmu pengetahuan. Cikgu, Ibu, Kawan, Pengalaman juga suatu pembelajaran hidup. Jangan kekok bertanya, jangan segan nak mencuba. Tak try tak tahu. Jangan terlalu nak beralasan. Nak berbelanja jangan ikut kehendak sangat, tengok keperluan tengok kemampuan. Barulah hujung bulan masih ada ruang nak bernafas. Apa jua yang nak dibuat, pasti ada cabaran tapi jangan mudah melatah. Yang penting kesungguhan dan minat. Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. Yang penting jangan mudah mengalah. Jika buntu, mohon petunjuk dari Yang Maha Esa. - Bebelan ikhlas kepada diri sendiri. 

11 June 2014

Wordless Wednesday #4



cr:@InventionIdeas
Clever idea from Japanese Gov. to encourage people to use stairs.

10 June 2014

Ayuh breakfast!

Salam all...
Dah sarapan??

Aku ni jenis yang malas nak bersarapan pagi sebenarnya. Kadang-kadang aku "brunch" je terus. "breakfast+lunch" Tak elok sebenarnya. Sebab sarapan itu penting untuk kecergasan sepanjang hari. 

Jadi langkah express aku, dengan tak perlu nak skip breakfast, adalah mengambil minuman ringkas seringkas ringkasnya. Tapi tetap mempunyai khasiat yang tinggi. 


Spirulina Cereal. Gaya macam nestum lah lebih kurang. Tapi lagi sedap pada nestum or oat. Sebab aku tak minat sangat nak makan nestum jadi Spirulina cereal adalah pilihan terbaik sebagai ganti. Baunya wangi. Rasa pun sedap. Ambil satu paket setiap pagi bancuh dalam gelas pun dah cukup sebagai breakfast. 


It's Cholesterol free, Source of Calcium & Protein, No Artificial Colouring or Preservatives


Jom sarapan dulu! ^__^



09 June 2014

Cara Cadbury memujuk...



Ternampak iklan ini dalam surat khabar semenjak beberapa hari lepkm makas.



Aktif Cadbuin hary letak iklan dia sekarang nak meyakinkan pengguna balik. Kepada yang masih ragu-ragu, ini pesanan daripada Y.A.B Tun Dr. Mahathir Muhammad.



Waktu mula-mula kes Cadbury ini kecoh, aku tergamam sekejap. Yelah... Cadbury kot! Coklat paling glamour. Satu Malaysia makan. Tapi pada masa yang sama, aku macam tak delah terburu-buru nak salahkan Cadbury sebab ''tipu pengguna'' atau pihak Kementerian Kesihatan yang lambat beritahu kepada orang awam. Kita beri peluang kepada JAKIM untuk mengesahkan kembali hasil ujikaji DNA berkenaan dan kita pun dah sedia maklum keputusannya bagaimana.

Tapi, ada satu hal yang aku perlukan penjelasan daripada Kementerian Kesihatan. Jika sampel yg pihak KKM ambil itu tercemar, from where? Di mana punca datangnya DNA tersebut? 

Anyway... kebetulan juga, yang aku dah lama tak beli coklat Cadbury. Sejak gigi aku sakit dulu. LOL. Jadi aku dah kurangkan makan coklat especially Cadbury. Coklat spesis lain memang aku tak makan sebab tak sedap. 

Kepada yang masih was was tu.... eloklah tak yah makan dah. Tak elok makan manis2. Kurangkan manis dalam makanan, tambahkan manis dalam senyuman. ^__^

08 June 2014

Maher Zain - Ramadan





07 June 2014

Salad Buah Pucat

Hari ni mak aku semangat nak makan salad buah. Mesti pengaruh tv ni, sebab semalam dia tengok rancangan masak2, salah satu yg chef buat adalah salad buah. Terus dia teringin nak makan salad jugak dan pergi beli kt kedai segala macam buah pastu mintak tolong aku yg buatkan. So apalagi...aku pun terus ambil pisau nak potong buah. *bunyi cam rajin je kan haha..padahal jenuh mak panggil suruh masuk dapur* 

Tapi salad buah kali ni tak banyak choice sangat. Yang adanya buah epal merah&hijau, anggur, tomato, timun batang, dan sayur. Kalau ada strawberry, mangga or tembikai susu pun best jugak. Lain kali lah. 
Tak payah tulis resepi kt sini kot. Rasanya semua tau nak buat. Senang sangat. 




Sebahagian bahan nak buat salad buah. Gambar tomato tak sempat nak ambil sebab dah siap potong dah.. 



Hasilnya setelah semua bahan dipotong dadu. Jangan tertipu dengan gambar ni. Tomato dan timun batang ada di lapisan bawah timbunan epal hijau. Kesian mereka tertimbus dek epal hijau. Kenapa aku panggil ini sebagai salad buah pucat. Sebab tengoklah warnanya... pucat! dull. Nak cantik colour-colour..sila pilih buah-buahan yang colourful sket, ada variasi warna. Barulah cantik dipandang. Dah siap potong, letak dalam bekas. Mak aku tak nak bagi gaul dengan mayonis terus so aku letakkan buah2 ni kt dalam bekas asing2. Pakai konsep layan diri; nak ambek sendiri.

Dah siap untuk dimakan. Opps..don't forget to put mayonis. 


Yummy!!! 

Jom makan salad buah. Baik untuk kesihatan. Selamat berhujung minggu. ^__^


Segmen Blogwalking & Bloglist by Aniesa Ahmad


JOM sertai segmen blogwalking by Aniesa Ahmad. Klik di SINI. Nak klik banner kt atas pun boleh...
Selamat berhujung minggu. 


Gambar Hiasan


06 June 2014

Saya nak Lipstik Mary Kay


Tertarik nak join GA ni sebab lipstik tu. Haha... give me that! Ok....kena sabar lepas 15 Jun baru boleh tau sape menang. Tapi tengok kt syarat nak menang..alamak. susah la plak. Tengok hadiah lain..hmm.. ok lah. I join jugak. Never give up! Untung nasib cabutan bertuah, dapat topup pun dah bersyukur dah. Nasib baik tuan punya GA dah lanjutkan tempoh GA ni. So, sape2 yang belum join tu, boleh la ke SINI
TQ!

05 June 2014

Segmen: Happy Blogwalking Together-Gether By: Miss Fatyn


Jom sertai ramai-ramai di blog miss fatyn. Happy Blogwalking!  ^__^


Remy Ishak dan Beto Kusyairi Jadi CEO



Aku ni banyak mengumpulkan list movie yang nak ditonton je. Tontonnye idokk..
Ni filem terbaru yang bakal ditayangkan pada 12 Jun 2014. Tak lama dah.. next week je.. 
Tajuknye CEO. Pendek bebenor tajuknye. Lakonan Remy Ishak, Beto Kusyairi, Cristina Suzanne, Deanna Yusoff & Anas Ridzuan. Jangan tanya aku sape Anas Ridzuan, aku tak kenal... lol




Filem Abang Long Fadil pun aku belum tengok lagi. 

Segmen #1 blogwalking bersama ZURNIE IRMANI sempena cuti sekolah

Another day another new segment
Yang best bila join segmen macam ni, aku ada tempat nak start buat blogwalking. Hehe...so, apalagi. jomla join ramai-ramai. Klik banner untuk ke destinasi: Zurnie Irmani


TQ!

04 June 2014

Kalau dulu sotong, sekarang panda

Masih ingat kisah Sotong Paul? Paul The Octupus yang glamour pada tahun 2010 selepas sotong gergasi Paul membuat ramalan yang tepat bagi perlawanan Piala Dunia 2010. Sampai yang final pun dia teka dengan tepat siapa yang menang. Hebat Paul ni. Tak payah tengok perlawanan, tengok dia je. Dah boleh tau sape menang. LOL

Ramalan Paul untuk final WC2010
cr: the guardian

Ehh..tapi, aku dulu pun teka Spain gak yang menang. Betul jugak. Padahal, aku main teka je... So..takde lah hebat sangat Paul ni. Kebetulan je tu... =P

World Cup 2014 tinggal beberapa hari saje lagi nak bermula. Memandangkan Paul The Octupus sudah tiada, ada seekor lagi haiwan nak kejar glamour macam yang si Paul buat dulu. Nak jadi tukang ramal jugak. Ni ha...

Cute panda
cr: metro

Bukan panda dalam gambar ni ye. Panda lain. Yang kat atas ni nak tunjuk spesis dia je lah.. Kot kot ada yg dah lupa camner rupa panda.. hehe... takpe, kalau teringin nak tengok panda boleh pergi ke Zoo Negara. Bayar RM 20 je. 

Panda yang nak buat ramalan itu berada di Sinchuan, China. Umurnya dalam lingkungan 1-2 tahun. Still baby... mesti cute mute panda ini. 

Cara panda nak buat ramalan nanti: 
Bagi perlawanan peringkat kumpulan, panda ini akan memilih makanan daripada tiga bakul buluh mewakili seri, kalah atau menang. 
Bagi peringkat kalah mati, panda akan memanjat pokok yang terdapat bendera negara yang bertanding. 
Menjadi atau tidak ramalan yang dibuat oleh panda berkenaan, kita tunggu ajelah bila World Cup start nanti.